Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.02.2017.
14:01
Vestionline A

Sauna majstori teraju stres

Savremeni način života sa sobom nosi brz tempo, nedostatak slobodnog vremena, smanjenu fizičku aktivnost, i breme stresa koji nam se akomulira. Jedan od načna za oslobađanje od stresa je boravak u saunama, koji svakako najviše godi u hladnijim mesecima, kad smo željni topline. Tada sauna, deluje gotovo blagotvorno, a pored toga što greje telo, ona pospešuje oslobađanje štetnih toksina iz organizma, a itekao je delotvorna u borbi protiv celulita i suvišnih kilograma.

Promo
 

Boravak u saunama ne svodi se samo na puki boravak u njima, već su se ozbiljni turistički centri potrudili da ou korak dalje i da ponude više, pa se tako u Termama Olimia u slovenačkom Podčetrteku može doživeti što- šta u saunama, od uživanja u milozvučnim taktovima tibetnaskih posuda, do zvučne terapije gongom, upotpunjenih sa citrusnim i jogurt tretmanima. Najveći utisak, i ujedno najdelotvorniji je program kojim se pospešuje znojenje tako što dobro obučeni sauna majstori "barataju" peškirima u rukama i na taj način pospešuju protok vrelog vazduha, koji deluje na pojačano znojenje tela.

Koliko je u Terme Olimiji ovaj program ozbiljan govori i to što su majstori saune kvalifikovani i osvajali su medalje na međunarodnim takmičenjima u ovoj discipline.

Tretman u sauni traje 15 minuta, a "bogovi vetra" kako sebe nazivaju saunski majstori, uspešno vrte po jedan peškir u ruci, i svojim zadivljujućim umećem izivaju salve aplauza među posetiocima. U pauzama, majstor na vrelo kamenje u sauni stavlja ledene grudve snega koje u sebi sadrže ekstrakte citrusa ili umirujuće lavande, i preliva vodom iz drvene kofe,nakon ćega se podiže velika para koja dodatno pospešuje znojenje.

Promo
 

Nakon prvog kruga "majstori" nude gostima da namažu telo mirisnim "jogurtom od citrusa" koji je izuzetno blagotvoran za kožu, a potrom sledi još nekoliko krugova znojenja, nakon čega sledi  osveženje u bazenu s hladnom vodom ili ledenoj jami. Nakon toga poželjno je da za potpuno opuštanje odaberite topli džakuzi sa temperaturom vode od 34  stepena. Potom bi trebao da usledi odmor i relaksacija u udobnim  ležaljke u sobama za odmor, ili u posebnoj sobi sa vodenim krevetima krevetima gde možete stavite slušalice i da odaberete muziku.

U velnes centru Orhidelija i centru Termalija, gotovo na svakih  sat vremena se održavaju različiti programi u saunama. Na raspolaganju je mediteranski program, koji pomoću posebne mešavine morske soli, maslinovog ulja i bosiljka kojim radite piling pospešuje cirkulaciju kože i odstranjuje sve mrtve ćelije na koži,  a maslinovo ulje njeguje kožu, čineći je mekom, umiruje je i štiti.

Tokom programa od limuna, takođe se nakon programa sa "mahanjem peškira" pospešuje znojenje, nakon čega se radi piling finom sollju začinjenom mirisom limuna, koji se realizuje otprilike na sredini programa. Eterično ulje limuna ima svež i oštar miris, a deluje podsticajno i osvežavajuće. Preporučuje se kod celulita, problema s cirkulacijom,  migrene, remuatizma, upale sinusa, upaljenog grla, angine i kod proširenih vena.

Tokom aroma programa, i tokom strujanja vazduha, koje se pojačava mahanjem peškira, ravnomerno se raspoređuje temperatura po celom prostoru saune, što omogućava potpuno opuštanje i uživanje. Različite arome koje se šire saunom,  blagotvorno utiču na raspoloženje, opuštaju, umiruju i dovode vas u čaroban svet mirisa koji pleni i opušta.

Prelepe slovenačke terme Olimija u kojim se može uživati u svim ovim programima, nalaze se u opštini Podčetrtek, uz reku Sutlu, 30 kilometara od granice sa Hrvatskom. Ceo region poznat je i kao vinogradarsko-brdski kraj po kom se prostiru idilična seoska naselja. U Olimiji najposećenija su dva hotela sa četiri zvezdice. Velnes hotel "Sotelija" i obnovljeni hotel "Breza", a u ponudi su u apartmani "Rosa" i "Sela Lipa", kao i kamp "Natura". Postoje još i dva velnes centra "Orhidelija" i "Termalija" sa luksuznom ponudom bazena, sauna i spa centara. Posetioci termi na ulasku dobijaju narukvicu sa čipom sa kojom imaju pristup u sve banjske sadržaje.

Promo
 

Velnes "Orhidelija" nekoliko godina za redom je proglašavan za "naj velnes" u Sloveniji prema oceni stručnog žirija i posetilaca. "Orhidelija" predstavlja praznik za oči, kolaž luksuznih detalja, originalnu arhitektonsku poeziju gde se možete uz prijatnu muziku i igru svetlosti opustiti i prepustiti svojim mislima. U ovom velnesu ćete otkriti tajnu lekovite termalne vode koja krepi, opušta i leči. Možete se opustiti u toploti sauna, uživati u intimi prostrane terase za sunčanje i predati se iskusnim rukama masera, uživati u potpunom opuštanju. Velnes centar "Termalija" je prava oaza posvećena masažama, aromaterapijama i čarobnom svetu sauna, u planu je renoviranje ovog dela koje počinje za nepunih mesec dana, kada ce u narednih osam meseci biti zatvoren jedan deo, zbog planiranih radova nakon kojih će ovaj deo postati moderan centar namenje porodicama sa decom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online