Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.04.2017.
00:22
Vesti A

Kako Hrvatska zavađa Ruse i Srbe?

Prema pisanju "Večernjeg lista", ambasador Rusije u Zagrebu Anvar Azimov navodno je pozvao ovih dana na razgovor u ambasadu hrvatskog biznismena Zvonka Zubaka koji se bavi trgovinom oružja da bi ga pitao gde su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija (prema pisanju pomenutog lista) u prvoj polovini devedesetih godina isporučila Hrvatskoj.

en.wikipedia.org/EllsworthSK
Moćni sistem: Ruski S-300 je teško kupiti, ali i sakriti

Prema istom izvoru, NATO je tada odobrio prelete ruskih aviona preko Mađarske, koji su dovozili ovo moćno oružje. Priča se širi i na vreme kada je na vlast došao premijer Ivo Sanader jer su Rusi (navodno tek tada) načuli da su Hrvati dopustili Amerikancima i Izraelcima uvid u tehnologiju S-300 i kopiranje tehničkih šema sistema čime je omogućen uvid u sve tajne ruske vojne tehnologije, koja se pokazala nadmoćnom u odnosu na američke "patriote".

Hrvati lažu

Moskva je brzo reagovala i odlučno demantovala da je "Rusija početkom devedesetih, navodno, zaobilazeći embargo UN, isporučivala naoružanje Hrvatskoj, uključujući sisteme S-300", saopštio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Artem Kožin.

- Rusija se uvek dosledno pridržavala svojih međunarodno-pravnih obaveza, uključujući one koje se tiču embarga na isporuke naoružanja sukobljenim stranama tokom jugoslovenske krize 1991-1995. - rekao je ruski diplomata.

Josipović podržao kampanju

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao za "Večernji list" da je nedvosmisleno da je Hrvatskoj isporučen sistem S-300 i da su svi mogli to da vide na televiziji.
- U Srbiji su se političari uznemirili jer ta činjenica ruši mit o tome da je Rusija ekskluzivni prijatelj Srbije. Da, Rusija je za vreme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem, nego i politički - tvrdi Josipović.

Smatramo da su ovakve objave provokativne i da grubo izvrću činjenice, a da je njihov cilj da se ocrni politika Ruske Federacije na Balkanu. Tim pre je neprihvatljivo u kontekstu svih ovih izmišljotina to što se spominju kontakti ambasadora Rusije u Zagrebu. Svu odgovornost treba da snose autori ovakvih "ideja" - dodao je Kožin.

Ruše srpsko-ruske veze

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da nema informacije da Hrvatska poseduje ruski raketni sistem S-300.

- Nije to igla, pa da može da se sakrije - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. Primetio je da nema šta on da komentariše pisanje zagrebačkih medija o navodnoj prodaji sistema S-300 Hrvatskoj tokom 1990-ih godina, pošto je Rusija već demantovala te navode. Interesantno mu je, kaže, kako se ta kampanja vodi, kako kreće iz zagrebačkih sredstava informisanja.

Ministar za rad Aleksandar Vulin nadovezao se izjavom da to oružje niko nije video, i da se svakih nekoliko godina prave takve spekulacije.

- Hrvatska to nikad nije imala, nikada protiv nekoga nije koristila, pa ni protiv Srba. To je loš i već viđen pokušaj da se naruše odnosi Srbije i Rusije - rekao je Vulin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online