Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2017.
14:51
b92.net, Vestionline A

Hrvatska vraća obavezni vojni rok, ali samo leti - štedi se!

Hrvatska vraća vojni rok, a najveća novost je da bi vojna obaveza trajala tri nedelje ili najviše mesec dana, i to samo tokom leta, piše "Slobodna Dalmacija".

wikipedia.org/Suradnik13
Hrvati hoće vojnike ali ako mogu sami da se finansiraju

Odluka o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj praktično je već doneta i samo treba da prođe potrebnu proceduru kako bi se počelo s njenom primenom.

A to će ipak potrajati još neko vreme, navodi se u tekstu.

Naime, postoji više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gde će se obuka sve sprovoditi, koje instrukture angažovati i, na kraju, ali vrlo važno, koliko će to sve koštati. 

Ukinuta vojna obaveza

Služenje vojnog roka ukinuto je 2008. godine i otada Hrvatska ima samo dobrovoljno služenje koje traje 14 nedelja i obavlja se na poligonima Slunj i Gašinci. 

Kad je takva odluka pre devet godina bila donesena, uslovi su bili sasvim drugaćiji.

Svet još nije bio zakoračio u ekonomsku krizu, osim uobičajenih kriznih žarišta u svetu gotovo i nije bilo ratnih sukoba, izgledalo je kao da će hiljadu godina vladati mir. 

A s druge strane, hrvatski mladići masovno su izbegavali odlazak na tromesečno služenje redovnog vojnog roka smatrajući to gubitkom vremena jer bi najveći deo roka u kasarnama proveli besciljno, a sve potrebno naučili bi vrlo brzo već za nekoliko nedelja.

Stoga su u velikom broju birali civilno služenje vojnog roka.

Međutim, stvari su se drastično promenile.

Situacija se menja svuda

Na neophodnost ponovnog "odlaska u vojsku" upućivala je sve komplikovanija bezbednosna situacija u Evropi i hrvatskom susedstvu.

Migrantska kriza, ali i terorističke pretnje, pokazali su kako sve države moraju podići spremnost na odbranu.

Osim toga, kako se navodi u tekstu, u svetu se, ali i u susedstvu Hrvatske sve ozbiljnije počelo zveckati oružjem, pa i mahati borbenim zastavama.

U tekstu se ističe da iz Srbije čak stižu i otvorene pretnje, premijer Vučić šalje izaslanike koji bez pardona, usred Zagreba, prete ratom. 

Stanje u BiH takođe se promenilo, naravno, nagore jer tamo kao da svi već 20 godina čekaju "drugo poluvreme" nedovršenog sukoba, samo da "sudija" odsvira početak i da počne, dodaje se u tekstu. 

Osim toga, navodi se, svet više nije isti, Donald Tramp je prvim izjavama okrnjio stabilnost NATO-a, pa nije ludo više se osloniti na sebe i svoje snage. 

Zemlje iz okruženja koje su ukinule vojni rok takođe su pokrenule inicijative o njegovu povratku.

Ne samo te zemlje, jer ankete kazuju da trećina Nemaca želi obaveznu vojsku.

I poslednje ankete u Hrvatskoj kažu kako je za vraćanje te obaveze od 52 do 54 odsto građana. 

"Slobodna Dalmacija" navodi da su u toku završne analize o planu i programu u Ministarstvu odbrane, ali odatle službeno ni glasa.

Kako bi sve izgledalo?

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće, a devojke bi išle ako to žele.

U tom razdoblju će se 21 ili 28 dana organizovati obuka tokom koje će se mladi upoznavati s oružjem, vežbati pucanje, savladati prva pomoć, naučiti iskopati rov ili skloniti se kad prašte eksplozije i savladati slične praktične veštine. 

Tokom obuke vršila bi se selekcija među mladim vojnicima i birali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce i njima bi se nudio stalan angažman u vojsci.

U tekstu se navodi, da bi se vojni rok služio u već postojećim vojnim objektima, a kako je reč o toplim mesecima, neće se trošiti na grejanje, a ni oprema i odeća vojnika neće biti zahtevna.

U svakom slučaju, biće znatno jeftinija od zimske jer nema džempera, jakni... Finansijski bi to bilo jako povoljno, otpali bi prigovori o pustim "bačenim" milionima. 

Kako se navodi, postupak kreće - Ministarstvo i Glavni štab Oružanih snaga Hrvatske daju predlog sadržaja obuke nakon čega će se proceniti hoće li se ići u takve promene. 

Da sve neće ostati na predlogu potvrđuje i čvrst stav predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja insistira na vraćanju služenja obaveznog vojnog roka jer se - jednostavno - ne treba igrati s nacionalnom sigurnošću, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online