Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.02.2017.
17:48
Vestionline, Jutarnji.hr A

Hrvati šalju vojsku na granicu Rusije

Hrvatska bi već ove godine trebalo da se uključi u NATO-ovu operaciju "Enhanced Forward Presence" pod američkom jurisdikcijom, čije će sedište biti u poljskom gradu Ožiš. Reč je o multinacionalnoj vojsci pod zapovedništvom SAD-a u čijem će sastavu uz američke biti britanski i rumunski vojnici.

wikipedia.org/Suradnik13
Pre nego što krenu u NATO, njihovo angažovanje treba da odobri Sabor: Hrvatska vojska  

Kako saznaje "Jutarnji list", na zahtev Amerikanaca njima bi trebalo da se pridruži i jedna hrvatska jedinica višecevnih raketnih bacača SVLR 122BM-21 GRAD. Jednu jedinicu čine tri VBR sistema. Američka strana smatra da bi im SVLR 122 dobro došao kao vatrena potpora pešačkim jedinicama. Prema neslužbenim informacijama, tri VBR sistema zajedno s posadama trebalo bi da budu poslati u Poljsku krajem godine. Naravno, pre nego što ih pošalju njihovo slanje trebalo bi da odobri Sabor.

U blizini grada Ožiš nalazi se veliki vojni poligon na kojem bi trebalo da se uvežbava ova multinacionalna skupina. Posebnost ove lokacije je u tome što se nalazi oko 70 kilometara od “zone Suvalki” i oko 140 kilometra od Kalinjingrada, ruske enklave unutar Evropske unije u kojoj je najvjerovatnije smešteno nuklearno oružje.

“Zona Suvalki” deli rusko područje Kalinjingrada i rusku saveznicu Belorusiju na potezu od 60 km. Vojni stručnjaci već dugo upozoravaju: ako Rusija krene u konvencionalnu ili “hibridnu” akciju protiv jedne baltičke države, na tom području može vrlo lako partnerima u NATO-u preseći mogućnost dostave oružja i vojnika preko grada Suvalkija.

Nekoliko meseci nakon dolaska u Poljsku, hrvatska ojačana pešačka četa trebalo bi da bude upućena u Litvaniju u sklopu NATO operacije "Enhanced Forward Presence". Radi se o multinacionalnoj jedinici u kojoj bi trebalo da bude 1.200 vojnika iz Norveške, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, Hrvatske i vodeće zemlje Nemačke. Jedinica bi trebalo da bude smeštena kod litvanskog grada Rukla, gde se nalazi veliki vojni poligon. Prvi vojnici iz belgijskog kontingenta prošlog meseca su već stigli u Ruklu.

Prema neslužbenim informacijama, u Litvaniju bi bila upućena ojačana pešačka četa s oko 120 vojnika. Reč je o pripadnicima prve čete Tigrova. Zajedno s Tigrovima u Litvaniju bi bilo upućeno osam borbenih oklopnih vozila Patria CRO.

Nemačka grupa

Odluka o slanju NATO-ovih snaga u baltičke države Litvaniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku, uz samu granicu s Rusijom, donešena je tokom NATO samita u Varšavi u cilju ojačavanja istočnih granica saveza od mogućeg udara Rusije.

Hrvatska je izrazila spremnost da učestvuje s do jednom pešačkom četom u okviru nemačke borbene grupe koja će biti raspoređena u Litvaniji, uz preduslov donošenja odluke Sabora o tome. U Ministarstvu obrane naglašavaju da je “učestvovanje u sklopu ojačane prednje prisutnosti komplementarno i s ambicijom Republike Hrvatske u izgradnji i održavanju sopstvene međunarodne verodostojnosti i odgovornosti i bitno doprinosi daljnjoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Republike Hrvatske unutar NATO saveza, kao i povećanju interoperabilnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske”, piše "Jutarnji list".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online