Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2017.
18:01
B. Simonović - Vesti A

U Strazburu pobedili Vladu Crne Gore

Petorica bivših radnika "Radoja Dakića", fabrike građevinskih mašina iz Podgorice i nekadašnjeg giganta crnogorske industrije, posle sedam godina čekanja i sudanije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, dobilo je spor protiv Vlade Crne Gore koja u roku od tri meseca mora da im isplati 217.000 evra, koliko iznosi njihovih 77 neisplaćenih mesečnih zarada. Uz to, Vlada je dužna da im isplati i po 2.000 evra na ime troškova i pretrpljene štete.

pixabay.com
Konačna pobeda radnika u Strazburu


Značaj ove odluke nije u činjenici da se još jednom potvrdilo da je pravda spora, ali ipak dostižna, da je pet ljudi dočekalo pravno zadovoljenje, ono što im za dve decenije nije uspelo pred crnogorskim pravosudnim i državnim organima.

Zaboravili "prvoborce"

Radnici "Radoja Dakića" su, kao što je poznato, pre skoro 30 godina bili prvoborci takozvane crnogorske AB revolucije, na čijim krilima je Milo Đukanović i njegov režim sleteo u fotelje vlasti. Ta vlast je, međutim, to zaboravila istog trena kad su "prvoborci" od nje počeli da traže svoja prava i insistiraju na njima.

Ova odluka će, nesumnjivo, imati mnogo teže, dalekosežne i u ovom trenutku skoro nesagledive posledice po ionako praznu crnogorsku državnu kasu. Jer, prihvatajući tužbu petorice bivših radnika "Radoja Dakića", sud u Strazburu je, kako tumači Dragan Prelević, pravni zastupnik radnika, ustanovio i ozakonio princip po kojem će i svi ostali, ne samo njih 369 koje on u ovom trenutku takođe zastupa pred strazburškim sudom, neminovno ostvariti svoje pravo.

To u krajnjem znači da bi Vlada Crne Gore, ukoliko svih 1.800 nekadašnjih "dakićevaca", koji već više od dve decenije protestuju i uzaludno traže pravdu po podgoričkim ulicama, presaviju tabak i krenu stopama svojih kolega - a nema nikakvih razloga da to ne učine - mogla da se suoči sa bremenom od 80 miliona evra koje će morati da im isplati kako zna i ume:

- Posle ove odluke suda, naplata ukupnih potraživanja i svih ostalih bivših radnika "Radoja Dakića" je praktično izvesna i samo od Vlade zavisi kako i kad će biti isplaćena - kaže advokat Prelević, koji upozorava da će vlada, kao većinski vlasnik fabrike na to, u krajnjem, biti obavezana i posebnom odlukom međunarodnog suda.

On napominje da svi ostali radnici ove fabrike, koji se do sada nisu obraćali sudu, nisu zakasnili da svoje pravo potraže i ostvare na taj način.

Probili led

"Led" su u Strazburu probili Dragomir i Rajko Bulatović, Miodrag Lekić, Veselin Rešetar i Dejan Šabeljić. Oni su se, baš kao i još 369 njihovih kolega obratili Strazburu jer vlada nije poštovala pravosnažnu presudu koju su crnogorski sudovi doneli u njihovu korist još 2005. godine. U sudskom veću suda u Strazburu, pored ostalih, bio je i Nebojša Vučinić, sudija iz Crne Gore, a saglasnost da se petorica pomenutih radnika obeštete potpisala je Valentina Pavličić, zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online