Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
00:10
I. Kozarski - Vesti A

Crne prognoze za Zapadni Balkan: Goreće i nebo i zemlja

Siloviti požari zahvatili su Crnu Goru, pa je s Rta Veslo morem evakuisano oko 100 ljudi. Gori veliki deo Jadranskog primorja, a samo oko Podgorice vatrogasci se bore s 19 požara. U Srbiji su opet najavljene visoke temperature do 38 stepeni Celzijusa koje se već godinama smenjuju s povremenim katastrofalnim poplavama.

Reuters
Ni sveci ne pomažu: Požari plamte i u Hrvatskoj

Vreli talas u Bugarskoj pre dve sedmice odneo je desetine života, dok je istovremeno Španiju zasipao grad, a bujice nosile kola ulicama Đirone. To su sve posledice globalnog zagrevanja i najava još silnijih stihija, baš kako je predviđeno izveštajem Svetske banke iz 2014. u kom se navodi da će na planeti najviše biti pogođeni regioni Zapadnog Balkana i Centralne Azije, zatim, Latinske Amerike i Karipskog bazena, kao i Bliskog istoka i Severne Afrike.

Davi nas ugalj

Po Pariskom sporazumu Srbija se saglasila da do 2030. smanji izbacivanje gasova za 9,8 odsto u odnosu na 1990. godinu. S obzirom na propast srpske industrije to nije problem, ali najveći zagađivači ostaju termoelektrane na ugalj koje proizvode oko 70 odsto električne energije

Usud Tramp

Ove godine, predsednik Donald Tramp izveo je SAD iz Pariskog sporazuma o sprečavanju globalnog otopljavanja, jer je smatrao da favorizuje strane kompanije. Američka industrija izbacuje najviše gasova u atmosferu, pa srećom njegovim stopama nisu pošli Kinezi koji su na drugom mestu, dok je Vladimir Putin spokojno dočekao Trampovu podršku potrošnji fosilnog goriva s obzirom na značaj nafte za rusku ekonomiju.

Pariski sporazum obavezao je SAD i 187 drugih zemalja da ne dopuste da se porast globalne temperature približi nivou od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

Uvod tom sporazumu dogodio se upravo u Vašingtonu 2014. kada je Svetska Banka predstavila izveštaj o globalnom zagrevanju u kom se predviđa ugrožavanje života i delatnosti stotina miliona ljudi. Izveštaj je predstavljao analizu povišenja temperature od 0,8 stepeni Celzijusa koje se već dogodilo. Ali i predviđanje posledica ako se ništa ne preduzme, pa ta vrednost dostigne dva stepena Celzijusa do 2030-2050, a potom i četiri do kraja veka.

Srna
Spaljena zemlja: Suše izazivaju šumske požare

Nastradaće sirotinja

Predsednik Svetske Banke Džim Jon Kim rekao je da je izveštaj potvrdio ono o čemu odavno govore naučnici.

- Usled izbacivanja gasova u atmosferu globalno zagrevanje će već u sledeće dve decenije biti neizbežno, a to će u najvećem stepenu pogoditi najsiromašnije stanovništvo planete. Mi već uviđamo rekordne temperature, sve snažnije kiše, poplave i suše u podložnim regionima kao što je Sredozemlje - rekao je Džim Jon Kim u Vašingtonu, pola godine nakon katastrofalnih poplava u Srbiji i okolnim zemljama.

Tada je Džim Jon Kim predložio svetskim liderima da uvedu poreze na izbacivanje ugljenika u atmosferu i investicije u ekološki čiste vidove transpoorta, čiste izvore energije i povećanje energetske efikasnosti (manju potrošnju), što je bilo prihvaćeno Pariskim sporazumom.

Stiže i novo ledeno doba

Ruski naučnici smatraju da će apokalipsa da se dogodi, ali ne od zagrevanja. Dr Nina Zajcova kaže da se prosečna temperatura računa na osnovu podataka stanica razbacanih po kopnu, ali da ih je malo na okeanima koji imaju različit koeficijent provodljivosti toplote.
- Mi još nismo naučili ni da se borimo s gradom i maglom. Tako da globalno zagrevanje ili zahlađenje ne zavisi od čoveka. Svaki geolog ili paleograf reći će vam da planeta polako ide ka još jednom ledenom dobu, ali tek za 2000 ili 3000 godina - kaže ona.

