Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
14:26
Vestionline, Tanjug A

Ešdaun: Vreme da se EU vrati na Balkan i sredi haos

Nakon predsedničkih izbora u Austriji i Francuskoj, kao i parlamentarnih u Holandiji, prevaziđen je period nesigurnosti, navodi Pedi Ešdaun.

youtube.com/OHR BiH
Evropa je "izdala Lajčaka" jer mu nije dala podršku: Pedi Ešdaun

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH zato kaže da je vreme da se EU vrati na Balkan i sredi stanje koje je "haotično".

U intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz", Ešdaun je rekao da očekuje političku ofanzivu Berlina i Pariza na Balkan, a smatra da će se tome pridružiti i Holandija.

- Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo imati probleme na Kosovu, ali se vidi da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu - upozorio je Ešdaun. 

Prema njegovim rečima, pobeda Emanuela Makrona na izborima za predsednika Francuske i dobri izgledi Angele Merkel da ostane na čelu nemačke vlade posle izbora na jesen pružaju šansu za jači nastup EU na Balkanu i aktivniji odnos prema BiH. 

- Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Evropski parlament krajem 2019. godine. Radiće se mnogo brže - smatra Ešdaun. 

Ešdoun je za vreme mandata u BiH ostao zapamćen po brojnim intervencijama i smenama političara za koje se smatralo da ometaju sprovođenje Dejtonskog sporazuma i pomažu skrivanje ratnih zločinaca, podseća Hina. 

Kako navodi, njegovog naslednika Miroslava Lajčaka dočekala je situacija u kojoj on nije imao podršku Brisela niti važnih evropskih prestonica da postupa na sličan način zbog čega se slovački šef diplomatije vrlo brzo povukao s dužnosti visokog predstavnika za BiH. 

Ešdaun smatra da je Evropa "izdala Lajčaka" jer mu nije dala podršku da dovrši započetu reformu policije u BiH. 

- Još je gore što je BiH nakon toga krenula nizbrdo - naglasio je Ešdaun. 

On je ukazao na to da teorijski EU i dalje u BiH ima na raspolaganju brojne instrumente za delovanje, ali ih uopšte ne koristi. 

- To se mora promeniti - poručio je Ešdaun, koji očekuje političku ofenzivu Berlina i Pariza na Balkan, a smatra da će se tome pridružiti i Holandija. 

Ocenjuje da će tu važnu ulogu imati Velika Britanija, uprkos izlasku iz EU, jer će London negativne posledice Bregzita želeti da kompenzuje jačom saradnjom s Unijom na planu bezbednosti i spoljne politike. 

Podsetivši da se naredne godine u Londonu održava međunarodna konferencija o Balkanu, Ešdaun je rekao kako se očekuje da tada bude "zaokružen proces kojim će se staviti pečat" na budućnost Balkana kao regiona koji već, naglasio je, "stotinu godina okupira pažnju Evrope svojom nestabilnošću i sukobima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online