Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
16:04
Đ. Barović - Vesti A

Igrate se Mladićevim životom

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da odbijanje Haškog tribunala da privremeno pusti na slobodu generala Ratka Mladića radi lečenja u Rusiji izaziva zbunjenost, ali i upozorilo ovaj sud da se igra sa životom nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS.

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Nastavlja se mrcvarenje

- Odbijanje da se Srbin Mladić prebaci na medicinski tretman je ilustrativno za Hašku pravdu. Prethodno je Tribunal odobravao privremeno puštanje na slobodu osuđenika zbog mnogo manje ozbiljnih razloga. Zbog toga, odluka Tribunala i njihovi argumenti mogu da izazovu samo zbunjenost - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova i navelo da je "indikativno" odbijanje haškog pravosuđa da ne dozvoljava privremeno oslobađanje Srba koji su tamo pritvoreni.

Već odavno je kompromitovana reputacija zatvora u Ševeningenu, unutar čijih zidova pri nerazjašnjenim okolnostima jedan za drugim umiru okrivljeni".

MIP RF je podsetio da je za vreme rada Međunarodnog suda u Hagu i pod njegovom jurisdikcijom umrlo ukupno 18 ljudi, od čega 16 Srba.

"Sudsko veće snosi punu odgovornost za doneto rešenje i posledice svojih zaključaka, koje svedoče o još jednom prenebregavanju fundamentalnih prava, kao što je pravo na život, čuvanje zdravlja i medicinsku pomoć".

Darko Mladić kaže za "Vesti" da je odlukom o odbijanju garancija, Haški tribunal na sebe preuzeo ogroman rizik, a da je Sudsko veće na ovaj način zapravo donelo smrtnu presudu u procesu protiv njegovog oca.

Pristrasan Ori

Darko Mladić podseća da je već sasvim jasno da je predsedavajući Sudskog veća Alfons Ori krajnje pristransan u procesu koji se vodi protiv njegovog oca.
- Ori je odbio garancije stalne članice Saveta bezbednosti, baš kao što je pre nekoliko godina odbio zahtev odbrane da se zbog zdravstvenog stanja generala Mladića skrati broj radnih dana, mada je to prihvatilo i Tužilaštvo, a sa ovim su se složili i haški doktori. Na sreću, ovakva odluka je preinačena u
Žalbenom postupku. Iskreno se nadam da će se to i sada dogoditi - ističe

- Sudsko veće je odbijanjem garancija Rusije mom ocu zapravo već presudilo smrtnu kaznu, ali iskreno se nadam da će Žalbeno veće tu odluku preinačiti i generalu Mladiću omogućiti fer završetak ovog postupka - ističe Mladić.

Prema njegovim rečima, pismo ruskog Ministarstva inostranih poslova ne treba da čudi, kao ni njihova zbunjenost.

- Zaista je zbunjujuće da se odbiju garancije stalne članice Saveta bezbednosti UN, institucije koja je osnovala taj sud, a istovremeno su prihvatane druge, iz država u regionu, pa čak i Kosova, i to za mnogo manje zdravstvene probleme pritvorenika. Otuda sam uveren da će Rusija i te kako pratiti razvoj situacije i veoma će biti "znatiželjna" kakva će biti konačna odluka koju bi Žalbeno veće trebalo uskoro da donese - kaže Mladić.

On dodaje da je njegov otac poslednjih meseci "nepromenjeno", odnosno da je primetan konstantan pad opšteg zdravstvenog stanja, što je, kako tvrdi, ključan problem.

- On je u takvoj fazi bolesti da je neophodna hospitalizacija i to je jasno svakom stručnjaku. Zato je važno da se hitno prebaci u bolnicu. Veoma smo zabrinuti za njegov život i plašim se da mu je odlukom o odbijanju garancija već saopštena presuda i to smrtna - dramatično upozorava Darko Mladić i dodaje da mu je nejasno kome je takav ishod u interesu.

- Bez ozbiljne hospitalizacije i lečenja veoma male su šanse da preživi - naglašava Darko Mladić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online