Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.03.2017.
10:10
Tanjug, Vestionline A

"Diković trebalo da preda kriptovani telefon za udar u Crnoj Gori"

Svedok saradnik crnogorskog tužilaštva Aleksandar Sinđelić svedočio je pred Specijalnim tužilaštvom o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

A. Čukić
Bratislav Dikić optužen za udar

On je naveo da je rukovodstvo opozicionog Demokratskog fronta prilikom poseta i razgovora u Moskvi, insistiralo da se na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori mora povesti oružana akcija jer se drugačije ne može srušiti "kriminalni režim" Mila Đukanovića, piše u utorak Pobjeda.

Ključni svedok crnogorskog specijalnog tužilaštva na 12-časovnom saslušanju u ponedeljak naveo da je bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić trebalo da preda kriptovani telefon političaru iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji govori ruski jezik, da bi komandovao akcijom nasilnog ulaska u zgradu Skupštine 16. oktobra prošle godine, piše podgorički list. 

Prema Sinđelićevom svedočenju, planirano je da 500 ljudi, aktivista raznih srpskih, patriotskih udruženja, iz više pravaca, uđe u Crnu Goru i učestvuje u akcijama kojima je trebalo da se masovnim nasilnim demonstracijama destabilizuje vlast i "detronizuje" tadašnji premijer Milo Đukanović. 

Spisak za likvidaciju

Sinđelić je pred tužiocem naveo da je dobio spisak osoba koje je trebalo da likvidira, te da je među njima "prvi na spisku za odstrel" bio crnogorski kontroverzni biznismen Brano Mićunović, piše Pobjeda. 

Specijalno tužilaštvo osumnjičilo je 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije za navodni pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. 

Za organizatore su označeni pripadnici ruske, vojne, obaveštajne službe Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, a među osumnjičenia su i dvojica lidera opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji nisu prisustvovali ovom maratonskom saslušanju u Specijalnom tužilaštvu. 

Zvanična Moskva i lideri Fronta kategotički odbacuju bilo kakvu umešanost u pokušaj terorizma u Crnoj Gori. 

Rusi ih angažovali

Prema navodima advokata osumnjičenih, čije izjave prenosi današnja štampa, Sinđelić je ispričao da ga je angažovao Šišmakov i zadužio da organizuje grupu od 500 ljudi i da u izbornom danu, 16. oktobra prošle godine, nasilno zauzmu skupštinu, proglase pobedu Fronta i uhapse tadašnjeg premijera Đukanovića. 

Sinđelić je, kako tvrde advokati, kazao da ima podatke da je i Demokratski front imao svoja zaduženja tog dana, ali da on ne zna koja "jer je to sa njima dogovarao lično" Šišmakov. 

"Edi" - kako je Sinđelić oslovljavao tokom saslušanja Šišmakova, navodno, bio je ključna figura i glavni finansijer organizacije propalog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. 

Specijalno tužilaštvo ima rok do 15. aprila da podigne optužnice, jer tada ističe šestomesečni pritvor osumnjičenima. 

Tužilaštvo je već postiglo sporazum sa devetoricom osumnjičenih Srba, dok je sud u Podgorici potvrdio te nagodbe i oni su kažnjeni sa po pet meseci zatvora zbog organizovanja kriminalne organizacije koja je navodno pripremala napad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online