Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Kustin marš na Drinu

Bistru vodu Drine političkim talasima zamutio je bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji se usprotivio inicijativi ove opštine u RS o simboličnom povezivanju Srbije i BiH nacionalnim parkom na obalama ove granične reke.

V. Sekulić
Politika muti vodu: Nacionalni park predviđen na obe obale

Plan o spajanju NP Drina sa srpskim NP Tara, Duraković je iskoristio da podbuni tamošnje Bošnjake tvrdnjom da je reč "o još jednom perfidnom prekrajanju granica i udaru na integritet BiH.

"Marš na Drinu" iskoristio je i da proslavljenog reditelja Emira Kusturicu optuži kako stoji iza projekta kojim "režira otimanje zemlje od srebreničkih Bošnjaka".

Kusturica uzvraća da bi Duraković morao da zna da nije reč ni o kakvom zamešateljstvu, već da je to međunarodni projekat pod pokroviteljstvom Uneska.

- Jasna je namera Durakovića i njegovih šefova iz Sarajeva, poput Bakira Izetbegovića, da me kad god mogu ubace u negativan kontekst, ali im to nažalost ne može proći - uzvratio je Kusturica, ističući da ovaj projekat ima za cilj prekograničnu saradnju i dobrobit obe zajednice.

M. Karović
Kampanja: Branko Radun

Napadi Durakovića, prema oceni analitičara Branka Raduna, jasan su pokazatelj da Bošnjacima u Sarajevu ne odgovara prekogranična saradnja, već zakuvavaju svaku situaciju radi manipulacije svojim biračkim telom.

- Oni tobože brane Bošnjake od srpske ekspanzije, ponašajući se kao da tamo dolazi srpska vojska. Očito je reč o novim potezima u okviru sveopšte političke kampanje u koju se krenulo insistiranjem na reviziji procesa za genocid protiv Srbije - ocenio je Radun.
 

Zarada s obe strane granice

Služba za medije Emira Kusturice saopštila je da on nije otimao zemlju od Bošnjaka da bi sagradio Andrićgrad, niti želi da upravlja rezervatom biosfere Drina koji bi se spojio sa NP Tara, kako to tvrdi "dokoni Duraković".

Podrška UNESKA: Emir Kusurica

- Da ima čime da se bavi, ne bi izmišljao zavere. Park je međunarodni projekat koji doprinosi i povećanju mogućnosti za stvaranje i uvećanje prihoda marginalizovanih zajednica pograničnog regiona, kao i povećanju ekonomskog i ljudskog kapitala - kažu u Kusturičinoj službi za medije.

Oni ukazuju da bi rezervat biosfere bio na dobrobit svih i obuhvatao opštine Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Srebrenica, Višegrad i Rogatica.

Takođe se poručuje da "nema zakulisne radnje prema scenariju koji izmišlja Duraković, inače poznat po tome što mu je laž bila način vladavine".

Zaštita šuma i životinja

Opštinski ekološki inspektor u Srebrenici Ilijaz Begić je ukazao da taj prostor ima više od 40 jedinstvenih biljnih vrsta i šest staništa Pančićeve omorike, kao i divokoze, mrkog medveda i surog orla, ali i ostatke rimske arhitekture i srednjovekovna utvrđenja.
- Ovim će biti ispravljena nepravda. Nigde u svetu nije registrovan slučaj da je kanjon reke zaštićen samo sa jedne obale, u ovom slučaju sa srpske - kaže Begić.

Duraković zaluđuje narod

Ćamila Durakovića demantuje i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić koji kaže da je reč o izmišljotinama usmerenim na izazvanje nezadovoljstva građana.
 
- Duraković još ne može da se pomiri sa izbornim porazom. Predstavlja se kao navodni zaštitnik Bošnjaka koje niko ne ugrožava i ne uskraćuje im prava - naveo je Grujičić.

Nacionalna geografija

Duraković svoje tvrdnje dokazuje ocenom da park zaobilazi sva sela sa srpskim življem, osim dela gde je manastir. Bošnjačka sela, tvrdi on, naći će se u prvoj od tri zaštićene zone, pa stanovništvo neće moći da gradi objekte bez posebnog odobrenja, niti da se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Kusturici pripisuje da je uz podršku predsednika RS Milorada Dodika tako gradio i Andrićgrad.

On kaže da je inicijativa o zaštiti dela srebreničkog atara pokrenuta u vreme dok je Duraković vodio opštinu. Ističe i da se nikome ne oduzima niti povređuje privatna imovina, već se daje doprinos ispunjavanju uslova BiH za ulazak u EU, pošto zemlja mora da ima određeni procenat zaštićene teritorije.
 
- Definisane su tri zone zaštite. U prvoj je kanjon Drine, gde već nema i ne može biti gradnje, a u drugoj i trećoj, meštani mogu da obrađuju zemlju i grade prema prostornom planu. Donošenje zakona i proglašavanje nacionalnog parka sprečava divlju gradnju kraj jezera Perućac koja je cvetala dok je Duraković vodio opštinu. Vlasnici će biti pošteđeni i krivolova, krađa šume i drugih prestupa - kazao je Grujičić koji ističe da je delom obuhvaćeno i zemljište u srpskom vlasništvu.

Priviđaju se žandarmi

Grujičić je kritikovao Durakovića i zbog laži da 150 pripadnika žandarmerije iz Srbije uvodi restrikcije državljanima BiH koji imaju imovinu pored jezera Perućac.
- Jedino pogranične patrole iz Srbije i rendžeri iz susednog nacionalnog parka Tara onemogućavaju nezakonit ulov ribe - kaže Grujičić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online