Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
11:13
Vestionline A

"Tajna policija BiH želi da uništi srpski i hrvatski identitet"

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik,rekao je da nema ništa gore za jednu zemlju, posebno za ovakvu kao što je BiH, da s njom upravlja tajna policija, a to se već događa jer Obavještajno-bezbednosna služba (OBA) BiH funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje.

EPA/Vladimir Stojkovic
OBA želi da upravlja Bosnom: Milorad Dodik

- Šef OBA, Osman Mehmedagić Osmica, nazove poslanike, čak i pojedine Srbe, i onda kreiraju zaključke. Osmica je direktni izdanak rigidne strukture SDA. Glavni likovi koji ne odgovaraju toj politici su Dragan Čović i Milorad Dodik. Iako to znaju, pojedini Hrvati i Srbi blagonaklono se ponašaju prema tome, navodno politički neutralno. Već nekoliko meseci znamo za nezakonita ponašanja. Pre pola godine dat je nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije. Mislite li da to ne čine ni u slučaju Hrvatske? Ja verujem da se to događa - istakao je Dodik.

Upozorivši da su to ozbiljne stvari, Dodik je rekao da OBA nadzire poslanike, a oni to ne smeju da kažu.

- Naravno da to predsedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radoma OBA Nikoli Špiriću ne mogu napraviti i zato traže njegovu smenu. Zato se sada otvara i pitanje što rade Hrvati u toj komisiji. Hoćete li da vam upakuju spletku oko Dragana Čovića? Zna se kako se to ovde radi - istakao je Dodik za Večernji list, izdanje za BiH.

On je napomenuo da Bakir Izetbegović želi da se reši dve osobe, a to su Dodik i Čović.

- To je otišlo i kod stranaca, pa onda su i oni to tako prihvatili. Pitajte, ako vam žele iskreno reći. Nema ništa gore za državu, a posebno ovakvu kao što je BiH da s njom upravlja tajna policija. To se već događa. Ta OBA funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje. To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo - poručio je Dodik.

Na pitanje da li je moguće da Zagreb i Beograd poprave odnose, Dodik je rekao da je to potrebno, jer Hrvati i Srbi nose teško breme istorije.

- To se ne može zanemariti u našim međusobnim odnosima. Ali su se i okolnosti promenile u poslednjih 20-ak godina. Hrvati su dobili vlastitu državu, Srbi su dobili svoje dve države - Srbiju i Republiku Srpsku - ocenio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, istorijska pitanja treba ostaviti istoričarima, treba poštovati osećaje ljudi i stradanja i naučiti živeti jedni pored drugih, te da odnosi treba da se normalizuju.

- U realnim stvarima treba da se podržavamo, kao što mi ovde nastojimo pomoći ostvarenju prava Hrvata u BiH. Naša podrška nije iz bilo kakvih kalkulacija, nego to radimo jer želimo i za sebe ono što Hrvati traže. I to nije na štetu Bošnjaka. Ni u kom slučaju, nego je reč o pokušaju da se Bošnjaci nateraju da odustanu od majorizacije i svojatanja BiH. BiH nije samo njihova i ne mogu nikoga majorizovati. Nas sigurno neće - poručio je predsednik Srpske.

On je naglasio da u BiH nije moguća asimilacija i da nema ništa od "bosanštine".

- Ja, pre svega, želim živeti u slobodi. Moja sloboda podrazumeva identifikaciju s narodom kojem pripadam. Ne znam zašto to nekom smeta. Neću nikada biti Bosanac. Ne identifikujem se sa tom rečju ni kao geografskim pojmom, a kamoli nacionalnim. U Hercegovini je to malo drugačije, koliko znam, ali u Bosni to ne dolazi u obzir. Za mene je ponižavajuće da me neko zovne Bosancem. Neću to nikada biti - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online