Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
15:12
Vestionline, Index hr A

Otkrivene balkanske Fejsbuk "grupe za incest"

Na Fejsbuku, potpuno javno i bez cenzure, postoje dve grupe koje otvoreno promovišu i pozivaju na incest, pedofiliju i druge gnusne odlike seksualnog ponašanja.

pixabay.com
Problem je u tome što je reč o zatvorenoj grupi

Grupe su namenjene korisnicima u regionu, prenosi portal “Indeks“.

Jedna ima nešto više od 1.800 članova, druga oko 200, a pristup im je zastrašujuće jednostavan.

"Najkonkretnije moguće rečeno - na dva klika od bilo kog deteta koje koristi tu društvenu mrežu, nalazi se sadržaj od kojeg se odrasloj osobi okreće želudac", piše portal. 

Novinarka “Indeksa“ je s lažnim profilom, bez imalo problema i doslovce jednim klikom, stekla članstvo u grupi i provela nekoliko dana u komunikaciji s članovima. Nije bilo nikakvog nepoverenja, nikakvih provera, ničega. 

Slikovni materijal i tekstualni sadržaj usledili su iste sekunde po primanju u članstvo, a potom i poruke kojima se članovi međusobno jedni drugima obraćaju. 

“Indeks“ navodi da su neki tekstovi toliko nastrani i šokantni da ne želi da ih prenosi u celosti. 

“Najviše volim mlađe od 13“, “Prepričajte svoja iskustva s incestom“, “Tražimo još jedan par za incest“, samo su neke od objava o kojima onda članovi diskutuju. 

Iako se očekivalo da je većina profila kojima se članovi grupe koriste lažna, odnosno, da nisu registrovani na stvarna imena i prezimena, to se pokazalo pogrešnim. 

Znatan deo članova grupe ima stvaran profil, što se nakon malo pretraživanja na internetu jednostavno može utvrditi. 

“Ali, prilično je zabrinjavajući još jedan trend – u takvim grupama po svoju dozu pažnje dolaze devojčice iz celog regiona. Premda je po fotografijama apsolutno nemoguće utvrditi njihove godine, po porukama i komentarima koje ostavljaju prilično je jasno da se radi o deci“, piše “Indeks“ i dodaje da se devojčice “potpuno otvoreno nude kao u izlogu“. 

Portal dodaje i da se administratori grupe menjaju, te da se za vreme koje je novinarka provela u grupi, promenilo njih troje-četvoro. 

“Reč je o devojci od dvadesetak godina iz Beograda, nešto starijoj devojci srpskog porekla koja živi u inostranstvu, Bošnjaku koji živi u Švedskoj, te devojci koja živi u okolini Siska“, navodi portal. 

Šokantan podatak na profilu žene iz Siska je taj da ona radi kao kuvarica u jednom domu za decu, međutim “Indeks“ je u razgovoru sa direktorkom tog doma saznao da to nije tačan podatak. 

Inženjer za informatičku bezbednost i osnivač Centra za edukaciju i prevenciju nasilja Dalibor Vlaho pokušao je da objasni kako je moguće da Fejsbuku promakne ovakav sadržaj. 

“U konkretnom slučaju mislim da je problem bio utoliko što je reč o zatvorenoj grupi. Da se ovakav sadržaj objavljuje javno, sigurno bi ga Fejsbuk sklonio. Pritom, govorim o fotografijama i slikovnim materijalu jer tekstualni deo Fejsbuk zanemaruje“, kaže on. 

Ta društvena mreža, prema njegovim informacijama, ima tim od hiljadu inženjera koji se bave upravo sprečavanjem objavljivanja ovakvog materijala te tzv. abuse team koji se bavi sprečavanjem zlostavljanja. Među njima je, kaže, i dvoje ili troje ljudi s našeg govornog područja koji bi morali biti upoznati s postojanjem ovakvih grupa. 

“Indeks” se povodom ovog slučaja obratio MUP-u, koji je izgleda stupio u kontakt s “administratorkom iz Siska”, odnosno neko ju je očito prijavio policiji jer na zidu grupe, kako piše “Indeks” sada vređa one za koje misli da su je prijavili.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online