Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.03.2017.
17:13
Vestionline, Tanjug A

Hrvatska spremila tužbe za oficire BiH

Državno tužilaštvo Hrvatske spremilo je optužnice protiv 20-tak oficira Armije RBiH zbog počinjenih ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

wikimedia.org/Vanessa Vilarreal
Oficiri Armije BiH moraće da odgovaraju pred tužilaštvom Hrvatske 

Među njima su Sefer Halilović, Atif Dudaković, Enes Kovačević i Enver Hadihasanović.

Prema saznanjima portala "Dnevni.ba", reč je o zločinima nad Hrvatima koji nisu bili obuhvaćeni procesima u Hagu.

Hrvatske žrtve, naime, Halilovića optužuju da je odgovoran za zločine nad Hrvatima u selu Grabovica između Mostara i Jablanice, Dudakovića da je odgovoran za smrt generala Vlade Šantića u Bihaću, a Kovačevića za zločine u Jablanici. 

Inače, Halilović je penzionisani general tzv. Armije BiH, koji je prošle godine podigao region na noge ratnom pretnjom da će Republika Srpska nestati ako provede referendum o Danu Republike, koga je nazvao "raspakivanjem Dejtonskog sporazuma". 

Zbog ratne uloge, Sefer Halilović je u sukobu i sa Srbima i sa Hrvatima u BiH, a zanimljiv je i njegov odnos prema političkom lideru Bošnjaka u BiH, predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću. 

Njega je Halilović nakon rata smatrao jednim od krivaca za atentat na njega i njegovu porodicu 7. jula 1993. Halilović je tada preživeo, ali je ubijena njegova supruga i njen brat. 

Takođe, Halilovićev sin Semir u knjizi i filmu koji govore o atentatu na njegovu porodicu, za taj čin optužuje paravojnu formaciju "Ševe", koja je bila podređena Aliji Izetbegoviću, čiji je šef kabineta u ratu bio sadašnji bošnjački lider u BiH - Bakir. 

Navodno je cilj bio ukloniti "neposlušnog" generala, a za sve optužiti Vojsku Republike Srpske. 

Bošnjački ratni komandant Sefer Halilović rođen je 1952. u Srbiji, u Taševu kod Prijepolja. U jugoslovenskoj vojsci dobio je nekoliko priznanja, između ostalog i Orden bratstva i jedinstva trećeg reda. 

Lično je vodio vojne napade muslimanskih snaga 1993. u Uskoplju, Trusini i Jablanici, gde je počinjen pokolj nad Hrvatima. Haški tribunal ga je optužio da je kriv po komandnoj odgovornosti za ubistvo 63 hrvatska civila i vojnika, ali je ipak oslobođen svih optužbi. 

Atif Dudaković je takođe general nekadašnje Armije BiH, a poslednji put se eksponirao u javnosti kada je sredinom januara ove godine zatražio da svaki mladi Bošnjak kupi uniformu i vojnu opremu. 

Kao ratni komandant Petog korpusa bivše Armije BiH, Dudaković je tada u Luksemburgu na skupu posvećenom "genocidu u Srebrenici" pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju! 

- Svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti "alfa uniformu", čizme, vreću za spavanje, ranac i kraj priče. Kao što imamo fizičku i kulturu rada i ishrane, moramo razvijati i kulturu pamćenja i odbrane- naveo je Dudaković, te postavio pitanje hoće li postojati kritična masa patriota da odbrani Bosnu. 

Iako protiv njega postoji krivična prijava, Dudaković nikada nije procesuiran. 

Bio je na čelu Armije koja je 1995. zajedno sa Antom Gotovinom proterala 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština. Ubijeno je tada 1.600 civila i vojnika, a za 200 ljudi se još traga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online