Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.06.2017.
18:51
Vestionline, Avaz.ba A

Balkanu ne preti rat, već nešto na šta Zapad žmuri!

Londonski Međunarodni institut za strateške studije (IISS) ocenio je da uprkos "galami" zapadnom Balkanu ne preti rat.

twitter.com/Balkan Prob
"Regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta Zapad žmuri"

Kako se dodaje, Rusi tu ne uspevaju da učvrste svoj uticaj, ali se demokratija urušila i "regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta Zapad žmuri".

To je onda, navodi u opširnoj analizi IISS, a prenosi "Dnevni avaz" na svom portalu, kombinacija "balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podržavaju zato što održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada". 

"U suštini, nova reč je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje Zapadnog Balkana nisu istinske demokratije, već 'stabilokratije' koje idu ka članstvu u Evropskoj uniji”, napominje londonski institut. 

U analizi se navodi da "uprkos čestim izborima autoritarne težnje su se pojavile u celom tom području, sredstva informisanja su slaba i često pod nadzorom vladajuće partije". 

Institut nalazi da "borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlada pohapsi svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU". 

"Pravosuđe je veoma podložno uplivu onih koji su na vlasti ili imaju novac, klijentelizam i nepotizam su opšte rašireni, a poslovi u vladinim ustanovama i javnim preduzećima se dele članovima porodica, prijateljima i partijskim ljudima", dodaje londonski institut. 

U analizi se dodaje da je "region ponovo poprimio veći strateški značaj, najviše zato što su Rusi pojačali zanimanje za njega, mada je Moskva doživela neke ozbiljne neuspehe u regionu, dok su balkanske vlasti obavile veliki posao u proganjanju i razbijanju islamističkih mreža". 

IISS ukazuje da "iz procurile poruke ruskog ambasadora u Makedoniji" proizilazi da Rusi teže tome da na Zapadnom Balkanu "uspostave blok neutralnih ili možda i proruskih područja i da Rusi tiho šire uticaj nad slovenskim i pravoslavnim delovima regiona, dok islamistički ekstremisti nameću uticaj nad prevashodno muslimanskim delovima". 

Rusi nastoje da taj "neutralni ili proruski blok" učvrste u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, jer Srpska ima "odlučujući uticaj na odbranu i bezbednost BiH", navodi se. 

Ali, objašnjava institut, Rusi su pretrpeli neuspehe u Makedoniji i Crnoj Gori, "gde je vlada u Podgorici optužila Rusiju da je pokušala da je zbaci u čudnoj zaveri tokom izbora prošlog oktobra". 

"Istina o tome je i dalje nejasna i dok su neki Crnogorci uvereni da su u to bili na neki način upleteni Rusi, drugi su ubeđeni da su hapšenja navodnih zaverenika deo drame koju je spremila vladajuća stranka da uplaši oklevajuće i NATO naklonjene birače da glasaju za nju”, navodi se u analizi. 

"Zapadni obaveštajni krugovi su uvereni da je u to bila upletena ruska vojna obavještajna služba GRU”, dodaje IISS i navodi da je "u svakom slučaju, s izuzetkom malog pojasa bosanske obale i Monaka, celo severno Sredozemlje, od Gibraltara do sirijske granice sad pod nadzorom NATO, a Rusi neće moći da koriste olakšice u lukama Crne Gore".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online