Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
08:53
Vestionline, Tanjug A

Slovenija preti Hrvatskoj tužbom pred Evropskim sudom

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec zapretio je Hrvatskoj tužbom pred evropskim sudom u Luksemburgu, ako Hrvatska ne bude sarađivala u primeni sporne arbitražne presude o granici između dve zemlje.

pixabay.com
Piranski zaliv trn u oku Hrvatskoj i Sloveniji

Lideri tri stranke vladajuće koalicije dogovorili su se na sastanku u Ljubljani da Slovenija ubrza donošenje zakona za primenu presude o arbitraži sa Hrvatskom, počne da sprovodi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišljaju i o tužbi protiv Zagreba, javlja Hina. 

- Slovenija istrajava na implementaciji. Narednih nedelja pripremiću za vladu informaciju o pravnim mogućnostima kako reagovati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje - rekao je Erjavec novinarima nakon zatvorenog sastanka. 

Kako je precizirao, radi se o mogućnostima tužbi, na primer pred Sudom EU u Luksemburgu. 

Dok Zagreb odluku arbitara ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje reši bilateralno, Ljubljana ističe da je presuda postala deo evropskog prava i da je Hrvatska kao članica EU mora poštovati. 

Lideri vladajuće koalicije zaključili su kako treba ubrzati postupak donošenja zakona u parlamentu kojima će se prilagoditi stanje na granici u skladu s arbitražnom presudom. 

Erjavec, koji je sa svojom Strankom penzionera glavni partner u trostranačkoj koalicionoj vladi Slovenije, rekao je da je reč o zakonima s područja unutrašnjih poslova koji će biti "prilagođeni granicama koje su određene arbitražnom odlukom". 

- Dijalog s Hrvatskom biće moguć onda kad hrvatska politika bude spremna razgovarati o implementaciji, pre toga takav dijalog nema smisla - istakao je Erjavec. 

Premijer Slovenije Miro Cerar nakon sastanka nije dao izjavu, ali je prema rečima Erjaveca naveo da slovenačka policija treba da pojača aktivnosti u Piranskom zalivu koji su arbitri dodelili Sloveniji i tako štiti suverenitet Slovenije. 

Uoči sastanka, Erjavec je rekao da će arbitražna odluka "pre ili kasnije" biti sprovedena, a da je jedino pitanje koliko će na sadašnjem stanovištu "tvrdoglavo istrajati" hrvatski premijer Andrej Plenković" 

On je pohvalio odluku Cerara da odustane od odlaska u Zagreb nakon što je Plenković prošle nedelje u UN rekao da Hrvatska ne priznaje arbitražu i optužio Ljubljanu za nepoštovanje međunarodnog prava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online