Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
17:22
Vestionline, Slobodna Dalmacija A

Hrvatska: Turisti stigli, a ne radi nijedan restoran

Većina onih koji posmatraju turizam ili aktivno učestvuju u njemu lako bi se zaklela da je april u Dalmaciji dosadan.

pixabay.com
Vreme je da se kaže istina o sezoni u Hrvatskoj 

Međutim, regionalni mediji pišu da bi se ti koji tako misle ove godine iznenadili.

Malo predsezonsko "istraživanje tržišta" "Slobodne Dalmacije" i obilazak turističkih mesta, ali pre svega razgovor sa prvim turističkim "lastama" ovogodišnje sezone, pokazalo je upravo suprotne rezultate. Prolećni gosti u Dalmaciji su srećni gosti, ali im nedostaje sadržaja. 

"Istraživanje" je napravljeno na Makarskoj rivijeri, tradicionalnoj perjanici predsezone u Dalmaciji koja je svake godine najbolje posećena već uoči Uskrsa. 

- Od ponude u mistu imamo otvorenu poštu, dve prodavnice namirnicama, jednu pekaru, nekoliko kafića i jednu piceriju. I to vam je sve što ćete naći u ovo doba godine, slobodno to napišite. Naš hotel radi celu godinu, a zimi u mestu nema baš ničega. Vreme je da kažemo istinu o našem turizmu u predsezoni. Svi dolaze da rade u špicu, uberu pavlaku i profit i nestanu, a to nije turizam kakav bi trebalo da imamo - ogorčeno u Baškoj Vodi govori Marko Luketina, direktor jednog hotela. 

Domaćim preduzetnicima broj turista koji sada dolazi nije dovoljan da bi počeli s radom. 

Gosti uživaju u miru, ali nekima i u oazi nedostaje ponuda. Među njima je i jedna porodica iz Frankfurta: 

- Nama su u Nemačkoj sada školski praznici za Uskrs i odlučili smo da dođemo s decom u Bašku Vodu da vidimo kako je ovde kad nije gužva. Bili smo leti, ali nije nam se svidelo u tom mravinjaku, a sada nam je super. Za nas je ovo idealan odmor. Jeste, voleli bismo da je poneki restoran u mestu otvoren. Stvarno, zašto je sve zatvoreno - priča Nemica Anamarija. 

Među gostima je i Nemica Gisela Šajder. Neodstaje joj mogućnost kupovine. Ona bi, kaže, obnovila garderobu dok je na odmoru, ali nigde u mestu ništa ne radi. Čak ni suvenire ne može da kupi. 

 - Kada dođete u turističke mesto, ljudi kažu da im ne treba sezona duža od 150 dana. Mudraci koji celu zimu imaju zatvorene lokale i trgovine i tek početkom juna počinju raditi, briga njih za dužinu sezone. Lokalna uprava nema mogućnosti da utiče na njihovu procenu kada će početi i do kada raditi. Oni očigledno smatraju da im je zarada dovoljno dobra i ako rade samo leti. Ja nikome ne mogu da naredim - kaže načelnik opštine Baška Voda Josko Roščić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online