Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.03.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Pol zakočio ulazak Crne Gore u NATO

Rend Pol je po drugi put, iako usamljen u američkom Senatu, uspeo da spreči izglasavanje odluke o priključenju Crne Gore Severnoatlantskoj alijansi. Naime, američki sistem je takav da, u ratifikacijama međunarodnih ugovora, samo jedan senator može da spreči usvajanje odluke i republikanac Rend Pol, koji je bio unutarstranački rival Donaldu Trampu za predsedničku nominaciju je to pravo iskoristio.

Tanjug/AP
Uvrede u senatu: Pol i Džon Mekejn

To je razbesnelo ostale senatore jer su po tom pitanju jedinstveni i republikanci i demokrate. Posebno je ljut senator Džon Mekejn, ratni veteran Vijetnamskog rata i najuticajniji republikanac današnjeg Senata.

Mekejn je optužio svog kolegu senatora Renda Pola da radi za ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon što je ovaj blokirao pokušaj glasanja o sporazumu o ulasku Crne Gore u NATO.

- Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina - rekao je Mekejn u Senatu SAD govoreći o republikancu Polu, koji zastupa državu Kentaki.

Mekejn predsedava Odborom američkog Senata za oružane snage, i njemu se za govornicom pridružilo dvoje demokratskih senatora kako bi se založili za debatu i glasanje o sporazumu, ali se Pol usprotivio.

- Ukoliko ste protiv, Vi ostvarujete ciljeve Vladimira Putina - poručio je Mekejn ocenivši da ukoliko se neko usprotivi sporazumu izvršava "želje i ambicije Vladimira Putina".

Skandal majstor

Senator Rend Pol je u najvišem zakonodavnom telu od 2011. godine i od prvog dana je istinski skandal majstor. Pre svega, poznat je po svom ocu, dugogodišnjem kongresmenu Ronu Polu koji se i sam nekoliko puta kandidovao za američkog predsednika. Bez uspeha. I tata i sin zastupaju takozvanu libertarijansku struju Republikanske partije koja je, u suštini, izolacionistička. Mnogi u tom pokretu prepoznaju samo izrazito protivljenje vojnim intervencijama van SAD, ali je zapravo reč o daleko širem spisku ideoloških odrednica. Ostaće upamćeno i da je održao jedan od najdužih govora u Senatu u martu 2013. godine, kada je time pokušao da spreči imenovanje Džona Brenana za direktora CIA. U Senatu postoji instrument takozvane opstrukcije koji daje pravo senatoru da dugim govorom spreči da se određenog dana donese neka odluka, a pravilo nalaže da mora da stoji dok govori. Čim sedne, smatra se da je završio.
Pokušao je da postane predsednik 2016, ali je odustao od trke pošto je u Ajovi osvojio svega 4,5 odsto glasova.

Podsetimo, senator Pol, je još tokom pretresa u Spoljnopolitičkom odboru 14. septembra prošle godine izrazio rezervu u vezi sa širenjem NATO, uključujući i Crnu Goru. Ipak, sada je odgovorio grubo i lično rekavši da je Mekejn "malo poremećen" i da taj 80-godišnji senator predstavlja snažan dokaz potrebe uvođenja starosne granice za mesto u Senatu, a potom je napustio salu.

Pol je istakao da trenutno SAD ima vojnike u više desetina zemalja i aktivno učestvuje u borbama u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu.

- Pored toga, SAD su obećale da će učestvovati u odbrani 28 zemalja u NATO. Nije mudro širiti monetarne i vojne obaveze SAD imajući u vidu teret duga od 20 triliona dolara - poručio je Pol i dodao:

- Gde god se vodi rat naši vojnici se bore i naši dolari za to plaćaju. Tako da 45 vojnika koliko Crna Gora ima u Avganistanu teško se mogu smatrati doprinosom našoj nacionalnoj bezbednosti - rekao je Pol.

Ovo odbijanje ne znači kraj članstvu Crne Gore u NATO. Predlog ratifikacije sporazuma će se ponovo naći na dnevnom redu. Pol je uspeo da ukoči postupak, zasad.

Sada je na lideru republikanske većine Miču Mekonelu da zakaže izjašanjavanje o protokolu redovnim putem. Ako to uradi biće ratifikovan ubedljivom većinom. Sledeće zasedanje Senata je zakazano za 21. mart i tada se najpre može naći crnogorsko pitanje na dnevnom redu.

Potpis tri države

Proces ratifikacije članstva Crne Gore u NATO ide uobičajeno brzo. Samo tri od 28 država nisu još ratifikovale ulazak nove članice i to Španija, koja je nedavno dobila novu vladu, zatim Holandija koja je takođe imala izbore, kao i SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online