Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.06.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Zločin na Miljevačkom platou: Masakr na koji i Hag žmuri

Ovog 22. juna navršava se 25 godina od napada hrvatske vojske na Miljevački plato kod Drniša - teritoriju koja je tada bila pod kontrolom Unprofora.

Reuters
Hrvatski vojnici

U ovoj akciji svirepo je ubijeno i izmasakrirano 40 pripadnika teritorijalne odbrane, a Savet bezbednosti UN je 30. juna te godine doneo Rezoluciju 762 kojom se osuđuje ova akcija i traži od Hrvatske da hitno povuče svoje trupe na početne položaje, što je zvaničan Zagreb, bez ikakvih posledica, odbio. Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da su se svi predali hrvatskim snagama, nakon čega je usledilo svirepo mučenje, a zatim i ubistva.

- Većina tela su bačena u krašku jamu u predelu Ljut, u blizini zaseoka Bačić. Najgore od svega jeste što je ovaj zločin zabeležen i na video-traci od onih koji su ga i počinili. Ti snimci su dugo godina kasnije, kao svojevrsni horor film, legalno iznajmljivani po video-klubovima širom Evrope. Bez obzira na to, ali i niz drugih validnih dokaza, ovaj slučaj nikada nije bio predmet Haškog tribunala, a u Hrvatskoj se čeka odluka Vrhovnog suda na presudu suda iz Splita kojom su dvojica nižerangiranih oficira hrvatske vojske osuđeni na tri, odnosno 3,8 godina zatvora. Naravno, počinioci tu odluku čekaju na slobodi - ističe direktor ove organizacije Savo Štrbac.

M. Karović

Imena mrtvih preko radija

Štrbac podseća da je hrvatska radio-stanica Split u maniru krajnjeg cinizma u više navrata emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim pogrdama.

- Sedamnaest preživelih zarobljenika su, nakon tortura u zatvorima Kuline u Šibeniku, Lora u Splitu i Kerestinac u Zagrebu, razmenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine - kaže Štrbac.

Štrbac ističe da Hrvatska još nije identifikovala tela svih ubijenih.

- Septembra te godine, posredstvom Unprofora, razmenjeno je 21 telo i 20 vreća kostiju, izvađenih iz jame uz pomoć speleologa. Nedostajalo je osam lobanja, tek nekoliko očuvanijih imale su impresivne frakture krova lobanje, dok su ostale bile delom zdrobljene, a delom su imale samo fragmente kostiju. I među ostalim kostima bilo je mnogo onih sa frakturama i mnogo raznih koštanih fragmenata izmešanih s kostima životinjskog porekla, što je uveliko otežavalo identifikaciju. Od delova kostiju i tela na srpskoj strani je sastavljeno 40 leševa, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gde se i danas nalaze - ističe Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online