Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.08.2017.
15:59
Vestionline, b92.net A

Manter upozorava: Dok Zapad samo posmatra Balkan, Rusija i Kina...

Nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter naveo je da je neophodno da Zapad usmeri više pažnje na Zapadni Balkan. On je u autorskom tekstu za Stratfor naveo da promene i reforme u regionu mogu da se dese samo iznutra, ali da je važno da u tome postoji podrška globalnih igrača.

V. Sekulić
Amerika ima interese da ojača svoj uticaj na Balkanu: Kameron Manter

- Za prvih šest meseci administracije Donalda Trampa bilo je pet ključnih stavki u spoljnoj politici, a nigde se ne pominje Balkan. Ne tako davno, veći deo svetske pažnje je bio usmeren na Balkan - podseća Manter. 

Balkan ponovo problematično područje

Dodaje i da danas nije takav slučaj, iako ima mnogo problema na tom području. 

- Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine pokazao se kao nestabilna struktura u samoupravljanju državom, Srbija i Kosovo se još nisu pomirili, a to je neophodan korak za obe strane kako bi postigle cilj članstva u EU. Unutrašnji problemi su i dalje evidentni u Makedoniji, kao i u članici Evropske unije - Hrvatskoj. Takođe, najbistriji i najbolji iz regiona beže u potrazi za šansom na nekom drugom mestu. Istovremeno, veliki ekonomski potencijal regiona, od turizma, do inovacija i informacionih tehnologija jedva da je ispoljen - dodaje Manter. 

Prema njegovim rečima, geopolitički problemi i etničke tenzije ponovo isplovljavaju na površinu Balkana - stvarajući potencijalnu opasnost za region. 

- Pitanje je - da li zapadni lideri to primećuju i da li na vreme uskaču kako bi pomogli? Dobra vest je da ima nade za napredak, a u ovom slučaju on počinje ekonomijom. Zapadnom Balkanu treba ekonomska podrška, to je jasno rečeno na nedavnom sastanku u Trstu - naveo je Manter. 

Aktivne "druge strane"

Nekadašnji ambasador u Srbiji kaže da su i "druge strane" ostavile trag na ekonomiju u regionu. 

- Kina je pokazala veliki interes za investiranje u balkansku infrastrukturu. Već je uradila mnogo, uključujući i brzu prugu na relaciji Beograd - Budimpešta, sledi Jadranski autoput koji će povezati Albaniju, Crnu Goru, Grčku i Italiju, a kupili su i grčku luku Pirej, kako bi napravili put za transport robe od Grčke kroz Zapadni Balkan do evropskih tržišta - dodaje Manter. 

Sada, više nego ikad, dodaje Manter, Balkan je zainteresovan da se približi Zapadu kako bi se rešili regionalni problemi. 

- Evropski lideri, na čelu sa Nemačkom, nastavljaju da posmatraju region dok Rusija održava svoje prisustvo, naročito u srpskom energetskom sektoru. Uprkos često turbulentnim vezama sa Balkanom, SAD moraju ponovo da pojačaju svoje prisustvo. Povrh svega, Vašington ima interese na Balkanu, a naročito u kosovskim oružanim snagama, koje vodi NATO. Ispoljavanje interesa SAD vidi se i kroz značajne investicije. Pored toga, jednako je važno za ljude na Balkanu da imaju jasno i pravilno shvatanje posledica jačanja uticaja Kine, koja će biti aktivna u regionu u godinama koje dolaze - ističe Manter. 

Potrebna "asistencija" sveta

Prema njegovim rečima, važno je istaći da strani akteri ne mogu da budu ključ rešavanja problema u regionu. 

- Ključno je da ne samo vlade, već i društveni igrači, od biznismena, preko univerziteta do nevladinih organizacija, rade sa snagama sa druge strane na oblikovanju budućnosti regiona. Sve počinje iznutra. Pomaci nade se vide u činjenici da su Beograd i Priština u dijalogu koji treba da smanji tenzije, a makedonska vlast je već uradila veliki posao u popravljanju odnosa sa komšijama, namerom da reši spor sa Grčkom oko imena, širenjem saradnje Skoplja i Tirane, kao i potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom - dodao je Manter. 

Ipak, dodaje, ovaj napredak treba da bude praćen ubrzavanjem rešavanja drugih problema, kao što su rešavanje migrantske krize, smanjivanje nacionalističkih ispada koji podstiču etničke i socijalne sukobe. 

- Zapadni Balkan će bolje rešiti probleme uz asistenciju ostatka sveta. Balkan bi mogao da bude uspešna priča u narednim godinama, ali ako padne iza centra pažnje značajnih globalnih lidera, njegove šanse za propadanje u nestabilnost će se povećati - upozorio je Manter.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online