Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
03:00
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (10): Polumesec mu urezali u leđa

Još dok su nas (muslimanski vojnici) izvodili iz kuće, ja sam zapazio ispod puta jednu strmu čistinu, a onda dolje gusta šuma, i pomislio da bih se mogao spasiti kad bih uspio da se domognem šume - pamti zauvek te strašne trenutke Milivoje Čarapić.

B. Simonović
Svetli primer čojstva i junaštva: Amir Reko

Pucanj pored glave

Poslije, dok su nas batinali i mučili, dolazilo mi je da skočim i klisnem niz livadu. Nije me sprečavao i zadržavao strah, nijesam uopšte razmišljao o tome da li će me ubiti ili raniti, već o posledicama: šta će se dogoditi ako ostanem živ i uspijem da se domognem šume i pobjegnem, da li će na ostalima iskaliti bijes i zbog mene ubiti nekoga nedužnog.

Zbog svega toga me, ponavljam, nije uplašila ni ta breka zlotvora, ni klaparanje zatvarača na puškama, prosto sam poželio da se sve jednom i što brže svrši, pa kako bude. Zažmurio sam i čekao.

Puška grunu pored same glave. Za trenutak oglunuh, ne čujem ništa i od tada na desno uho uopšte slabije čujem, ali vidim da nema nikakvog bola. Ne otvaram oči, čuh još dvije puške, ali još ne znam da li su i Luki i Radoju pucali pored glave kao meni, jesam li ja slučajno ostao živ i zato što me nije pogodio ili su sve smislili da nas dodatno muče.

Daj mi testeru da se ubijem!

Teško mi je o svemu tome i da pričam, bojim se da sve to sada izgleda nevjerovatno, da neko može pomisliti kako ja tu nešto izmišljam i maštam, ali se u sve najmilije što imam i što mi je najsvetije mogu zakleti da je bilo ovako. Konačno, poslije te torture koju smo mi pojedini pretrpjeli, vratiše nas u kući, ali dolje u podrum. Oguglali mi potpuno na batine. To je takođe čudno i nevjerovatno, osjećaš užasni bol prvih desetak udaraca, a poslije se okameniš, nema bola, pretrneš i svejedno ti - a te udarali a milovali. Tako dok si vruć, dok ti je tijelo utrnulo i odrvenilo, ali muke su nastupile u toku noći, kad smo se ohladili. Tada su visnuli bolovi neizdrživi i proradile rane - ležimo na zemlji i ne možemo ničim mrdnuti, a noć prokleta, iako je ljeto, duga kao zimska, nikad da svane. Momir me u jedno doba prizva:
- Milivoje, svega ti živoga, de mi skini i dodaj onu žagu. On ugledao veliku ručnu testeru, domaćin je ostavio i namjestio na gredu:
- Ma, šta će ti žaga, dobro te vidjelo? - pitam ga ja.
- De mi je dodaj da se prikoljem, ne mogu više trpjeti bolove!
Jeste me te noći najmanje petnaest puta prizivao, molio i kumio svim i svačim da mu dodam testeru. A već o Radanu nesrećnom i da ne pričam kakve je on muke istrpio.

Kasnije smo shvatili da je njima bilo važno da oni ostali koje su držali zatočene u kući pomisle da smo pobijeni jer nijesmo htjeli ništa da priznamo i otkrijemo, da je sve to bio manevar za zastrašivanje, da pokolebaju one koji možda nešto kriju i imaju da kažu.

Bilo je tu poslije svega, novih muka i zlostavljanja. Natrpati u usta lišće: jedi, majku ti četničku, da vidim kako brstiš lišće, ili nas natjerivalo da udaramo i tučemo jedan drugoga, a ako opazi da nijesi udario najjače što možeš, slijedi ti deset udaraca od njih.

Biju čim stignu i stalno po donjem dijelu tijela - nikako po glavi i obrazima, da se vidi i poznaje.

Dovedoše onda još dvojicu, tog mi rođaka Momira Čarapića, kojem su zbog nečeg neobjašnjivog i bezrazložnog bili posebno kivni, i Radana pokojnog Pljevaljčića.

Momiru, bio tada ljudina, imao više od sto kila, zavrnuše košulju i majicu i na leđima mu jedan nožem ucrta polumjesec i zvijezdu, a poslije su ga toliko tukli da je jedan na kraju izdro kolac iz ograde i počeo ga mlatiti kocem po nogama i leđima dok nije pao i nije više mogao stajati na nogama.

Radana pokojnog, imao je tada 32 godine, legoše potrbuške preko nekakve stare fučije (vrsta drvenog suda) i onda se jedan poče igrati nožem oko njegovih ušiju. Kama, ona prava, oštra sa obje strane kao žilet, a vrh joj kao igla. Poslije ga uveo u podrum kuće u kojoj su nas držali, probio mu tom kamom uho i zabio je u gredu pa ga ostavio tako da visi o gredi i krvari u strašnim mukama i bolovima...

Sudbina Marije Čarapić

Marija Čarapić je ostala na Bučju - sjeća se Milivoje Čarapić.
- Nije onog dana htjela da ide s nama. Ona, jadnica, nije bila psihički baš dobro, a imala, sirota, i neke ovce pa ostala da ih čuva, nije ni došla tog jutra pred školu. Ni dan-danas se ne zna gdje je i kako završila. Po nekim saznanjima, muslimani su je našli drugi ili treći dan pošto su nas odveli i pitali je da li u selu ima još Srba. Ona im navodno rekla da ima i počela da ih voda okolo i tobož pokazuje gdje su se Srbi sklonili, a, po prilici, ona se plašila da joj ovce ne zaplijene i potjeraju, pa je htjela samo da ih odvuče što dalje od ovaca. Nekome od tih je, kako se pričalo, dosadilo i kad je shvatio da ih ona vuče za nos, opalio i ubio je, ali joj braća nikad kosti nijesu našla.

Raskol u komandama

Moj otac tog drugog dana, kad je počelo mučenje nije bio tu već je po zori ponovo otišao u Čajniče da pokuša nekako da organizuje neku razmjenu, da vidi da li eventualno ima negdje drugo muslimana za koje bi nas mogli razmijeniti, ali je sve to palo u vodu i zbog toga je očigledno - mi smo to odmah shvatili - došlo do raskola između komande Višegradske i goraždanske brigade i tu više, izgleda nije mogao pomoći ni Amir Reko kojeg su, kako smo mnogo docnije doznali, i sklonili iz te priče, ljuti što nije dao da nas pobiju i Bučje "očiste" kako su tada čišćena i druga sela u dolini Drine, od Srba na jednoj, a od muslimana na drugoj strani.

SUTRA- Rat i mir kapetana Amira Reka (11): Od batina smo mokrili krv

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online