Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
13:11
Srna A

"Bošnjaci će se obrukati zbog Draže..."

Istoričar Čedomir Antić rekao je Srni da inicijativa "Fejsbuk" grupe "Bosanski Amerikanci" o rušenju spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini đeneralu Dragoljubu Mihailoviću u Libertvilu, predstavlja besmislen pokušaj i da će se samo, kao i obično, obrukati.

M. Karović
Besmislen pokušaj Bošnjaka: Čedomir Antić

- Oni će to pokrenuti. Ako bi vlast SAD izdala naredbu za rušenje spomenika, morali bi da ponište oba odlikovanja koja su dali Mihailoviću, i to iz 1947. i 2005. godine - rekao je Antić, koji je predsednik "Naprednog kluba" iz Beograda.

Bošnjaci imaju ozbiljan problem

On je ocenio da Bošnjaci imaju ozbiljan problem u vezi sa svojim identitetom i da su za tri generacije tri puta promenili identitet, te da postoji agresivna potreba da taj identitet dokažu tako što napadaju drugi narod. 

- Tu nije reč o bošnjačkom narodu, nego o jednoj grupi esktremista, koja tamo deluje - istakao je Antić. 

On je napomenuo da general Mihailović nije činio zločine nad muslimanima niti Hrvatima, nego da je bio antifašista i da je njegova glava bila do kraja Drugog svetskog rata ucenjena i od Nemačke i Italije i Nezavisne Države Hrvatske (NDH). 

- Više se muslimana borilo u redovima vojske Dragoljuba Mihailovića, odnosno njegovih komandanata u BiH, nego Srba u redovima takozvanoj Armije Republika BiH Alije Izetbegovića - istakao je Antić. 

Pokazali se u ratu

On je podsetio da je general Mihailović odlikovan najvišim odlikovanjem SAD, koje se dodeljuje stranim šefovima država i komandatima armija i da je to odlikovanje potvrđeno 2005. godine, kada je uručeno njegovoj ćerki Gordani. 

- To je jedan glup pokušaj. Mislim da će se obrukati kao što se obično obrukaju - rekao je Antić, uz ocenu da bi Bošnjacima bolje bilo da u inostranstvu uče škole, nego što ne mogu da se oslobode onog najgoreg što neko može doneti iz svog zavičaja. 

O uticaju Bošnjaka da se sruši spomenik Mihailoviću, Antić je rekao da je njihov uticaj pokazan u ratu, kada su imali podršku sa svih strana, pa opet ništa nisu uspeli. 

- Oni su jedini politički entitet u istoriji 20. veka kojeg su podržali i Iran, i Amerika, i Nemačka, i Rusija, i Turska. I šta su uradili? Jesu li zadovoljni? Danas se bave čovekom koji je streljan 1946. godine. Jesu li zadovoljni, je li to život za koji su se borili? - zapitao je Antić.

Ni zločinac, ni fašista

On je rekao da ne može da procenjuje koliko je, prema američkim zakonima, ova bošnjačka inicijativa sprovodiva, navodeći da Dragoljub Mihailović nije osuđen kao ratni zločinac, niti kao fašista, nego zbog borbe protiv komunističke, odnosno takozvane narodnooslobodilačke vojske i zbog izdaje. 

- Ta presuda jednog suda totalitarne države je poništena. Niko u zapadnom demokratskom svetu nije ustao protiv tog poništenja. Ustala je samo grupa u Srbiji neokomunista, bivših partizana, a u regionu ljudi koji žele da se zaborave zločini NDH - rekao je on. 

Antić je napomenuo da je istina da su pojedini četnički komandanti činili zločine, ali da su mnogo veće zločine izvršile hrvatsko-muslimanske ustaše nad Srbima, nego što je iko izvršio u ratovima 90-ih godina. 

- Kako to da parametri koje primenjuju za ratove 90-ih ne primenuju za Drugi svetski rat i nemaju razumevanje za to? - napomenuo je Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online