Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
12:04
Politika.rs A

Dodik: Deklaracija nema aspiracije za preuređenje država

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju će pripremiti RS i Srbija, neće biti puko slovo na papiru, već program za dugoročno sistematsko delovanje u korist srpskog naroda.

M. Karović
Deklaracija neće biti uperena ni protiv koga, niti na bilo čiju štetu: Milorad Dodik

- Republika Srpska i Srbija daće sve od sebe da tako i bude. Da dođemo do racionalno utemeljene deklaracije i da onda energično radimo na njenoj realizaciji", naveo je Dodik u autorskom tekstu za "Politiku".

On je ponovio da deklaracija neće biti uperena ni protiv koga, niti na bilo čiju štetu, već da je želja ove generacije političara u Srpskoj i Srbiji da napokon poboljšaju nezavidan položaj Srba, pre svega u zemljama bivše Jugoslavije.

- Zašto evropske institucije i evropska zajednica bagatelišu tešku poziciju našeg naroda, gde je on postao manjina, a njegova kultura ostala većina - rekao je Dodik i postavio pitanje zašto se principi na kojima počiva moderna država, a to su poštovanje manjinskih prava, ne primjenjuje na Srbe?

Dodik je pitao i "ko se to boji najavljene deklaracije Srbije i Srpske o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda i zašto se diže povika na deklaraciju, koja neće biti ništa novo i neosnovano i koja je javna, te predstavlja unutrašnje pitanje srpskog naroda i njegovo suvereno pravo da kao narod odlučuje o svojoj sudbini"?

On je ponovio da deklaracija nema nikakve aspiracije za preuređenje država, ali ima aspiraciju da upozori da evropska konvencija dozvoljava da se, na primer, Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatskoj reše oteta imovinska prava, gde je Srbima oduzeto 40.000 stanova, dok su u Republici Srpskoj sva stanarska prava vraćena.

Dodik je naveo da se Srbima u Hrvatskoj duguje 50.000 penzija, dinarska i devizna štednja, da je onemogućena naknada štete za uništenu i nestalu imovinu.

Predsednik RS istakao je da u Hrvatskoj Srbima treba da se omogući korišćenje ćirilice, a u Crnoj Gori spreči ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika.

Srbi u BiH imaju svoju državu

Dodik je napomenuo da u BiH Srbi imaju svoju državu, ali da postoje problemi sa njenim statusom, kao i sa aspiracijama za njenim ukidanjem, te dodao da je vidljivo da je u Sarajevu nekada živelo 157.000 Srba, a sada samo 1.333, kao i da su vidljivi nasrtaji na teritorijalno tretiranje jezika.

- Hiljadu je razloga da Republika Srpska postoji, jer bez nje u BiH nema slobode za srpski narod. Ona štiti i svoje kulturno nasleđe, jezik, a ponajviše ćirilicu - konstatovao je predsednik Srpske.

S druge strane, napomenuo je on, dok Srbi pokušavaju da zaštite svoju kulturu, jezik, pravo na očuvanje identiteta, sa raznih strana, pa i iz EU, olako optužuju Srbe za nacionalističke aspiracije.

- Na tim osnovama biće definisana i razrađena deklaracija za opstanak srpskog naroda - pojasnio je Dodik.

On je istakao da je srpska borba za nezavisnost i slobodu u poslednjih 200 godina "bila originalna, za razliku od komšija, koji su lako prihvatali vazalski odnos".

- Mi smo se u isto vreme, u odnosu na veliki Zapad, borili za jedna i za druga prava i sada, najednom, kada želimo deklaraciju u kojoj posle svega želimo zakonski da obezbedimo kulturna i manjinska prava, taj akt dobija atribut nacionalizma - naveo je Dodik.

Originanost srpske države

Dodik je ocenio da će paradoks opstanka današnje Srbije, a time i srpskog naroda, biti veliki izazov u budućnosti i da je pitanje kako će se Srbija odbraniti od sudbine propalih Jugoslavija.

- Nikako drugačije, nego programskom sintezom kulture, jezika i svega drugog što određuje jedan narod - istakao je predsjednik Srpske.

Podsetivši na Temišvarski sabor, prvi u istoriji formalnog uobličavanja želje srpskog naroda za slobodom i nezavisnošću, Dodik je istakao da su tu borbu za slobodom i nezavisnošću karakterisala dva pristupa.

On je rekao da jedan od njih negira originalnost srpske države, optužujući je da su Srbija i srpski narod "puki imitator zapadnoevropskog stila formiranja države", a njihovi naslednici "tvrdi liberali" danas bi najradije da se izbrišu tragovi za slobodu i nezavisnost.

Dodik je pitao "kako se jedna zemlja, koja je posle Prvog srpskog ustanka bila kneževina, pa onda kraljevina jedne i druge dinastije, na žrtvenik istorije Prvog svetskog rata stavila sve što je imala, pa predvodila u stvaranju četiri Jugoslavije, može nazvati kopijom evropske države?".

- Upravo naše komšije, u novostvorenim državama, baštine našu žrtvu (borbe za slobodu i nezavisnost), ali upravo u tim državama ukidaju čak i manjinska prava i obaveze na kojima Evropa insistira - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online