Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Hrvatski portal zloupotrebio tekst "Vesti": Nikoli stavili metu na čelo

Hrvatski portal Maxportal priključio se seriji medijskih napada na Srbe u Hrvatskoj, objavljujući priču o Nikoli Trbojeviću, redovnom profesoru fakulteta u Karlovcima kao "ratnom četniku" koji sada predaje hrvatskoj omladini. Istovremeno, ovaj portal je za tu svoju priču zloupotrebio tekst "Vesti" od pre čak tri godine!

printscreen
Medijski linč: Tekst na hrvatskom portalu

U ponedeljak je kao glavni naslov na ovom portalu osvanuo tekst pod naslovom "Nikola Trbojević, u ratu četnička uzdanica u Vojniću, danas profesor u Karlovcu" u kome je data njegova kompletna biografija, uključujući i kako mu se zovu supruga i deca. Da bi sve bilo što autentičnije prenet je i intervju koji je dao za naš list, "Vesti".

Autori jedino nisu opteretili svoje čitaoce podatkom da je reč o priči od pre čak tri godine, tačnije objavljenoj 6. oktobra 2013.

Politička pozadina

Bojan Trbojević sumnja na političku pozadinu ovakvog napada.
- Pre nekoliko godina moj otac je bio kandidat za dožupana u Karlovačkoj županiji i nedostajalo je vrlo malo glasova da pobedi zato što se druži i sa Srbima, ali i sa Hrvatima sa kojima se družio i pre rata. Jednostavno, ljudi ga cene - ističe Trbojević.

Zaprepašćen, Trbojevićev sin Bojan javio se našoj redakciji, tvrdeći da je ovo otvoreni pokušaj medijskog linča njegovog oca.

- Prozvati nekoga da je bio četnik, a sada je profesor na fakultetu, nema nikakvu drugu funkciju nego da u potpunosti deskredituje mog oca, a zatim i da poruči ostalim viđenijim Srbima u Hrvatskoj da ma šta radili, za Hrvate će uvek biti četnici. Iskreno, posle ovog teksta, a posebno komentara koji su usledili, veoma sam uplašen za bezbednost oca i majke. Od kada su se vratili u Hrvatsku, 2002. godine, on je više puta davao iskaze policiji o svom učešću u ratu, mada nikada ne samo što nije ni bio optužen, već protiv njega nikada nije vođena ni istraga. Ali, ta haranga izgleda ne prestaje, jer nekome smeta čovek koji ima ime i prezime i dobar je u svom poslu - ističe njegov sin Bojan.

Vesti
"Vesti" od 6. oktobra 2013.

Sa ocem se čuo odmah pošto je od prijatelja saznao da je priča objavljena. Kada je pogledao, nije mogao da veruje da je zapravo ceo tekst prepisan iz "Vesti".

- Svako ko pročita tekst shvata o čemu je reč, ali sve dobija sasvim drugu konotaciju sa ovim naslovom. Zato ozbiljno razmišljam o tužbi koja bez dileme ima više osnova - ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima Nikola Trbojević pripada onoj grupi viđenijih Srba povratnika koji su bili ugledni i pre rata.

- Rukovodio je velikim gigantom, karlovačkom Jugoturbinom koja je zapošljavala oko 8.000 ljudi. Danas je profesor fakulteta, druži se podjednako i sa Srbima i sa Hrvatima i njegov jedini greh je što je kazao da je 1995. godine proteran. Da li Srbi treba da zaćute o "Oluji" - zaključuje Bojan Trbojević.

Podsećanje

Nikola Trbojević, redovni profesor na fakultetu u Karlovcu, te 2013. je u razgovoru za "Vesti" objasnio da je u Srbiju prognan 1995, kada i većina Krajišnika.
- Na traktoru sam došao u Srbiju, a supruzi i deci oteli su auto na zadnjem punktu u Lipovcu. Sve je izgledalo nestvarno, pa "Krajina" je bila zaštićena zona UN, bez odobrenja Saveta bezbednosti svaki napad na nju bio je nelegitiman. Zato verujem da je naše proterivanje bilo odobreno u Beloj kući. Takvo etničko čišćenje jednog prostora i ubrzo naseljavanje Hrvatima iz Republike Srpske samo govori da se tu ipak radilo o dogovorima velikih sila i ovih naših malih političara - opisao je tada stradanje Srba u "Oluji".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online