Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.05.2017.
13:10
Tanjug, Vestionline A

"Hiljade potomaka ustaša danas u Blajburgu, ali mogli bi da se sete i četnika"

Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavaoci dolaze na blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje.

Na poljani pored austrijskog gradića Blajburga i danas će se okupiti hiljade ljudi, koji će doći da se prisete kako su njihovi preci, u danima nakon završetka Drugog svetskog rata, boreći se bežali pred partizanskim jedinicama, piše Index.hr.

Gotovo svi koji dođu u Blajburg žaliće za ustašama, ali mogli bi da se prisete i četnika, nedićevaca, Čerkeza, Kozaka, slovenačkih domobrana i belogardejaca koji su preživeli kapitulaciju Italije dve godine ranije.

Svi su oni u istim kolonama bežali pred partizanima, usput se boreći, čime su se i zvanično stavili izvan zaštite ratnog prava, jer rat je već zvanično bio gotov, nadajući se da će ih britanska vojska prihvatiti. Ali, Britanci su ih predali Narodno-oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, poštujući saveznički dogovor da se saborci nacista moraju predati onoj vojsci protiv koje su se borili, podseća Index.hr.

Sam Blajburg nije bio mesto kažnjavanja zločinaca, niti zločina nad nevinima, jer bilo je i takvih među onima koji su s tim vojskama bežali, ali je najbliže što su mogli prići nekadašnjoj Jugoslaviji i obeležiti svoju predaju.

Decenijama je blajburško okupljanje bilo manifestacija slavljenja ustaštva, a Blajburgom se nazivala odmazda partizana koja je usledila nakon što su kolone zarobljenika prešle jugoslavensku granicu. Ispravnije bi bilo Blajburgom nazivati samo predaju, jer na tom polju u austrijskoj nedođiji nikakav zločin nije počinjen, navodi se u tekstu.

Godinama se i pod pokroviteljstvom Sabora u Blajburgu kitilo ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanima sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni Pavelićevi portreti, ili loše otisnute fotografije Rafaela Bobana i Jure Francetića.

No, poslednjih godina austrijska policija je pojačala je kontrole i sve je manje onih koji se uspevaju na polju da se pojave kao stilizpovani nacisti. Prijavljeni kao crkveni skup, austrijski Zeleni i Socijaldemokrati traže zabranu.

I Počasni blajburški vod, društvo koje organizuje majsko okupljanje, prošle godine je letkom upozorilo da je "pre, za vreme i nakon komemoracije na Blajburškom polju, zabranjeno nošenje bilo kakve uniforme, njenih delova ili vojnih znakova ili njenih imitacija, posebno vezanih uz vojske Sila osovine ili njenih saveznika tokom Drugog svetskog rata".

Plašili su se da će im Austrijanci zabraniti održavanje skupa preteraju li s nostalgijom za nacizmom. S pravom ih je bilo strah jer su ove godine koruški Zeleni i socijaldemokratski načelnik Blajburga pozvali na izmenu zakona i zabranu skupa, zvanično prijavljenog kao crkveni skup, koji se održava na privatnom polju u vlasništvu Počasnog blajburškog voda.

Zasad ga ne mogu zabraniti, ali zato policija kontroliše prilaze.

Prošle godine su tako pred očima gotovo čitavog hrvatskog državnog vrha razoružali vod Hrvatske vojske. Oduzeli su im puške, a ostavili cvetne vence i lampaše. Nije pomagalo uveravanje da je reč o ceremonijalnom oružju. Austrijanci su bili neumoljivi, baš kao i Britanci decenijama ranije, zaključuje Index.hr.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online