Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Bakir silom gura tužbu

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak spreman je da otputuje u Hag kako bi Međunarodnom sudu pravde lično predočio da zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije nije pravosnažan, da je donet van institucija BiH, i da je reč o privatnoj odluci bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića.

Tanjug/AP
Privatna odluka: Bakir Izetbegović
Tanjug/AP

Crnadak je najavio da će predočiti da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata i Republika Srpska protiv postupka i da osoba koja bi se eventualno pojavila u sudu kao agent nema legitimitet i da se lažno predstavlja.

- Nakon Dejtona reč je o najdirektnijem udarcu na institucije BiH. Ovo je njihova uzurpacija, privatizacija i vidi se da Izetbegović smatra da institucije pripadaju isključivo Bošnjacima - izjavio je Crnadak nakon jučerašnjeg sastanka u Banjaluci sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Svestan da za obnovu postupka protiv Srbije nema saglasnost srpskog i hrvatskog člana Predsedništva, Izetbegović je prošle nedelje održao sastanak sa pravnim ekspertima, liderima nekih političkih partija, NVO i verskim vođama, pre svega muslimanskim, da bi nakon tog ustvrdio da je odluka da se uđe ponovo u spor sa Srbijom doneta konsenzusom, najavljujući da će ove nedelje biti podnet zahtev za reviziju postupka za genocid!

Nakon što je postalo jasno da Izetbegović ne odustaje, Mladen Ivanić je uzvratio da će ponovo obavestiti MSP da iza najavljenog zahteva za reviziju presude iz 2007. ne stoji BiH, već deo bošnjačkog naroda i neformalna grupa ljudi.

Upornost sa kojom lider SDA ne odustaje od optužbi Srbije za genocid i po cenu blokade institucija zajedničke države i urušavanja odnosa sa susednom Srbijom, otvorila je pitanje ko gura Bošnjake na ovaj krajnje rizičan potez?

Igre sa dostavom

Šef diplomatije BiH je potvrdio da ambasadorka u Hagu Mirsada Čolaković na zahtev Izetbegovića nije ispoštovala Crnadakovu instrukciju da dostavi njegovo pismo MSP u kojem se ukazuje na nevalidnost zahteva za reviziju postupka. Zbog ove opstrukcije, Crnadak je pismo dostavio drugim kanalima, zbog čega ga je Izetbegović optužio da je "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova.

Sarajevski mediji otkrivaju da je američki diplomata i profesor prava Dejvid Džon Šefer autor zahteva za reviziju i da je uradio glavni deo posla. Podsećaju da je 1997. godine, za vreme Bila Klintona, bio prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina i da je učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju postupka protiv Srbije ističe ovih dana, a Izetbegović i njegov SDA ne samo što su u trci sa vremenom, zaobilazeći državne institucije, već moraju da sudu dostave i nove dokaze za tvrdnje da je Srbija odgovorna za genocid nad Bošnjacima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online