Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.03.2017.
17:16
Vestionline A

Incko brani Izetbegovića

Valentin Incko, koji će za par dana navršiti punih osam godina na funkciji visokog predstavnika za BiH, misli da još treba da obavlja taj posao i odgovornost za napetosti u BiH baca na - Republiku Srpsku, dok ima veliko razumevanje za to što je Bakir Izetbegović napravio haos u regionu pokušavajući da nezakonito pokrene reviziju tužbe protiv Srbije.

Tanjug
Revizija tužbe protiv Srbije nije bila protiv Srbije! Valnetin Incko

Na pitanje da odnosi u regionu ipak nisu ni malo idilični i da su se značajno pogrošali, prvo između Sarajeva i Banjaluke, zbog proslave Dana Srpske, a potom i između Sarajeva i Beograda, zbog pokretanja zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, Incko kaže da je proces dezintegracije prisutan "kod kuće", ali da se i to može promeniti.

Krivca u tome on vidi uglavnom u predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

- Predsednik Republike Srpske jeste pre dve, tri nedelje izjavio da će RS krenuti putem Kosova, znači put nezavisnosti, ali je posle opet izjavio da podržava integritet BiH. I to se tako naizmenično ponavlja. Jedanput ovako, jedanput onako - primećuje. Incko kaže da misli da je Milorad Dodik veliki politički talenat, ali da je "diskutabilno u kom pravcu troši taj talenat".

- Šteta što je krenuo sa izjavama da je Sarajevo Teheran, da BiH nije održiva, da treba da se ide putem Kosova... Ali, nikad se ne zna kako će se ovo završiti. Može i dobro - primećuje Incko. A to dobro, po njegovom mišljenju, je da Dodik počne da podržava integritet države Bosne i Hercegovine, unutar koje, kako kaže, postoji entitet Republika Srpska sa nadležnostima, koje niko ne želi da joj oduzime.

- Onda bi situacija u BiH bila mnogo relaksiranija - zaključio je. Na pitanje da li je za relaksiranost situacije u BiH i regionu odgovoran i bošnjački član predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je bez saglasnosti srpske i hrvatske strane pokušao da pokrene postupak revizije tužbe protiv Srbije, te da li je time udario na temelje Dejtona, i zašto ga nije kritikovao kao što to radi u slučaju Milorada Dodika, Incko je pun razumevanja.

- Gospodin Izetbegović je bio pod velikim pritiskom svog naroda, oko 70, 80 organizacija koje je okupio oko sebe kada je saopštio da će tražiti reviziju. Koliko sam ja pratio stvari, (premijer Srbije) gospodin (Aleksandar) Vučić nije bio previše uzbuđen oko toga. On je bio protiv toga, ali najoštrije reakcije su stizale iz Banjaluke, a revizija je bila poslednja šansa za Bošnjake da se tu nešto učini - kaže Incko

On očekuje da će se sada stvari vratiti u normalu i kaže kako revizija nije ni bila okrenuta protiv Srbije i Srba nego "protiv Miloševića i vremena koje je prošlo"!

Objašnjavajući posledice svoje izjave u kojoj je u zajednički kontekst doveo Republiku Srpsku i NDH, posle čega je iz Banjaluke najavljen prekid svake komunikacije sa njegovom kancelarijom, Visoki predstavnika precizira: "Kada sam govorio da 9. januara ne treba slaviti zbog tri odluke ustavnog suda, rekao sam: neko će se domisliti da se slavi i 10. april, ali onda sam rekao i da to nikome ne pada na pamet. A komunikacija postoji. Još isti dan sam dobio pismo od gospodina Dodika, u vezi sa mojim izveštajem za SB UN...".

- Nisam rekao da mogu da hapse Dodika, ali sam rekao da su ta vremena prošla, pogotovo vreme mog prethodnika Pedija Ešdauna - kaže Incko, odgovarajući na pitanje da li je mislio da je realno hapsiti predsednika Republike Srpske.

Valentin Incko na česte optužbe da mrzi Srbe i Republiku Srpsku kaže ima "dokaz da to nije tako", dokaz je to što je 1986, kad je bio zamoljen da uplati pola miliona dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, umesto u tu svrhu dao donaciju "jednoj finoj srpskoj instituciji", Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, kao i donaciju za porušenu pravoslavnu crkvu u Mostaru.

POVEZANE VESTI

Petak 31.03.2017. 23:25
Incko ti si obicna picajzla!
Subota 01.04.2017. 00:49
Pa karaju se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online