Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.05.2017.
15:12
Vestionline, Blic rs A

Kako su Ante Pavelić i njegove ustaše zverstvima zgrozili čak i naciste?

NDH se pamti samo po rasnim zakonima, konclogorima, genocidu, pljački i prodaji teritorije, ali i genocidu nad Srbima i Jevrejima, kako tvrdi direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.

youtube.com/Filmske novosti
Zločinac koji je zgroszio nacise: Ante Pavelić

Pristalice Anta Pavelića, jednog od najvećih ubica koje je Evropa videla, svake godine vode svoju dečicu na misu zadušnicu na kojoj obeležavaju njegovu smrt.

Iza Anta Pavelića nije ostalo ništa što bi civilizovan svet mogao priznati kao dostignuće. Ostali su rasni zakoni, konclogori, genocid, teror, pljačka, prodaja državne teritorije, savezništvo s Hitlerom... NDH se ne pamti uglavnom po tome, nego samo po tome, pa ipak kult poglavnika nije izumreo. A morao je - odavno.

Masovna pogubljenja

Nezavisna Država Hrvatska u osnovi je bila izraz poglavnikovih političkih zamisli. One su bile jednostavne: fizička eliminacija Srba, Jevreja, Roma, komunista, pa čak i nekomunista koji su mu pružali otpor.

Bila je to zemlja logora, prekih sudova. Vešanja po kandelabrima. Već u začetku, Pavelićev režim je krenuo s terorom. U julu 1941. ustaše streljaju deset komunista iz logora Kerestinec. U znak odmazde zbog ubistva policijskog agenta Ljudevita Tiljka, Pavelić je streljao Božidara Adžiju, Ognjena Pricu, Otokara Keršovanija, Zvonimira Rihtmana i još šestoricu zatočenika.

- Oni koji misle da će u hrvatskoj državi živeti, a jevrejskom komunizmu i Moskvi služiti, moraju znati da će im glava pasti - poručio je Pavelić.

commons.wikimedia.org/public domain
Masovna ubistva nedužnih

Ubijanje sveštenika, spaljivanje crkava, prisilno katoličenje, samo su neke od metoda kojima su Nezavisna Država Hrvatska i Katolička crkva uništavale srpski kod, kako je za "Blic" izjavio istoričar Jovan Mirković.

No, Pavelić je uspostavio i sistem masovnih pogubljenja u kome su stradali ljudi koji s politikom nisu imali nikakve veze. Njegovim stupanjem na vlast, ratna pozornica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini postaje poprište najkrvavijeg rata koji su ovi prostori ikada videli.

Istoričar Jovan Mirković dao je izuzetan doprinos u prikupljanju građe, podataka, fotografija o ovim zločinima svojom fotomonografijom "Stradanje Srpske pravoslavne crkve u NDH". U njoj su popisani i dokumentovani zločini NDH po selima Banije, Korduna, Like, Gorskog kotara, istočne Bosne, Krajine... I njihove razrušene crkve i poubijani sveštenici...

wikipedia.org
U redu za smrt

Najveći zločin - Jasenovac

NDH, po uzoru na Nemačku, usvaja rasne zakone. U avgustu, Jasenovac prima prve logoraše, a širom zemlje počinju pokolji. Najveći Pavelićev zločin bio je logor Jasenovac, gde je ubijeno na stotine hiljada ljudi.

U logorima su završavali i Hrvati, ne nužno komunisti. Književnik Ilija Jakovljević, predratni HSS-ovac iz Mostara, kome je Pavelić nudio čak i ulazak u Vladu, zatočen je u Staroj Gradiški. Evo jedne epizode iz logorskog života, objavljene u njegovoj knjizi “Konclogor na Savi”.

- Ipak se u logoru i radilo. Bilo je samica i u kuli. U jednu od tih samica došla je i porodilja s detetom i svojom majkom, tihom bakicom. Proverom je ustanovljeno da je pokrštena Jevrejka. Pobesneli zapovednik, pobesneli njegovi saradnici i saradnice. Svinjarija! Zatajila je poreklo. Zapovednik, naravno, nije kumovao jer se srećom za sve pravovremeno saznalo. Dete je za par dana izneseno mrtvo, majka je dobila smrtonosnu injekciju, baka je od užasa poludela. Smilovao joj se plemeniti Iljko i zaklao je. Ko je zaklao oca, takođe zatočenika, nisam mogao ustanoviti. Otac je, istina, bio “rasno čist”, Hrvat rimokatoličke veroispovijesti, ali poznati komunista...

Ovo je samo jedan od primera užasnih zločina kojima je Pavelić zgrozio čak i naciste, koji su bili poznati po zverstvima.

Pobegao iz Zagreba

U maju 1945. Pavelić je uoči dolaska partizana pobegao iz Zagreba, povukavaši za sobom veliku kolonu ljudi, u kojoj su bili ustaše, domobrani, civili.

Sveštenik Krunoslav Draganović bio je glavni čovek za evakuaciju. Vatikan je na njegovu molbu zatražio da se hrvatskim ratnim zarobljenicima i njihovim porodicama dopusti siguran prolazak do novog odredišta u Argentini s juga Italije.

Poslao je argentinskom diktatoru Huanu Peronu pismo s potpisom. Tražio je sedam hiljada viza za Hrvate. U pismu Peronu, Draganović kaže:

- Neka vas Bog bezbroj puta blagoslovi za ovaj predivni gest.

U Argentini, Pavelić je počeo da radi kao građevinski preduzetnik, ali se i dalje bavio i politikom. Jugoslavija je 1951. godine zahtevala od Perona Pavelićevo izručenje. Međutim, Peronova vlada je odgovorila da se osoba s tim imenom ne nalazi na njenoj teritoriji.

Na kraju je u Pavelića pet hitaca ispalio četnički emigrant crnogorskog porekla Blagoje Jovović. On je sam isplanirao atentat i pritom čak tri puta promašio. Dva metka su pogodila metu. Pavelić je preminuo posle dve godine od posledica ranjavanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online