Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 29.09.2017.
03:00
B. Simonović - Vesti A

Vitez i junak, ili ubica dece? (16): Danila stigla ruka osvetnika

Posle ubistva crnogorskog konzula u Carigradu, po svemu sudeći u leto 1859. godine, Todor Kadić i njegov zet, pop Puniša Pavićević, rastali su se tu na Bosforu i svako krenuo za svojom srećom.

wikipedia.org
Danilo Petrović

Oko godinu dana kasnije Todor se obreo u Baru i javio svom starom i proverenom prijatelju Selim-begu. Tu je malo potom saznao da je knjaz Danilo preko svojih žbira i špijuna doznao gde se nalazi i da je njegovu glavu ucenio na 500 dukata.

Odmazda je bila strašna

Vatreni i uvređeni Kadić je planuo i odlučio da i po cenu svoje glave ubije knjaza i osveti mu se za sva zla koja mu je naneo - da mu sam odnese glavu, ali da je i naplati po svojoj, a ne po knjaževoj ceni...

Todoru, kao što je poznato, kad se te poslednje julske noći 1860. godine u Kotoru našao u neposrednoj blizini knjaza Danila, nije zadrhtala ruka.

Istoga trena kada je sutradan, 1. avgusta 1860. godine, iz Kotora stigla vest da je knjaz Danilo podlegao ranama zadobijenim prethodne noći, pošto je Todor Kadić već bio uhapšen i znalo se ko je atentator, svi Kadići su, prvenstveno po nalogu vojvode Mirka, stavljeni van zakona. Osvetnici su iste noći banuli u Boan, spalili kuće Kadića i po nekim podacima pobili 24 čeljadi.

Izveštaj komesara Sikorskog

Da se zločin prema Kadićima desio, to je nesumnjivo, baš kao što je nesumnjivo da to nije bio čin trenutnog bezumlja, zločin počinjen u afektu, odmah po saznanju o ubistvu knjaza Danila, već sistematsko istrebljivanje celog jednog bratstva, govori i jedan izveštaj policijskog komesara u Kotoru, Sikorskog, koji je svojim pretpostavljenima 30. jula 1863, dakle pune tri godine nakon ubistva knjaza Danila, javio:
"Mirko je naredio svima koji su rod s Kadićima da za osam dana napuste svoje kuće, svoja imanja, i da se sele iz Crne Gore, inače će ih on silom iseliti. Dva glavara toga plemena odjuriše na Cetinje da mole kneza. Pred samim kneževim dvorom, Mirko ih je dao iskasapiti na komade. Ubice su uhvaćene, ali ih je knez Nikola pustio da pobjegnu u Tursku, gdje ih dobro primaju", stoji u izveštaju iz Kotora.

A kakva ih je žalosna sudbina stvarno stigla i kakvo su nemilosrđe doživeli najbolje se vidi iz jedne "sentencije" (nared be, presude, prim B. S) Senata crnogorskog i brdskog, datirane 12. februara 1861. godine, čiji je original nedavno u Beču našao i otkupio Žarko Dimitrijev Pavlović iz Beograda, direktni potomak Todora Kadića, ktitor novog manastira koji je sagrađen u Boanu, nekadašnjoj postojbini Kadića na rubu bjelopavlićke ravnice:

"Da se zna i da je vjerovatna ova danas učinjena sentencija, koja se meće u protokol sentencija, a to za prokletu i razbojničku kuću Kadića, koja je đavoljim mlijekom zadojena od prokleti rođenja njenoga, koji su zla djela činili od 150 god. Pervo stidno djelo njino Lazara Pecirepa na kumstvo u svoju kuću, i s otim ga prevarili i njega svezana Turcima predali i s otim se izdajnici svoga otečestva nazvali, drugo što su isti zlodjeli Turke podnukali, te su mu na kolac život izvadili.

Krvavi albumi knjaza Nikole

Odnos prema Kadićima i svirepu odmazdu prema nedužnim članovima ovog bratstva, kao prvi greh knjaza Nikole Petrovića ističu i autori knjige "Nekoliko krvavih slika iz albuma Petrović-Njegoševog doma", crnogorski emigranti koji su se sklonili ispod tiranske ruke knjaza Danila i njegovog brata i utočište našli u Beogradu, Beču, Carigradu i drugim gradovima po Evropi gdje ih nije mogla dosegnuti njihova dugačka ruka osvete:
"Prvo zločinstvo", pišu emigranti, obraćajući se knjazu Nikoli, "koje ste, kao gospodar nesretne Crne Gore, učinili u društvu Vašega zloglasnoga oca (no, i kud će kruška, do pod krušku?), ako uopšte takve 'malenkosti' smatrate za zločinstvo, bilo je to što ste odmah, čim ste nesrećom srpstva, stupili na crnogorski presto - tj. čim je bio stučen Danilo - da li zaklati i podaviti cijelo bratstvo Todora Kadića (devedeset i dvoje čeljadi), te se, kao sramna i bezrepa kukavica i kao krajnje podao i pokvaren čovjek, svećaste i nad nejakom dječicom u kolijevkama i nad slabim ženama i starcima!"
Autorima ove zlovoljne i na svoj način opskurne knjige, makar u ovom delu se, po svemu sudeći, ne može mnogo ni prigovoriti, sem možda u broju žrtava, jer je razlika između dvadeset i četvoro pobijenih, kako navode neki drugi izvori, i devedeset i dvoje, kako stoji u ovoj knjizi, ipak prevelika.

