Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:04
Z. Mirković - Vesti A

Ustaše veličale nacizam

Austrijska policija podnela je prijave protiv trojice učesnika komemoracije u Blajburgu zbog veličanja nacizma.

twitter.com/gewitterland
Najveći skup neonacista u Evropi: Učesnici komemoracije u Baljburgu

Rajner Dionisio, portparol policije u pokrajini Koruška, rekao je da je skup protekao mirno, a da su tri prijave podnete zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma. Dioniso je potvrdio da je oko 100 autobusa iz Hrvatske i 50 iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evrope dovezlo učesnike na ovaj skup. je Kazao je i da je ove godine bilo manje učesnika nego na prošloj komemoraciji.

Što se prijava tiče, jedna je podneta protiv jednog 68-godišnjeg Hrvata koji je, prema svedocima, pozdravljao hitlerovskim pozdravom. Prijava je podneta i protiv 55-godišnjeg Hrvata kojeg je prijavio pripadnik obezbeđenja zbog nacističkog pozdrava. Protiv jednog Hrvata podneta je prijava zato što je na rukama imao istetovirane kukaste krstove.

U Austriji zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha zabranjuje nacističke simbole, u koje spadaju kukasti krst, nacistički pozdrav, kao i drugi simboli koje koriste neonacisti. Međutim, taj zakon ne zabranjuje ustaške simbole zbog čega do sada nisu podnošene prijave protiv učesnika koji su nosili ustaška obeležja.

Srpska zajednica u Austriji i antifašističke organizacije ove zemlje tražile su od austrijskih vlasti da u zakon unesu i zabranu korišćenja ustaškim simbola.

O Adolfu sve najbolje

Portal Index.hr je povodom obeležavanja godišnjice Blajburga doneo priči o "jednom ustaši". U želji da "svoju priču ispriča svetu", novinaru Indeksa prišao je "ostareli ustaša koji se požalio da današnji svet loše tretira Adolfa Hitlera".
"Izražavam nezadovoljstvo, to nije ta država koju smo želeli. Austrijska policija nas štiti, jedan naš policajac je hteo da mi skine kapu. Danas kad neko spomene Hitlera, svi gledaju sve crno, on je imao ideologiju, pričao sam sa ljudima iz SS divizije, kad mi je čovek rekao, pa jeste slepi, ono što je Hitler hteo da uradi, ovo danas svi rade. On je hteo da napravi red", rekao je "razočarani ustaša", koga je kasnije policija privela.

Uoči komemoracije, Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora (DOeW) je istakao da se radi o "najvećem skupu neonacista u Evropi" i da je skandal što se, samo nekoliko dana pošto zvanična Austrija odaje počast žrtvama nacističkog režima, njegovi hrvatski kolaborateri i naslednici tog duha neometano okupljaju u Austriji. Jevrejska zajednica Beča apelovala je na koruške vlasti da zabrane ovaj skup.

Rimokatolička crkva u Koruškoj, koja je do sada uvek dala blagoslov komemoraciji, takođe se oglasila.

- Podržavamo komemoraciju žrtvama, ali ne sve oblike antisemitizma ili fašističke instrumentalizacije - navela je crkva.

Više organizacija apelovalo je na vlasti pokrajine Koruška da zabrane komemoraciju u Blajburgu.


Molitva za Stepinca
Svečanim obredom u zagrebačkog katedrali proglašeno je jedanaest novih vitezova hrvatske Magistralne delegacije Viteškog reda, saopštila je Zagrebačka nadbiskupija.
Posle obreda, kardinali O'Brajen i Bozanić, zajedno s jedanaestoricom vitezova, među kojima je i potpredsednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Rajner, posetili su grob Alojzija Stepinca i pomolili se za njegovo proglašenje svecem, prenela je Zagrebačka nadbiskupija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online