Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
17:03
Srna A

Žena od koje su svi strahovali: Jezivi zločini Azre Bašić

Svedok Tužilaštva BiH Zagorka Kuzmanović rekla je da joj je suprug Mile, koji je bio zarobljen u Domu JNA u Derventi 24. aprila 1992. godine, ispričao da je Azra Bašić malim nožem presekla grkljan Blagoju Đurašu.

youtube.com/RTRS vijesti
Žena monstrum: Azra Bašić

U nastavku suđenja Bašićevoj za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, Kuzmanovićeva je pred Sudom BiH navela da je tokom zarobljeništva njen suprug najviše strahovao od optužene Azre Bašić. 

Strah od Azre

Sudu je objasnila da se sa suprugom videla tri meseca nakon zarobljavanja, kada joj je ispričao šta se dešavalo sa srpskim civilima iz naselja Čardak u Domu JNA u Derventi. 

- Kada sam ga videla, na glavi je imao 28 povreda od noža, odsečen deo uva, odsečene prste na nogama i rukama. Najveći strah pretrpeo je od Azre, koja ga je udarila u polne organe i htela da ga osuneti. U tom momentu neko je povikao "vojvoda" i ona je otišla do Đuraša. Suprug mi je rekao da ga je Azra ubila malim nožem, da mu je presekla grkljan - ispričala je Kuzmanovićeva. 

Svedok je izjavila da su je sa komšijama iz Čardaka, među kojima su bili Hrvati i muslimani, 25. aprila 1992. godine, zarobili pripadnici Riječke brigade HVO-a, te nakon razdvajanja hrvatskih i muslimanskih muškaraca na jednu, a Srba na drugu stranu, žene Srpkinje odveli u selo Polje i zatvorili u potkrovlje jedne kuće. 

- U toj kući sam videla do pasa gole muškarce. Svi su bili krvavi, modri i otečeni od batina. Jedva sam prepoznala Iliju Ćuka. Tu su nas ispitivali, mene su pitali za muža koji je pre rata bio u rezervnom sastavu milicije - ispričala je Kuzmanovićeva. 

U nastavku svjedočenja ispričala je da su sve žene odvedene, osim njih tri, "žene četnika", koje su ponovo ispitivane. 

- Dok su saslušavali Mirjanu Popović, pustili su kasetu sa koje su se čuli krici, a nama dvema su rekli da je kolju. To je bilo pravo psihološko ubijanje. Predveče su nas odveli u podrum Doma vojske u Derventi, gde sam u jednoj prostoriji videla svoje mještane, a iza paravana "nikakve žene", koje su na smenu čuvala dva stražara - navela je Kuzmanovićeva. 

Kuzmanovićeva je, između ostalog, rekla da se Bašićeva "kaubojski" ponašala i da je videla krvavih ruku, te ispričala kako je oslobođena. 

Krv četničkog vojvode

Svedok Tužilaštva Mirko Nožica, bivši predsednik Opštinskog odbora SDP-a u Derventi, ispričao je da je u Derventi početkom aprila 1992. godine vladao haos, da su Srbi iz grada otišli u sela na srpsku teritoriju, a Hrvati i muslimani ostali u gradu. 

Ko je Azra Bašić?

Azra Bašić je optužena da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima. 

- Ja sam ostao u svojoj kući do 4. maja, kada sam odveden u Dom JNA, a odatle u logor Rabić. Jedini razlog što sam zatvoren bio je što sam Srbin. Zarobio me komšija, vojni policajac Jasmin, koji je sa pripadnicima Riječke brigade patrolirao i pljačkao srpske kuće u gradu. Iz njihovih razgovora sam zaključio da su se svi plašili Azre Bašić, jedine žene koja se tada pojavila - ispričao je Nožica. 

Optuženu Bašićevu svedok je upoznao pre zarobljavanja, kada je ona došla do kuće Luke Goluba kod kojeg je bio. Rekao je da je izgledala kao "normalna žena, a ne čudovište kako su je opisivali vojnici". 

- Luka i ja smo pili kafu, a kada je došla i nju smo ponudili, što je prihvatila. Tada joj je prišao Lukin pas i počeo da njuši njene pantalone na kojima je bilo tragova osušene krvi. "Njuši, njuši, to je krv četničkog vojvode, njega sam juče zaklala", rekla je tada Azra, a ja sam stekao utisak da se time ponosi - ispričao je Nožica. 


On je dodao da je kasnije u logoru saznao da je zaklala njegovog kuma Blagoju Đuraša, sa kojim je nekada i radio. 

Jezivi prizoru u zatvoru HOS-a

Bivši lekar u Domu zdravlja u Derventi Mirko Šaran rekao je da su 27. aprila 1992. godine, dok je bio na poslu, po njega došla dva derventska Roma, stavila mu lisice na ruke i odvela u Dom JNA jer je, kako mu je rečeno, davao lekove ljudima na Čardaku. 

- Noge su mi se odsekle kada su me doveli pred vrata na kojim je pisalo "Zatvor HOS-a". Ugurali su me unutra, a ja još ne mogu da se oporavim od onoga što sam unutra video. To je bila mala prostorija sa ogledalima, uprskana krvlju. U njoj su bili polugoli iskasapljeni i izmasakrirani ljudi, koje sam kroz polumrak pregazio. Ćutali su, a neki su polušapatom govorili kako su dan ranije dovedeni - ispričao je Šaran. 

On je rekao da su mu ispričali kako je Azra iz Rijeke na svirep način ubila Blagoju Đuraša i kako je tukla i maltretirala ostale zarobljenike. 

- Svakog dana su nekoga izvodili i premlaćene na dekama vraćali u podrum. Trebalo je to preživeti, ostati normalan. Svi smo čekali kada će na nas doći red, a Đuraša smo smatrali sretnim jer je brzo završio. Njega sam znao, nekada smo zajedno radili i bio je uzor u kolektivu i ugledan u gradu - rekao je Šaran, koji je nakon 15 dana prevezen u Rabić, nakon toga u logor u selu Polje, te razmenjen nakon 63 dana zarobljeništva. 

Na kraju svjedočenja izjavio je da Azru Bašić nikada nije video, te da bi voleo da je nije video ni danas. 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online