Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.08.2017.
22:10
Vestionline A

Hrvatska poslala 300 vojnika na prag Rusije, Kolinda mora da se pravda Putinu

"Slanjem 300 vrhunskih vojnika u Litvaniju i Poljsku Hrvatska će učvrstiti svoj položaj u NATO, ali predsednica će morati da objasni Putinu u Moskvi da taj angažman nije usmeren protiv Rusije", piše hrvatski "Jutarnji list".

Tanjug
Hrvatska mora da popravi odnose sa Rusijom: Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska opozicija tražila je obrazloženje vladinog predloga o slanju 300 vojnika u sklopu NATO operacija, među kojima je i vežba na ruskoj granici, kao i odgovor hoće li to uticati na hrvatsko-ruske odnose koji su loši.

Prema pisanju hrvatskoj "Jutarnjeg lista", zamerka je i što Sabor nije bio dovoljno informisan i što nije učestvovao u izradi tog predloga, a zasmetalo im je i što će Hrvatska da pošalje gotovo isti broj vojnika koliko i velike zemlje poput Nemačke (450), Kanade (450), Francuske (450) i Španije (450). Italija će poslati 160 vojnika, Rumunija 120, Belgija 100, susedna Slovenija 80.

- Mi smo po tome vojna velesila - zaključio je profesor prava Robert Podolnjak, i dodao da mnoge zemlje poput Portugala, Mađarske, Češke, Danske, Bugarske, Grčke i Turske neće ni učestvovati u ovim NATO operacijama.

Po prvi put neodlučni o NATO akcijama

Ovo je prvi put otkako je Hrvatska članica NATO saveza da se u njenoj javnosti otvara pitanje o tome da li treba učestvovati u nekoj operaciji, u koje su njeni vojnici godinama unazad išli po celom svetu.

"Vlast i opozicija raspravljaju o tome koliko vojnika da pošaljemo, ali niko ne priča o tome da li treba uopšte da učestvujemo" piše autor Jurica Korbler za "Jutarnji list".

Ove vežbe odvijaju se u jeku sve oštrijih reči koje razmenjuju Moskva i Vašington. Kako piše autor, ako je suditi po govoru predsednika SAD Donalda Trampa u Varšavi, kao i njegovog zamenika Majka Pensa u Podgorici, jasno je da američka administracija neće skrštenih ruku da posmatra šta se događa na jugoistoku Evrope, ali ni u istočnoj i srednjoj Evropi.

Hrvatska kao "dobra članica NATO pakta" ne sme da zanemari ni svoje interese, koji su pre svega očuvanje mira u ovom delu Evrope, ali i u celoj Evropi. Ova vežba svakako će učvrtiti Hrvatski položaj u NATO-u, a to može da bude i opasnost po hrvatsku sigurnost, ocenjuje list.

Loši odnosi sa Moskvom

"Hrvatska je napokon shvatila da treba da popravi odnose sa Rusijom, a uskoro i Kolinda Grabar-Kitarović ide u posetu Moskvi. Biće to prilika da hrvatska strana kaže da njen angažman u EU i NATO nipošto nije usmeren protiv Rusije. Hrvatskoj bi mnogo više odgovaralo da prestanu tenzije između Amerike i Rusije, da se ukinu sankcije Moskvi i da hrvatski privrednici budu prisutniji na ruskom tržištu. Hrvatskoj ne bi odgovaralo ni da se zaoštre odnosi između Amerike i EU, jer bi u tom slučaju bila u vrlo nezgodnoj situaciji" piše "Jutarnji list".

Sa druge strane, Hrvatskoj je važno da učestvuje u ovakvim vežbama jer gotovo svo oružje koje nabavlja dolazi sa Zapada, što će verovatno biti trend i u budućnosti.

Hrvatska godinama nije imala kontakte sa Rusijom. Politički odnosi su bili krajnje zanemareni i zapušteni zbog čega je konačni gubitnik ipak bila Hrvatska.

Odlazak vojnika u Litvaniju i Poljsku delikatna je vojna misija i veliko spoljnopolitičko pitanje.

"Odlukom da sledi NATO interese jasno se svrstala i na spoljnopolitičkom planu" piše hrvatski list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online