Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.04.2017.
05:00
Vestionline A

Sve ljubavi hrvatskih vladara: Pavelić je bio papučar, a Tito preljubnik

Šta je zajedničko za cara Franju Josipa, kralja Aleksandra I Karađorđevića, Anta Pavelića, maršala Josipa Broza Tita? Svi su, pored toga što su bili političari i državnici imali i buran ljubavni život.

wikipedia.org
Franc Jozef I sa porodicom

Prema pisanju hrvatskog Expressa, posljednji austrijski car i mađarski kralj Franc Jozef I, oženio se 16-godišnjom bavarskom princezom Sisi kada je imao 24 godine. Mlada carica je rodila troje dece, ali nije marila za tradicionalnog monarha i nakon šest godina braka odlazi od njega da bi provela život na brojnim putovanjima. 

Tek nakon dvadeset godina usamljenosti car je pronašao ljubavnicu i to u liku najpoznatije bečke glumice Katarine Šrat, što mu austrijska javnost nije zamerila. On je na jezeru Bad Išl glumici napravio vilu, koju jej nazvao po njenom prezimenu, u kojoj se par u velikoj diskreciji družio sve do smrti.

wikipedia.org
Kralj Aleksandar I Karađorđević

Razvratni kralj Aleksandar I Karađorđević

Istoričar Petar Stanković u svojoj knjizi "Kralj bez zemlje i princeza bez miraza" beleži da je kralj Aleksandar I Karađorđević bio mnogo "razvratniji" od svog prethodnika. Kao mladi kadet u Petrogradu imao je brojne avanture, a više je puta učestvovao i u dvobojima u kojima niko nije bio povređen. 

Nakratko se smirio kad se oženio rumunskom princezom Marijom s kojom je imao troje dece, ali se brzo vratio "susretima za jednu noć". 

Doktorka Denisa Legac navodi da je na dvoru Karađorđevića postojala institucija koja se brinula o smeštaju njegove vanbračne dece po okolnim selima. A nakon nekog vremena, kralj je, kako se navodi, odmah našao stalnu ljubavnicu kojoj je kupio kuću na Lisičjem potoku, u naposrednoj blizini dvora. Navodi se i da je mnogo ozbiljnija veza kralja bila sa predstavnicom Crvenog krsta, doktorkom Šarlotom Dupre. Kralj je, kažu, često putovao u mondensko odmaralište Bijaric na "lečenje" kako bi vreme provodio sa svojom doktorkom. 

Iz te veze rodila se kralju i vanbračna ćerka Jelena Karađorđević, što je kao najveća tajna kraljevske porodice skrivano punih 17 godina. Kraljica Marija, za koju se pričalo da je u godinama pre braka bila "slobodne naravi", nije ostala dužna svome kralju, tvrdi Express i dodaje da je ona imala više stalnih ljubavnika.

youtube.com/Filmske novosti
Osnivač NDH, ozloglašeni Ante Pavelić bio je veran jednoj Mari

Ante Pavelić i "krvava Mara"

Za razliku od cara i kralja, Ante Pavelić nije imao ljubavnice za koje bi se znalo, ali je zato svojoj supruzi Mariji rođenoj Lovrenčević dozvolio da mu kroji politiku i meša se u sve pore državne politike. Svoju buduću suprugu upoznao je 1910. godine u advokatskoj kancelariju tadašnjeg vođe Hrvatske stranke prava. On se zaposlio kao pisar, a ona je radila sekretarske poslove. 

Budućem autoru rasnih zakona NDH, diktatoru koji je u logorima poubijao desetine hiljada nevinih ljudi, nije smetalo što joj je majka Jevrejka, pa je par bio u vezi punih osam godina, sve do venčanja 1918. Poput pravog katolika on se suzdržavao od vanbračnog seksa, ali im se nakon venčanja u kratkom roku rodilo troje dece. 

Pavelića je njegova Mara postupno pretvorila u svog roba, navodi Express. On gotovo ni o čemu nije odlučivao, a tome se čudio i nemački opunomoćeni general u NDH Glez fon Horstenau. On je u svojoj knjizi "Između Pavelića i Hitlera" napisao da nikada u životu nije video takvog papučara i da mu nije jasno kako bi takav karakterno i moralno slab lik uopšte mogao da vodi bilo kakvu državu. 

Ljubomorna Mara birala je Pavelićeve najbliže saradnike, ali i uništavala sve koje je mrzela. Pavelićevi saradnici je nisu bez razloga prozvali "krvavom Marom".

wikipedia.org/Jože Gal
Ženio se više puta, Jovanka se zdržala: Josip Broz Tito

Tito i njegove žene

Tačan broj Titovih žena i ljubavnica je nepoznanica, piše dalje Express. Zna se, pak, da se Tito u ruskom zarobljeništvu 1919. godine najpre oženio Pelagijom Bjelousovom, ali je ona nakon rata navodno pobegla od njega. 

Potom se oženio Nemicom Anom Kening, koju je izdao i poslao u staljinistički logor, dok je partijsku kurirku Hertu Has ostavio u rukama Gestapa. Zatim je ušao u vezu sa studentkinjom francuskog Davorjankom Paunović...

Prema pričanju Titovog najbližeg saradnika Staneta Dolanca, doživotni jugoslovenski predsednik je, uprkos Jovankinoj ljubomori, imao i ljubavne afere s operskim pevačicama, a poznato je da su se sedamdesetih godina prošlog veka o "njegovoj potenciji brinule dve maserke".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online