Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.03.2017.
00:24
blic.rs, Vestionline A

Kako su hapšenja u Austriji "obezglavila" jednu od najvećih opasnosti na Balkanu

Kada je policija 26. januara u Beču i Gracu sprovela akciju protiv salafista, u kojoj su uhapšena dva propovedača to je donelo olakšanje na Balkanu, jer je među uhapšenima bio i Nedžad Balkan, koji već godinama u Beču propoveda u salafističkoj džamiji, a pored njega su u pritvoru i Mirsad Omerović, kao i Muhamed P., koji su već osuđeni na kazne zatvora.

Reuters
Jedan od najozloglašenijih: Abu Bakr al Bagdadi

To su tri najvažnije ličnosti bečke vehabističke scene koja je poreklom sa Balkana, i koja je i finansijski finansirala selafije u BiH, kao i u Sandžaku.

Nedžad Balkan ima ogroman ideološki uticaj na radikalne balkanske vehabije, od kojih je pojedine finansirao, tvrdi list.

Propovedi salafista se šire preko interneta, a jedan od njegovih đaka bio je i Mevlid J. koji je 2011. kalašnjikovim krenuo na američku ambasadu u Sarajevu.

Prema izjavi njegove majke, radikalizovao se u bečkoj džamiji, ali je Nedžad Balkan negirao da poznaje Mevlida.

Pre nego što je Nedžad Balkan došao u Austriju on je bio kik-bokser u Nemačkoj.

U Austriji je počeo da propoveda, i sledbenici ga nazivaju Abu Muhamed. Njega optužuju da je učestvovao u terorističkom udruženju i da je formirao mrežu koja ugrožava državu, a on te optužbe odbacuje.

Nasilje nad "lošim muslimanima"

Ekspert za bezbednost Vlado Azinović ističe da je Nedžad najradikalniji od svih bošnjačkih selafija u dijaspori.

On zastupa "takfiri" ideologiju, prema kojoj sebi može uzeti za pravo da ocenjuje ko je dobar, a ko loš musliman, a ta ideologija odobrava i nasilje nad lošim muslimanima.

Prema Azinoviću, hapšenja vođa salafističke scene, i ranija osuda Omerovića na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja, upućuje jasan signal selafijama u regionu.

- Nakon što je Omerović osuđen i Nedžad Balkan sada uhapšen, ekstremističke selafije takfiri grupe su ostale bez vođe - ukazuje Azinović.

Strukture i hijerarhija, koju su Omerović i Balkan stvorili i dalje postoje, ali je potrebno vreme da ponovo budu delotvorne, objasnio je on.

Azinović ukazuje da u Beču ima još jedna grupa, koja još uvek ima veoma snažan ideološki i finansijski uticaj na vehabije u Bosni i na Sadnžaku.

Radi se o grupi koja otvoreno podržava Islamsku državu, a koja prihvata Islamsku zajednicu u Bosni i res ul Ulemu Huseina Kavazovića, objasnio je Azinović.

On ukazuje da sve te grupe imaju nameru da dugoročno, korak po korak, promene islamsku zajednicu i celo društvo prema salafističkoj dogmi.

Te selafije imaju sada ulogu trojanskog konja, jer pokušavaju da razbiju islamsku zajednicu iznutra, upozorava Azinović.

Podršku dobijaju, kako kaže, od pojedinih arapskih zemalja, ali i bošnjačke dijaspore.

Jedan od njihovih mentora je, navodno, Muhamed P., koji je šef džamije Tevhid u Beču, koji je decembra 2014. uhapšen, a potom pušten na slobodu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online