Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.07.2017.
21:58
Srna A

Bratunac se prisetio stradanja Srba: Narod Podrinja pretrpeo monstruozne zločine

Pologanjem cveća kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju i služenjem parastosa za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja odana je počast Srbima ovog područja stradalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Srna
Komemoracija u Bratuncu

Sveće su položili predsednik RS Milorad Dodik i izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin, te delegacija NS RS, zajednička delegacija vlada Srpske i Srbije, izaslanik predsedavajućeg Predsedništva BiH Milenko Ristić, predstavnik Ambasade Rusije u BiH, delegacije Boračke organizacije Srpske, veterana Vojske Srpske, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalig civila, saveza ratnih vojnih invalida, logoraša, žrtava rata, žena žrtava rata, te opštinskih i boračkih organizacija iz regije Birač i predstavnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) Oružanog puka.

Pre polaganja cveća, u okviru programa obeležavanja stradanja, služen je parastos za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja, od kojih je 2.428 ubijeno i poginulo u ovoj regiji, a ostali u drugim delovima BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su srpski civili u srednjem Podrinju ubijani danima, mesecima, godinama, te da se broj od 3.500 ubijenih Srba pokriva ili se pokušava pokriti pričom o stradanju Bošnjaka u Srebrenici.

Dodik je rekao da je zahvalan Vladi Srbije, pre svega tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, a današnjem predsedniku, što je pokrenuo inicijativu i nekoliko važnih događaja koji se zajednički obeležavaju u Srpskoj i Srbiji kao zajedničke aktivnosti dve vlade.

Izaslanik predsednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je poražavajuće, ne samo za Srbe, nego za celi ljudski rod da za hiljadama pobijenih i zaklanih niko neće pustiti suzu samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere.

- Neshvatljivo je i nemoguće prihvatiti da su crne marame bratunačkih majki manje vredne od belih marama majki Srebrenice. Ne može se razumeti da bol naših majki nikoga ne boli i da Srbi moraju sami da vidaju svoje rane - rekao je Vulin.

Predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović izjavio je da je srpski narod Podrinja u toku odbrambeno-otadžbinskog rata pretrpeo monstruozne zločine i da njegova žrtva nikada neće i ne sme biti zaboravljena.

- U maju 1992. godine ovde je počeo strašan pogrom srpskog življa u okviru kojeg je stradalo oko 3.500 Srba. Ono što najviše boli je da za ove gnusne zločine nad srpskim stanovništvom, koji su počinjeni pod vođstvom Nasera Orića, niko nije kažnjen i procesuirani - rekao je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

On je istakao da Vlada Srpske organizacijom ovog obeležavanja nastoji da domaću i stranu javnost podseti na strašna stradanja srpskog naroda na ovim prostorima.

Nakon parastosa i polaganja cveća na bratunačkom groblju, program obeležavanja srpskog stradanja je nastavljen na gradskom trgu obraćanjem zvaničnika, a potom će na letnoj pozornici biti prikazan dokumentarni film "Zločin bez kazne-stradanje Srba u srednjem Podrinju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online