Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.09.2017.
12:25
dan.co.me A

Skandal u Podgorici: Uklonjen krst sa Sahat kule

Sa Sa­hat ku­le u Pod­go­ri­ci ski­nut je krst, ko­ji je, pre­ma re­či­ma pred­stav­ni­ka Cr­kve­ne op­šti­ne Pod­go­ri­ca Mi­tro­po­li­je cr­no­gor­sko-pri­mor­ske, tu bio oko 100 go­di­na. Pra­vo­slav­no sve­šten­stvo osu­di­lo je ovaj čin i tra­ži da se krst što pre vra­ti ka­ko bi se is­po­što­va­lo ve­ćin­sko pra­vo­slav­no sta­nov­ni­štvo u Pod­go­ri­ci i dr­ža­vi, a po­ru­ču­ju da bi oni sta­li u od­bra­nu i ka­da bi bio uklo­njen ver­ski si­mo­bol Ka­to­lič­ke cr­kve ili Isla­ma. Glav­nu reč u re­kon­struk­ci­ji Sa­hat ku­le ima Glav­ni grad Pod­go­ri­ca, na či­jem je če­lu Sla­vo­ljub Sti­je­po­vić.

Pro­to­je­rej i se­kre­tar Cr­kve­ne op­šti­ne pod­go­rič­ke Pre­drag Šće­pa­no­vić is­ti­če da bi Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­mor­ska ta­ko­đe osu­di­la i da je sa ne­kog objek­ta "ski­nut po­lu­me­sec ili bi­lo ko­je dru­go obelež­je na­še bra­će mu­sli­ma­na ili bi­lo ko­je dru­ge ver­ske or­ga­ni­za­ci­je".

- Ja bih re­a­go­vao kao sve­šte­nik, čo­vek i Pod­go­ri­ča­nin. Ve­li­ki uni­ver­zal­ni duh i ge­ni­je oso­bi­te vred­no­sti Pe­tar Dru­gi Pe­tro­vić Nje­goš je re­kao "krst i lu­na dva stra­šna sim­bo­la". Krst na Sat ku­li je po­sled­njih ma­kar 100 go­di­na bio nje­no obelež­je. Krst ko­ji je po­sta­vljen, uklo­njen je naj­no­vi­jom re­sta­u­ra­ci­jom ko­ja se oba­vlja iza oči­ju jav­no­sti i zna­ti­želj­nog po­sma­tra­ča i lju­bi­te­lja kul­tu­re i sta­ri­na. Ta vest nas je ja­ko uz­bu­di­la i za­pre­pa­sti­la. Ra­zu­mie­mo da u Sta­roj va­ro­ši i Pod­go­ri­ci ži­ve i na­ša bra­ća mu­sli­ma­ni, po­štu­ju­ći uva­že­nog ima­ma i mog pri­ja­te­lja Dže­ma Re­dže­ma­to­vi­ća, ali sma­tra­mo da ako se ne­što re­sta­u­ri­ra, tre­ba da se vra­ti u sta­nje u ko­jem je obje­kat bio pre po­čet­ka ra­do­va. Ako 100 go­di­na krst ni­ko­me ni­je sme­tao, ču­di­mo se da se sa­da po­kre­ću ini­ci­ja­ti­ve da krst kao sim­bol ve­ćin­skog pra­vo­slav­nog sta­nov­ni­štva u Cr­noj Go­ri bu­de uklo­njen sa bi­lo kog me­sta i Sa­hat ku­le - ka­zao je Šće­pa­no­vić.

Pred­sed­nik Cr­kve­ne op­šti­ne Pod­go­ri­ca Zo­ran Vuk­če­vić tra­ži da se krst vra­ti na Sa­hat ku­lu, te da Sta­ro­pod­go­ri­ča­ni ne­će se­de­ti skr­šte­nih ru­ku dok se to ne ura­di. On is­ti­če da su u Sta­roj va­ro­ši ži­ve­li i ži­ve nje­go­vi pra­deda, deda, otac, a sa­da on, sin mu i unuk, te da Shat ku­lu do­ži­vlja­va­ju kao svo­ju.

- Ja­ko se tu­žno ose­ćam i sa ne­ve­ri­com sam pri­mio vest da je sa Sa­hat ku­le ski­nut krst. To je ne­što sve­to, i to je obelež­je Pod­go­ri­ce. U naj­te­žim vre­me­ni­ma '90-ih go­di­na, u jed­nom mo­men­tu sam čuo da su hte­li da oskr­na­ve dža­mi­ju u bli­zi­ni mo­je ku­će u Sta­roj va­ro­ši i istog se­kun­da smo svi u mo­joj po­ro­di­ci re­kli da će­mo ži­vo­ti­ma bra­ni­ti tu dža­mi­ju. Mi smo eto de­ve­de­se­tih bra­ni­li dža­mi­ju i po­lu­me­sec na njoj, te ne vi­dim raz­lo­ga za­što bi ne­ko mo­gao da po­me­ri krst ko­ji je na Sa­hat ku­li sta­jao 100 go­di­na – is­ta­kao je Vuk­če­vić.

On is­ti­če da bi di­gao glas i da je ne­ko po­mje­rio ver­sko obelež­je mu­sli­ma­na ili ka­to­li­ka.

Pod­go­rič­ki glav­ni imam Dže­mo Re­dže­ma­to­vić ka­zao je da ko­men­tar oko ski­da­nja kr­sta sa Sat ku­le mo­že­mo do­bi­ti od Se­kre­ta­ri­ja­ta za kul­tu­ru i sport pri Glav­nom gra­du Pod­go­ri­ca, te Mi­ni­star­stvu kul­tu­re ko­ji su da­li sa­gla­snost za re­sta­u­ra­ci­ju ovog va­kuf­skog do­bra.
- Ina­če, jav­nost je upo­zna­ta sa mo­jim sta­vo­vi­ma pre­ma ovom pi­ta­nju za ko­je, na­ža­lost, osim u Islam­skoj za­jed­ni­ci, ni­sam na­šao ra­zu­me­va­nja od stra­ne me­di­ja i jav­no­sti - ka­zao je Re­dže­ma­to­vić.

Inače, Re­dže­ma­to­vić je ra­ni­je oce­nio da krst na Sa­hat ku­li u Pod­go­ri­ci vrie­đa sva­kog dobronamernog gra­đa­ni­na, a no­ro­či­to ar­hi­tek­te ko­ji zna­ju či­jem na­sle­đu sa­hat-ku­le pri­pa­da­ju.
Re­sta­u­ra­ci­ja Sa­hat-ku­le i re­kon­struk­ci­ja Tr­ga Be­ćir-be­ga Osma­na­gi­ća po­če­la je u apri­lu, a pro­je­kat vrie­dan oko po­la mi­li­o­na eura fi­nan­si­ra Tur­ska agen­ci­ja Ti­ka.M.S.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online