Drugo varvarsko djelo koje su uradili, Ćirka Kneževića ubili, kad je svojega sina ženio, i to na veliku Božju pravdu. Treće, Manojlo Kadić predao Petra Boškovića Turcima svezanijeh ruka i kako je pre dan svezanijeh ruka kod Turaka doša, taj su mu čas glavu odsjekli u Kosovi Lug. Četvrto, svoga brata Vučekovića ubiše na veliku Božju pravdu tako da pritisnu njihova dobra. Peto, na Voskresenije Hristovo pređe napore pred crkvom troje no sila mrtvijeh napraviše.

Šesto, na Roždestvo Hristovo kuću Alekse Raičeva utriješe i njegova dva sina zaklaše, poslije toga sami sebe tukoše, ali Judinijema sinovima ne bi im pro kleta crijeva sita prave hristijanske krvi, no ih Juda zločasti vina uči, da svakome pravoslavnome hristijaninu svudju Jevropu oči izvadi i da njegovo lice potamni, a osobi to jadnom i žalosnom Crnogorcu 1. avgusta 1859 god. (ovo je omaška, jer je nesumnjivo da se radi o 1860. godini, prim. B. S) na Poklade Gospođine ubiše Knjaza Danila I u Kotor, tader su u crno zavili vijenac crnogorski."

Da ni dete ne ostave

"Tad opšti viknu da ni u odivu njihovu đeteta ne ostave, no ne daše glavari ,no isto ga rukostavnog zločinca Jovicu Kadića na konop objesiše, kao razbojnika, i rečeni Jovica sam sebe obliči da je o tome radio ka i Juda oko Krista. Tad glavari i cio narod što god bi od Kadića preko naše granice izgnaše i ovako osudiše: da nema nikad od te kuće niko u našu granicu dok je Crne Gore, no koga bi vidio, pa ga ne bi ubio, taj će žesto i kastig Vrhovnome sudu dati, isto kaj da bi buntovnika u ruke uhvatili."

Sutra - Vitez i junak, ili ubica dece? (17): Dva inata knjaza Nikole

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.10.2017. 16:44
Nema sumnje da je prvi crnogorski vladar koji u više od dva veka dugoj vladavini dinastije Petrović nije obukao vladičansku mantiju i stavio mitru na glavu, zaslužan za udaranje temelja moderne crnogorske države, ali je isto tako velika i gorka istina da je on za svoje devetogodišnje vladavine lično počinio ili naredio nebrojene zločine, da je ostavio krvave tragove svog samovlašća, koje nije izbrisalo ni zatravilo ni minulih 155 godina. Jedna od najsramotnijih krvavih mrlja u zločinačkoj biografiji knjaza Danila svakako je bezdušnost koju je ispoljio prema sestri Jani i njenom mužu, glasitom bjelopavlićkom vojvodi, popu Ristu Boškoviću, koju, uz sve ostale, pojedini crnogorski novoistoričari uporno pokušavaju da pravdaju kao neminovnu žrtvu na putu do države.
Nedelja 01.10.2017. 16:48
Ogorčen što su mu Boškovići umakli, knjaz Danilo je naredio odmazdu: - Imanje Boškovića od sada je državno, a njihove kuće da se odmah zapale i unište! Vojska je istog časa izvršila naređenje, a knjaz je, po tvrđenju Toma Oraovca, istoričara, pisca i političara - i ne samo njega - lično uzeo ugarak i zapalio kuću zeta, popa Rista Boškovića.
Nedelja 01.10.2017. 16:53
"Prema pričanju Jola Piletića", piše Oraovac, "ovaj je momenat bio tužan i veličanstven. Svi glavari stoje oko knjaza, a on sjedi na stolovaču, vojska pozadi njih, a sa istočne strane vojvodine kuće žene i nejaka djeca odbjeglih Boškovića. Svi sa dahom zastalim u ustima posmatraju kako neman ognja sve više u visinu raste, a vjetar po okolini raznosi prijatni miris od slanine, mesa i ostalih životnih namirnica pune ko košnice meda Vojvodine kuće. Na licima žena i djece Boškovića ni traga od žalosti ili uznemirenosti. Ova hladnoća izgleda njihovih lica i savršena, puna dostojanstva, mirnoća, knjaza je dovela do pravog besnila (ludila), pa je namah skočio sa stolice i naredio da se roblje (porodice) Boškovića dovede pred njega. Perjanici (kabadahije) privedoše žene i djecu. Među ženama knjaz spazi svoju sestru Janu, ženu vojvode Rista, i brzim joj koracima priđe i reče: - Jano, pljuni na izdajnoga popa Rista, pa idi i budi popa Đura Kusovca - ti, pope Đuro, pošto ti je umrla žena, uzmi Janu za ženu. Ali Jana uzvrati knjazu: - Nijesi pogodio, Zeko (knjažev nadimak iz djetinjstva), ja nikad neću pljunuti na mog vjernog muža, vojvodu Rista Boškovića, on je uradio ono što bi svaki pošteni Crnogorac učinio, ja se sa njim ponosim i dičim se što sam njegova žena. On, ni niko njegov, nije bio izd-ajnik, već su izd-ajnici oni koji su udarili na čast junačkog i viteškog plemena bjelopavlićkog. Vojvoda Risto je osvijetlio obraz svoj i svoga plemena, oprao obraz plemena od tvojih lajavaca, koje ti štitiš i pomažeš, ne bilo ti prosto ni pred bogom ni pred ljudima, i ka neće.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online