Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
00:58
Đ. Barović - Vesti A

Holanđanka koja je volela Srbe (7): Lažne žrtve Srba na Markalama

Među događajima, koje je hrabra Holanđanka Jeni Ligtenberg opisivala, nije bilo prećutkivanja. Otuda je ovo i vredan istorijski dokument koji svedoči o mnogim kontroverznim događajima iz rata u Bosni. Jedan od njih je svakako i navodno granatiranje pijace Markale od strane srpskih snaga. Vest o tome na Pale je stigla 5. februara, a evo šta je Ligtenberg zapisala dan kasnije.

Vesti
Svedočanstvo jedne Holađanke: Ratni dnevnik Jeni Ligtenberg

Zapad prećutao istinu

"Šesti februar 1994. Srbi su odmah optuženi za katastrofu na Markalama, iako još nije sprovedena istraga. Čudno je u ovom događaju to što se na snimcima TV Sarajeva videlo da su jaja u pakovanjima čitava i da su sve flaše sa sokovima još uvek bile poređane. Doktor (Radovan) Karadžić je od generala Rouza (Majkl Rouz, komandant Unprofora u BiH) tražio da se sprovede istraga, što se i dogodilo. Rezultat: Srbi nisu krivi, Izetbegović i njegova pratnja optuženi su da su pobili vlastite ljude i Srbe.

A, Zapad? Ponovo prećutkuje istinu. Jedan od plavih šlemova s visokim činom ispričao mi je da su prethodne večeri vođene borbe oko Sarajeva. Tela poginulih u tim borbama prebačena su tokom noći na Markale i ispaljen je projektil na pijacu, pri čemu je još jedno lice poginulo i više ih je ranjeno. Ujedinjene nacije moraju verovati u to i zato odlažu 'obećano' bombardovanje. Kao izlaz iz ove situacije, koji bi umirio Izetbegovića, obećava se slanje 80 posto ukupne pomoći muslimanskoj strani.

Kako je prljava i kao staklo providna politika. Bljak! Idem na vreme u krevet. Uživam u luksuzu, iako su iskrzana posteljina, česme koje ne rade, dobro i skoro potpuno istrošene zavese koje otkrivaju koliko je užasno loše stanje u ovoj zemlji, zapravo sve samo ne luksuz. Ipak, kreveti su još uvek dobri, a to jeste luksuz. Tonem u san."

Događaj na pijaci Markale bio je incijalna kapisla kako bi se Srbima u Republici Srpskoj zapretilo bombardovanjem. Iz dnevnika holandske humanitarke s Pala saznaje se i o tome, ali i o njenoj ogorčenosti zbog jednostranog odnosa međunarodne zajednice prema Srbima.

EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN /POOL
Tražio istragu: Radovan Karadžić

"17. februar 1994. Tokom kafe pauze mnogo se priča o bombardovanju NATO-a u najavljenom za narednu nedelju, ali ja ne verujem u sve te pretnje. Ujedinjene nacije su izgubile obraz, znaju da su pale. Ne mogu se suprotstaviti mentalno snažnijim Srbima i ne znaju šta da preduzmu da bi ih pokorili. Ja još uvek vidim ovaj rat kao osvetu: Kinkel i Genšer su galamdžije, glavne uloge imaju Kol i Klinton. Aliju Izetbegovića drže na uzdi sa 80 odsto ukupne pomoći i hiljadu obećanja. On na televiziji priča o humanitarnoj katastrofi. I on je prozreo njihovu taktiku.

Svi smo Jugosloveni

"20. mart 1994. u lekarskoj sobi sačekali su me koleginica Branka i doktor Srđan Đokić. Branka je napravila kafu i ispričala šta se desilo sa njenom porodicom od aprila 1992. Zet joj je Musliman i po profesiji je neurohirurg u bolnici Koševo u Sarajevu. Sa porodicom i prijateljima mnogo se razgovaralo i svi su se složili u mišljenju da su im porodične veze jake i da takve treba i da ostanu, pa svi pričaju isti jezik, svi su Jugosloveni, bez obzira na religiju. Ipak, skoro nečujno, porodične i prijateljske veze su se raspale. Čovek prosto ne može da shvati kako je politika tako masovno uspela da uništi te lepe kulture i njihovu povezanost."

Iluzija ili idealizam

Popodne sam malo prala veš i brisala prašinu, a naveče sam pila kafu sa "mojim zaštitnikom u ovoj zemlji"; to je uvek prijatna pauza tokom njegovih noćnih smena. Profesor Šošić priča da je jedna gospođa iz Italije došla na Pale kako bi vodila akciju protiv bombardovanja i hoće da ostane dok ne prestanu sve pretnje. Iluzija ili idealizam? 18. februar 1994. Loše sam spavala; puno aviona leti danju i noću, trošeći moje poreske pare, kerozin je skup. Slobodno jutro provodim radeći sve ono što volim. Pržim jaje sa slaninom na mojoj maloj peći, koja mi obezbeđuje i tople noge kad nema grejanja."

Borba za grejanje

S kojim su se sve problemima suočavali zdravstveni radnici u ratnim bolnicama u Republici Srpskoj, svedoči i deo dnevnika Jeni Ligtenberg u kojem opisuje napore da se dođe do nafte kako bi bolnica u Kasidolu, u jednoj od najžešćih zima, dobila grejanje.
"19. februar 1994. U restoranu mi prilazi profesor Šošić i kaže mi da je bolnica u Kasindolu ostala bez grejanja. Obećavam mu da ću nazvati UNHCR i odmah to činim. Priča UNHCR-a je dramatična: jednog Francuza sa naftom, na putu za Kasindo, ubili su snajperisti. To se, dakle, dešava i nevinim, neutralnim ljudima. Fuj! Druga cisterna je na putu. Prenosim profesoru tu poruku, kao i razlog zbog kojeg nema grejanja. On mi zahvaljuje u ime doktora Ždrala i kaže da će mu preneti pozdrave. Opraštamo se u žurbi, jer sad moram da trčim na autobus. Idem sa Stojom, čeka me divan, opušten vikend; usput nas sirenom pozdravlja auto porodice Šošić."

Sutra - Holanđanka koja je volela Srbe (8): Rat u režiji Alije Izetbegovića

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online