Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.06.2017.
08:22
www.dw.com A

Zašto Crna Gora toliko smeta Rusiji?

Crna Gora će postati najmlađa članica NATO i pridružuje zapadnoj zajednici iako su njeni građani podeljeni kada je reč o pristupu Alijansi. S druge strane, otpor Moskve je uglavnom samo verbalan, piše analitičar Dojče velea Darko Janjević.

Tanjug
 

Tramp pokazao Crnoj Gori gde joj je mesto

Crna Gora bi trebalo da se pridruži NATO-savezu početkom juna, posle duge političke borbe između suprotstavljenih snaga, a koje su podsticali i politički pritisci iz inostranstva.

"No, čak je i ulazak u ciljnu ravninu bio izazov za crnogorskog premijera Duška Markovića koji je učestvovao na samitu NATO u četvrtak. Za vreme fotografisanja sa liderima NATO, predsednik SAD Donald Tramp ga je gurnuo u stranu da bi stao na čelo grupe. Snimak tog incidenta se brzo proširio internetom. Ta epizoda nije prošla neprimećeno ni u Moskvi, gde je funkcioner Dume Aleksej Puškov otrovno primetio da Tramp 'nije bio preterano ljubazan'. "Ali, u svakom slučaju je pokazao Crnoj Gori njeno mesto u Alijansi“, napisao je Puškov na Tviteru", podseća Janjević.

I drugi ruski političari su izrazili razočaranje zbog otvorenog stupanja Crne Gore na stranu SAD.

Prošlog meseca, ruski parlament je oštro kritikovao Crnu Goru saopštivši da "aktuelno rukovodstvo države i njegovi zapadni sponzori nisu poslušali glas razuma i savesti". Ruski poslanici su opružili "spoljne sile" da pokušavaju da podriju "tradiciju prijateljstva Crnogoraca sa Srbima i Rusima".

- Pa ipak, i pored takvog poteza i diplomatskog negodovanja, Kremlj nije spreman da angažuje značajne resurse kako bi držao Crnu Goru van američkog uticaja - smatra Maksim Samorukov iz moskovskog trusta mozgova Karnegi centar.

Mala vojska, daleko od Moskve...

Crnogorska armija ima oko 2.000 vojnika. Položaj zemlje na Jadranskom moru bi mogao biti strateški važan za Rusiju, jer ruska flota stalno traži prijateljske luke u Mediteranu. No, kako kaže Samorukov, rukovodstvo u Moskvi je trenutno fokusirano na područja koja su bliža Rusiji, poput Centralne Azije, Krima i Kavkaza.

- Naravno da postoji i emocionalni aspekt, ali ruski zvaničnici smatraju da su liberalne i prozapadne elite te koje vuku Crnu Goru u pravcu SAD, dok su građani uglavnom ostali proruski raspoloženi - dodao je ovaj stručnjak.

Srpski uticaj će oslabiti

Prema njegovom mišljenju, Rusija se ponaša slično kao i u slučajevima Bugarske i Slovačke koje su ušle u NATO poslednjih godina.

- Učlanjenje u NATO će omogućiti Crnoj Gori da se odupre takvim pritiscima iz inostranstva -  kaže Zlatko Vujović, šef centra za monitoring i istraživanje CeMI.

Prema njegovim rečima, Srbija je održavala čitavu mrežu sa ciljem da utiče na crnogorsku politiku, uključujući i političke stranke, medije i nevladine organizacije. Posle pristupa Crne Gore NATO-u, "srpski uticaj će bitno oslabiti, osim ako Srbija ne promeni svoju spoljnu politiku i perspektivu u odnosu na NATO. To trenutno ne izgleda tako“, rekao je Vujović i dodao: "Rusija će nastojati da održi uticaj, ali i on će biti manji nego ranije.“

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.06.2017. 23:31
Зашто Русија толико смета Црној Гори...?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online