Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.02.2017.
02:07
Vestionline A

"Ljubav" Trampa i Putina - strah za muslimane na Balkanu

Stabilnost na Balkanu, odnosno u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu ugrožena je zbog nove osovine između SAD i Rusije, ocenjuje bečki dnevnik "Standard".

Reuters
Vladimir Putin i Donald Tramp

Muslimanima nedostaje Klinton

U BiH, gde relativnu većinu stanovništva predstavljaju islamski vernici, veliki bes izazvala je namera američkog predsednika Donalda Trampa da ne pušta više građane "muslimanskih država" da uđu u Ameriku, navodi list.

"Standard" ističe da se muslimani u BiH orijentišu više ka zapadu, između ostalog zbog američke politike pod Bilom Klintonom, koji je podržavao NATO intervenciju tokom rata i uvek pokušavao da očuva integritet bosanske države.

Postmoderni populizam Trampa ne sviđa se samo muslimanima na Balkanu. Tri države su posebno krhke, pošto je njihova državnost ugrožena spolja i iznutra. Na jednoj strani je Makedonija, koja je bojkotovana zbog spora sa Grčkom u vezi s imenom, na drugoj strani Kosovo, koje Srbija ne priznaje i treća je BiH, čiji integritet svakodnevno napada nacionalističko rukovodstvo Republike Srpske, navodi se u tekstu.

Tramp slabi NATO, a Rusija jača

Do sada su Evropljani koristili svoju "meku moć", a SAD su bile poznate za svoje jasne zahteve - često i oštrim pretnjama, podseća "Standard", dodajući da je ta zajednička politika SAD-EU danas ugrožena Trampom.

Na jednoj strani zato što SAD pod Trampom nameravaju da se manje angažuju i time ostavljaju vakuum, a na drugoj zato što time Rusija automatski jača, a treće zato što Tramp slabi NATO.

Rusija, podseća list, od početka ukrajinske krize pokušava da spreči širenje NATO na Balkan, a uz to Moskva ne podržava više ni pristupanje država jugoistočne Evrope EU. Standard ocenjuje da je političko rukovodstvo RS proruski orijentisano, a da je EU, pre svega Nemačka, polagala nade da će srpski premijer Aleksandar Vučić moći da drži pod kontrolom Milorada Dodika.

Međutim, smatra list, Vučić više nije u mogućnosti da to čini, a rukovodstvo RS je već odavno okrenulo leđa zapadu i ne poštuje mirovni sporazum iz Dejtona.

Šta će se narednih godina dešavati na Balkanu zavisi od toga ko će pripadati "šaptačima" predsednika Trampa, jer činjenica da Trampov način politike minira diplomatiju dovodi do toga da lobisti postaju jako moćni.

S tim u vezi dnevnik podseća da je novi američki ministar odbrane Džejms Matis nedavno rekao da bi Kosovo trebalo da uspostavi sopstvenu vojsku, a prošle nedelje je Prištinu posetio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Zato "Standard" ocenjuje da je odlučujući za stabilnost na Kosovu pozitivan i dobrosusedski stav Srbije.

Vučić pokazao da može i da provocira

List takođe tvrdi i da srpski premijer Aleksandar Vučić, na kojeg su proteklih godina računali EU i Nemačka, proteklih meseci pokazuje da može i da provocira. Uporište za tu svoju ocenu list vidi u zajedničkim rusko-srpskim vojnim vežbama, tome što je Rusija poklonila šest aviona tipa Mig 29 Srbiji, 30 tenkova i 20 drugih vojnih vozila.

U provokacije Standard ubraja i to što su Srbi u Mitrovici podigli zid na mostu preko Ibra, a sredinom januara Srbija uputila "propagandni voz" na Kosovo.

U julu počinje nova finansijska godina u SAD, a na Balkanu će civilno društvo osetiti novu administraciju, prognozira "Standard", te ukazuje da onaj koji se ne uklapa u koncept neće biti dalje finansiran, i precizira da očigledno pod Trampom nije više poželjno podržavanje procesa demokratizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online