Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.06.2017.
10:02
aljazeera.net A

Hrvatska: Narodni heroj priznat u svetu, ponižen u domovini (VIDEO)

Spomenik čuvenom narodnom heroju Stjepanu Filipoviću u Opuzenu je miniran, a njegov lik u svetu predstavlja simbol borbe protiv fašizma.

commons.wikimedia.org
Čuvena fotografija Stjepana Filipovića

U Valjevu spomenik i dalje stoji, a u Opuzenu miniran

Uzdignute pesnice Stjepana Filipovića pod vešalima i sa omčom oko vrata, nekoliko trenutaka pre smrti, i zbunjeni pogledi nemačkih vojnika, sve to ovekovečeno na jednoj fotografiji, postali su simbol antifašističke borbe naroda Jugoslavije.

I ne samo bivše zajedničke države, nego i sveta jer je ta fotografija deo stalne postavke Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu, a svojevremeno je bila izložena u sedištu Ujedinjenih nacija, zajedno sa svim drugim artefaktima koji prikazuju ključne trenutke istorije čovečanstva, piše "Al Džazira".

Ali, ono što je drugima ponos, očito je na domaćem terenu - sramota. Na primeru odnosa prema hrabrom delu tog narodnog heroja, a spomen na Stjepana Filipovića u rodnom kraju prekinut je jednim nasilnim činom, zapravo se ogleda i odnos prema jednom vremenu, njegovim akterima i, uopšte, celoj antifašističkoj borbi.

Filipovićevo hrabro držanje poslužilo je kao inspiracija za podizanje dva spomenika. Jedan je podignut nedaleko od Valjeva, grada u Srbiji u kojem je Filipović pre 75 godina pogubljen. Drugi je podignut u njegovom rodnom Opuzenu, hrvatskom gradiću na ušću Neretve u Jadransko more. Prvi i danas ponosno stoji na valjevskom brdu Vidrak; drugog su minirali nepoznati počinitelji u leto 1991. godine.

- I punih četvrt veka traje borba da obnovimo i vratimo taj spomenik. Ceo svet mu se klanja kao simbolu borbe protiv fašizma, a naši ovde su svaku uspomenu na njega uništili. Kao da ga nikad bilo nije - konstatuje Marinko Filipović, potomak narodnog heroja.

Ponosan je na lik i delo svog pretka. Misli i da bi isto tako ponosni trebalo da budu i Hrvatska, i dolina Neretve, a pogotovo Opuzen. 

Polovina spomenika srušeno

Spomenik Stjepanu Filipoviću jedan je od 2.964 srušena, oštećena, oskrnavljena ili uklonjena spomen-obeležja, pri čemu je 731 njih od velike umetničke i kulturno-istorijske vrednosti, naveo je Juraj Hrženjak u svojoj knjizi Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990 - 2000.

O tome kako su narodni heroji "po drugi put umirali od svojih sugrađana" rediteljka Irena Škorić napravila je i film. Nazvala ga je "Neželjena baština", a Filipovićev spomenik odabrala je, uz još četiri, kako bi ispričala svoju priču.

- U Drugom svetskom ratu su ga nacisti obesili, a 1991. su ga Opuzenci minirali. Minirali su ga jer su mislili da heroju Jugoslavije nije mesto u Hrvatskoj. Najtužnije je zapravo da su, nakon što su ga minirali, vandali preostale delove koji su bili od bronze nameravali da prodaju kao vrednu sekundarnu sirovinu - kaže Škorić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.06.2017. 22:45
Opuzen je u EU,a Valjevo nije u EU.Zato je to tako
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online