Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
19:13
B. Simonović - Vesti A

Podgorica slavi zločinca: Obelisk za decoubicu

Podgorička vlast, oličena u odbornicima DPS-a, a potpomognuta strankama Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, donela je odluku o podizanju spomenika vojvodi Mirku Petroviću, uprkos žestokom protivljenju gotovo cele opozicije i naročito Kuča, Pipera, Bjelopavlića i Crmničana, koje je veliki vojvoda Mirko krvnički zadužio - zločinima.

youtube.com/Duklja - Zeta - Crna Gora
Otkrivanje spomenika

* Spomenik je otkriven u ponedeljak uveče na centralnom podgoričkom trgu. Reč je, zapravo, o novoobnovljenom spomenu Mirku Petroviću, koji je bio stariji brat prvog crnogorskog svetovnog vladara, knjaza Danila, i otac knjaza, i prvog crnogorskog kralja Nikole Prvog Petrovića. Obelisk je posvećen i crnogorskim junacima iz oslobodilačkih ratova vođenih u drugoj polovini 19. veka.

* Beli, gotovo deset metara visoki mramorni obelisk, postavljen na mestu na kojem je knjaz Nikola 1886. godine podigao sličan spomenik ocu, otkrili su gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i ministar vojske Predrag Bošković, a među jedva stotinak prisutnih, uglavnom opštinskih činovnika, od zvaničnika su bili prisutni samo predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović, ministar kulture Janko Ljumović i mitropolit tzv. Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Srušili ga ujedinitelji

Stari spomenik vojvodi Mirku je 1886. godine podigao sin, knjaz Nikola Petrović. Tada je čak i novi deo Podgorice između Ribnice i Morače prozvan Mirkova varoš. Taj spomenik je srušen je 1919, odmah posle ujedinjenja Crne Gore i Srbije i udaranja temelja budućoj Kraljevini Jugoslaviji.

* Veličajući "velikog" vojvodu Mirka, kako ga neki uporno pokušavaju uzdići, ministar Bošković je u svojoj besedi kazao da je on "jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima, nikad o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njegovu i našu".

* S pravom je spomenuo njegove podvige kao vojskovođe u čuvenoj bici na Grahovcu i odbrani Ostroga, ali je prećutao mnoge stravične zločine kojima je, slepo izvršavajući tiranske naredbe svog brata - gospodara, knjaza Danila, za sva vremena krvavo zadužio Bjelopavliće, Pipere, Crmničane i naročito Kuče, na koje je dva puta vojštio.

* Prema podacima Marka Miljanova, samo u tom drugom pohodu na Kuče, u leto 1856. godine, njegova vojska, uglavnom Katunjani i Lješnjani, pobili su 243 stanovnika ovog plemena, od kojih je tek 17 bilo za pušku sposobno, a sve ostalo su bili starci i nejač, čak i deca u kolevkama!

Mermer iz Indije

Autor umetničkog rešenja je poznati slikar Dimitrije Popović, a podizanje spomenika je dugo najavljivano i odlagano, kako se sada pokazalo, ne samo zbog pritisaka onih koji su se protivili tome. Naime, postament, težak 26 tona, urađen je od najskupocenijeg crnog mermera iz Indije, a obelisk, težak 18 tona, od belog prilepskog mermera.

* Tradicionalni Ilindanski sabor na kučkim Carinama, na kojem se od iskona okupljaju Kuči, Vasojevići, Bratonožići i mnogi njihovi prijatelji iz drugih plemena, neće izostati ni ove godine. Izostaće, međutim, svako veselje, neće se oglasiti čak ni gusle - biće to slavlje u koroti, znak tihog protesta zbog podizanja spomenika vojvodi Mirku na pragu Kuča, Pipera, Bjelopavlića i Crmnice, što oni smatraju velikom uvredom i nepoštovanjem njihovih nevinih žrtava, palih u pohodima crnogorske vojske pod komandom vojvode Mirka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online