Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
10:28
Srna A

"Prema Ustavu BiH nema svoju imovinu"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da BiH, prema Ustavu, nema svoju imovinu, te poručio da Republika Srpska, na osnovu postojećeg sporazuma, neće dozvoliti da se njena imovina uknjiži na nivo BiH.

EPA/Vladimir Stojkovic
Različiti faktori rovare po Srpskoj: Milorad Dodik

On je podsetio da postoji sporazum koji su ranije dogovorili politički lideri u BiH da se perspektivna vojna imovina daje vojsci i može da se uknjiži kao vlasništvo BiH zbog NATO programa, ali da ne može da raspolaže njom.

- A treće, najvažnije, jeste da ako prestane potreba za vojnom svrhom tog objekta, ne može se koristiti u druge namene, nego se on vraća entitetima u kojima se nalazi - rekao je Dodik  za Radio-televiziju Republike Srpske.

Šta im ne odgovara - Bošnjaci blokiraju

Prema njegovim rečima, pošto to nije odgovaralo Bošnjacima, oni su izlobirali kod međunarodne zajednice, i taj sporazum je ostao mrtvo slovo na papiru.

- Stalno se žale i stalno pričaju kako mi moramo unutar BiH da se dogovorimo, a onda kada se mi dogovorimo, to sruše - rekao je Dodik.

On je istakao da je ranija američka administracija devastirala Dejtonski sporazum, urušila ga i radila na rušenju Republike Srpske, a u merama koje su išle na devastiranje Srpske su i zakoni koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Govoreći o jučerašnjoj poseti ministara odbrane Srbije Aleksandra Vulina Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je ona bila s ciljem poboljšanja saradnje u oblasti namenske industrije i ocenio da Srbija ima korektan odnos prema Srpskoj.

Dodik je napomenuo da Republika Srpska već duže vreme razgovara sa vlastima Srbije kako da preduzeća iz ove oblasti u Srpskoj budu reaktivirana i u funkciji integracije sa namenskom industrijom Srbije, a sve s ciljem obezbeđivanja zapošljavanja i proizvodnje i stvaranja dobiti.

On je podsetio da su namensku industriju u Srpskoj u proteklom periodu devastirale mnoge mere međunarodne zajednice, pre svega Ešdauna, što je dovelo do toga da u Federacija BiH ostane da radi šest fabrika oružja i municije, a u Srpskoj nijedna.

Predsednik Srpske je pohvalio rad bijeljinskog "Orla", koji je u javnom vlasništvu, ali i privatnog Remontnog zavoda Bratunac.

Nemoć opozicije

Dodik je rekao da je opozicija u Republici Srpskoj proteklih dana pokazala nemoć i da njihova politika ne vodi ničemu, te poručio da će policija i ubuduće obezbeđivati Narodnu skupštinu, jer ne postoji nijedan parlament u svetu kojeg ne čuva policija.

On je dodao da razni faktori, među kojima je i međunarodni, "rovare" u Srpskoj, ali da u tome neće uspeti, jer je većina kompaktna.

Dodik rekao i da opozicija u Republici Srpskoj odbijanjem da usvoji povećanje akciza na nivou BiH pokušava da onemogući razvoj Republike Srpske.

- A mi se ipak razvijamo, mi ipak imamo tri i po odsto rasta - naglasio je Dodik i dodao da je to više u odnosu na sve druge zemlje bivše Jugoslavije.

On je naglasio da su, uprkos problemima u finansiranju, prošle godine stvoreni uslovi za razvoj ekonomije u ovoj godini, te da je Srpska stabilna i da sve njene institucije funkcionišu.

Srpska i MMF

Kada je reč o odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom, Dodik je rekao da je Srpska bila primorana da prihvati ekonomsku agendu, ali da je tražila da se uvažavaju ustavne nadležnosti (entiteta), što je kasnije ispoštovano.

Komentarišući ostavku glavnog revizora Duška Šnjegote, Dodik je rekao da je on korektan čovek koji ima profesionalne ambicije, ali da je podneo ostavku zato što je kao odgovoran čovek procenio da skupštinska većina nije spremna da podržava njegove izveštaje.

On je podsetio da opozicija nije glasala za izbor Šnjegote, a da im se sada sviđa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online