Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.09.2017.
08:21
sputniknews.com A

U Skoplju je jaka Albanija, u Sarajevu - Turska, a u Srbiji...

"Moram priznati da pozdravljam promene koje su se dogodile u Makedoniji. Mislim da su one na tragu dalje demokratizacije i evropeizacije makedonskog društva", kaže bivši gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić, kasnije ambasador Hrvatske na Kosovu i u Makedoniji, koji je u Beograd došao na poziv Instituta za evropske studije kako bi održao predavanje na temu makedonskog identiteta u kontekstu jugoslovenske ideje.

EPA/Georgi Licovski
Ambasada Srbije u Skoplju

- Ali, naravno, sa svim onim problemima koji su, zapravo, nasleđeni, tako da je to društvo prilično podeljeno - imate dva središta u Makedoniji - Skoplje i Tetovo, albanska zajednica je prisutna i legitimizovana Ohridskim sporazumom. Sada će biti potrebna mudrost makedonskih političara, a kada to kažem, mislim i albanskih, i opozicije i pozicije, da nađu način da izađu iz te kvadrature kruga - dodaje Kramarić.

- Nejasno je da li je "tiranska platforma" istina ili ne. Dokument nismo videli. Neki su razgovori svakako bili. Sigruno da postoji živahna komunikacija između albanskih političara na Kosovu, Makedoniji i u Albaniji, od toga ne treba bežati. Da budemo iskreni, to rade i drugi političari na ovim prostorima - tvrdi najdugovečniji gradonačelnik Osijeka.

- Mislim da je Zaev sada otvorio neke stvari. Videli ste da su se ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke našli dva, tri puta, što nije bio slučaj donedavno. Evropa mora da počne da shvata da taj pristup ne sme biti represivan. Ne možete bežati od toga da postoje određene simpatije i veze ovde sa Rusijom i sa nekim drugim svetom, u Bosni je to Turska - kaže on.

- Što se tiče pitanja da li Srbija može da se pridruži EU, a da zadrži svoje tradicionalne veze sa Rusijom smatram da su jedna od vaših tradicija i ti specifični, ili kako god da ih nazovemo, rusko-srpski odnosi. Oni su legitimni, nikoga ne bi trebalo da ugrožavaju, i uz puno dijaloga i poštovanja određenih međunarodnih standarda, zaista u tome ne vidim nikakvu opasnost i mislim da je to sasvim normalno - zaključuje Kramarić za Sputnjik.

POVEZANE VESTI

Petak 22.09.2017. 13:24
Биће "савим нормалних односа" на Балкану кад Кројцери врате Српску Крајину Србима а Срби престану да обраћају пажњу на то што лажови и лопови говоре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online