Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
22:43
Sputnjik A

"Karadžić možda poverovao Holbruku, Mladić - teško"

Već dugo godina drugi najtraženiji haški optuženik, prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, tvrdi da mu je američki diplomata Ričard Holbruk, obećao da nikada neće odgovarati za ratne zločine ako se mirno povuče sa vlasti u Bosni.

EPA/TOUSSAINT KLUITERS
Nije poslušao Karadžića, zašto bi Holbruka: Ratko Mladić

- Za Karadžića mi je poznato da je morao da potpiše da će se povući iz politike posle Dejtonskog sporazuma, i taj potpis je čak koristio u Haškom tribunalu kao potvrdu da je on izvršio svoju obavezu onako kako su to od njega tražili - kaže za Sputnjik Borisav Jović, koji je u to vreme bio u političkom vrhu Srbije.

O slučaju Mladića kaže da nije upoznat, ali na osnovu iskustva sa Karadžićem, ali i pritisaka Zapada da Slobodan Milošević podnese ostavku i povuče se iz politike, on smatra verovatnim da je to, uz neka obećanja, traženo i od Mladića.

- Da je Holbruk od Mladića to hteo, vrlo je verovatno jer to je njihova metoda, da nekoga "unaprede" da bi mu oduzeli funkciju. Pogotovo što je Mladić bio najtvrđi general koji je tamo branio srpski narod, čak van naloga i direktiva političkog rukovodstva u Bosni - navodi Jović. 

Poznato je, navodi Jović, da je između Mladića i Karadžića nastao konflikt i da je u jednom trenutku Karadžić smenio Mladića, a ovaj na to nije pristao jer je hteo da bude prvi čovek vojske.

- Ne mogu da verujem da bi Mladić prihvatio da se povuče sa tog položaja i ode u politiku na osnovu Holbrukovog naloga kada nije hteo to da uradi na osnovu Karadžićevog - ističe on za Sputnjik.

Američki diplomata Ričard Holbruk, specijalni izaslanik za Balkan, jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, što se smatra krunom njegove pola veka duge diplomatske karijere, nije među živima od kraja 2010. godine. Da jeste, sigurno bi žustrim rečima demantovao najnovije navode o pokušaju nagodbe sa Mladićem, kao što je i tvrdnje Karadžića izrečene pred Haškim tribunalom da je nagodbe bilo.

- On je jedan od najvećih masovnih ubica na svetu i to je objavio da bi se branio. Izmislio je priču. Niko ne treba da mu veruje - odgovorio je tada Holbruk koji je na Balkanu ostao upamćen po stilu "tvrde diplomatije".

Domaći mediji su pre godinu dana preneli reči jednog od pravnih savetnika Karadžića, advokata Gorana Petronijevića, da se sporazum sastojao od dva papira i da je jedan odbrana predala Hagu i da se u njemu navode obaveze Karadžića i SDS koji su garantovani sa šest potpisa, među kojima su i "parafi" Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Alekse Buhe…

Drugi dokument, koji mu je prethodio, sačinjen je u dva primerka na engleskom i dva na srpskom jeziku, od kojih je Holbruk oba na engleskom odneo. Primerke na srpskom imali su Milošević i Biljana Plavšić, ali su, kaže on, i jedan i drugi - nestali.

Kako god bilo, rezultat je isti. I Karadžiću koji se nagodio sa Holbrukom i Mladiću, koji nije hteo to da učini, presudiće Haški tribunal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online