Glad i žeđ

Već zagrevanje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period povući će za sobom ozbiljne posledice. Prognozira se da će 2050. u Makedoniji rod kukuruza, pšenice, povrća i grožđa pasti za 50 odsto. U zemljama Zapadnog Balkana ekstremni klimatski uslovi stvoriće ozbiljnu pretnju poljoprivrednim sistemima, energoresursima i zdravlju stanovništva.

Povećanje prosečne temperature za četiri stepena Celzijusa do kraja veka izazvaće ekstremne vrućine tokom 60 odsto letnjih dana (od 22. juna do 22. septembra), a pretnja sušom povećaće se za 20 odsto. Istovremeno, povećaće se opasnost od priobalnih poplava zbog sve intenzivnijeg topljenja snega u proleće i pojačanih pljuskova zimi.

Kuga opet vreba

Planeta zemlja je prošla pet velikih izumiranja, a samo ono koje je uništilo dinosauruse izazvao je pad asteroida. Ostala četiri porouzrokovali su prirodni gasovi koji su stvorili efekat staklene bašte, a najveća katastrofa bila je pre 252 miliona godina kada je nestalo 97 odsto živih bića.
Sada industrija takav proces ubrzava 10 puta. Otapanje večitog snega i leda moglo bi da oslobodi i davno zaboravljene viruse i bakterije, poput onih koji izazivaju špansku groznicu, bubonsku kugu i velike boginje, ogromnu opasnost za nepripremljen imunološki sistem savremenih ljudi, sa sve ređim novim vrstama antibiotika.
Takođe malarija, denga groznica i druge egzotične bolesti žarkog pojasa mogu da se prošire na sve topliju klmatsku zonu Evrope i Severne Amerike.

Topljenje lednika u Centralnoj Aziji dovešće do smanjenja vodnih resursa. Sušenje šuma i otapanje večno zamrznute zemlje u Rusiji uvećaće razmere globalnog otopljavanja. U slučaju otopljavanja od dva stepena do 2050. izbacivanje metana iz zemlje može da se uveća za 20 do 30 odsto i pojača efekat staklene bašte.

Reuters
Teška borba s vatrom

Crvena granica 2030. godine

Rekordi u hladnoći dogodili su se u Srbiji pre šest decenija, s izuzetkom 1997. S druge strane, tri najtoplije zime u Srbiji zabeležene su u poslednjih 15 godina.

Goran Pejanović iz Nacionalnog centra za klimatske promene pri RHMZ rekao je da je koncentracija ugljen-dioksida u vazduhu povećana za 40 odsto u odnosu na prethodnih hiljadu godina.

- To je već izazvalo povećanje prosečne temperature vazduha na globalnom nivou od oko jednog stepena, u Srbiji oko 1,5, a na severnim širinama i preko dva stepena Celzijusa. U Srbiji smo imali sedam velikih suša u poslednjih 15-ak godina. Upotrebom numeričkih modela predviđamo povećanje temperature kod nas za dva stepena do 2030. godine - rekao je Pejanović koji je još ranije objašnjavao za "Vesti" da topliji vazduh sadrži više vlage, pa su padavine intenzivnije, a poplave češće.

Nestajanje gradova

Ekstremno visoke temperature i promene padavina uticaće na pad proizvodnje hrane, hidrološke sisteme i izumiranje biljnih vrsta. U Brazilu pri povećanju temperature za dva stepena do 2050. rod soje opašće za 70 odsto, a pšenice za 50. Povećanje kiselosti svetskog okeana i povećanje nivoa mora, tropski cikloni i promene temperature pogodiće stanovništvo priobalnih regiona, turizam, zdravstvenu zaštitu i ishranu. Topljenje lednika ugroziće i samo postojanje gradova u Andima.

 

Nove izbeglice i ratovi

Sve češće abnormalne vrućine i porast prosečne temperature dovešće do deficita ionako oskudnih vodnih resursa i hrane. Povišenje za 1,5 stepeni Celzijusa do 2050, smanjiće rod u Jordanu, Egiptu i Libiji za 30 odsto. Dogodiće se nove migracije koje će dovesti do oružanih sukoba.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online