Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Smetaju i Dodik i Vojska RS

Ministarstvo odbrane BiH osporilo je najavu da će se 12. maja, na centralnoj proslavi Dana Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH, koji se u Srpskoj slavi i kao Dan Vojske Republike Srpske, vojnicima obratiti i Milorad Dodik, predsednik RS.

pixabay.com
Obećanje predsednika je tradicija: Jedna od ranijih proslava 12. maja
pixabay.com

Ovo ministarstvo je krajem prošle nedelje od Predsedništva BiH zatražilo stav da li bi obraćanje Dodika bilo u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

Ne prekidati tradiciju

Milovan Bjelica, visoki funkcioner SDS-a, ocenio je kao neprihvatljiv pokušaj da se ospori obraćanje Dodika, ali i pojavljivanje visokih zvaničnika Srpske na svečanosti.
"Taj puk nastavlja tradiciju Vojske RS, kojom je komandovao predsednik RS, koji je ujedno bio i vrhovni komandant Oružanih snaga RS i sigurno tu tradiciju nikako ne bismo smeli da prekidamo" kaže Bjelica.

"Imajući u vidu ustavnu i zakonsku nadležnost Predsedništva BiH u vršenju vrhovne komandne kontrole nad Oružanim snagama BiH i činjenicu da se radi o specifičnoj vojnoj svečanosti, kao i činjenicu da se protokolom svečanosti traži obraćanje lica koje nije u lancu komandovanja i kontrole nad OS BiH, molimo stav Predsedništva BiH u vezi s obraćanjem predsednika RS na centralnoj svečanosti", stoji u ovom dopisu na koje je munjevito odgovorio Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH.

On je ocenio da je ovakav zahtev zapravo nastavak nepoštovanja Srpske i njenih institucija i pokušaj stalne proizvodnje političkih kriza u Bosni.

- Neprihvatljivo je da predmet nove političke krize u BiH bude program proslave Dana Vojske RS i Dana Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske RS i, u skladu s tom baštinom, podrazumeva i tradicionalno obraćanje predsednika RS - poručio je Ivanić.

Za predsednika Boračke organizacije RS, generala Milomira Savčića, reč je o nepotrebnoj provokaciji koja "neće proći".

- Ovde nije problem Dodik, već činjenica da neko želi da zabrani obraćanje predsednika RS na svečanosti povodom osnivanja Vojske RS. Predsednici Srpske su se do sada u više navrata obraćali vojnicima na taj datum i nikada nije bilo nikakvih problema ili zamerki, a ovo je novi pokušaj da se izazove oštra reakcija srpskog rukovodstva. Ukoliko je nekome želja da gradimo mirnu i stabilnu Bosnu, onda bi morao da prekine sa ovakvim provokacijama. U suprotnom, poštenije je da kaže da ne želi više da živi sa nama i da se mirno raziđemo. Sve drugo vodi u probleme i protivno je stabilnoj BiH - ističe Savčić za "Vesti".

Prave problem gde ga nema

Osporavanje predsedniku RS da govori na proslavi Trećeg pešadijskog puka izazvalo je oštre reakcije i među srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.
Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH, rekao je za "Nezavisne" da je dopis Predsedništvu BiH poslat bez njegove saglasnosti.
"Tim dopisom nastavlja se osporavanje predsednika RS koji je bio vrhovni komandant Vojske RS i uvek se obraćao i treba da se obraća na taj dan", rekao je Jerinić.
Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da se i dalje žele problematizovati stvari tamo gde problemi ne postoje.
"Pokušavaju se izmišljati problemi kako bi se negativna energija fokusirala prema RS, a skrenula pažnja sa milion problema koje u ovom trenutku ima BiH", navela je Markovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online