Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
18:01
B. Simonović - Vesti A

Zbog čaktara pale četiri glave

Na Prijevoru, prelepom planinskom prevoju između Plani i Lubanja glave, koji deli rovačka sela Višnje, Velje Duboko i Liješnje od katuna Subotišta, Doli i Utlica, odnosno gornjomoračke uvale, pored puta, opasne prečice koja spaja ove nedođije, na nadmorskoj visini od preko 1.800 metara, već decenijama je čamio jedan bezimeni mramor. Ukrasili ga crvenkasti planinski lišajevi, a sve je manje onih koji znaju ko je i zašto taj kamen tu pobio. Od pre tri i po godine te zagonetke više nema: na mramoru je postavljena metalna ploča na kojij piše: "Bukilićima Mini i Novaku, njihovi potomci 2013. god."

B. Simonović
Bukilići okupljeni oko spomenika: Potomci Mine i Novaka

Ljudsko bezumlje

Oživela je tako jedna tragična priča od pre 150, možda i koju godinu više, krvava, poprilično već zaboravljena opomena koliko je ljudsko bezumlje bezgranično i dokle može dovesti nerazum, prkos i inat.

U sećanjima potomaka, u pričama Rovčana i Moračana, do danas je pretrajalo predanje kako je Novak Bukilić sa Liješnja jednog dana negde polovinom devetnaestog veka dojavio buljuk ovaca i pustio ih u livadu zvanu Utočina ispod katuna Tustica, vlasništvo Radonjića iz Ocke Gore. Zatekne ga Radule Radonjić, plane svađa i Radule uhvati ovna pod čaktarom i krene da ga vodi da bi tako naplatio štetu koju mu je pričinio Bukilić.

Zvono od pleha

U dvotomnom Uskočkom rečniku profesora Milije Stanića piše da je čaktar "četvorougaono zvono od pleha koje se stavlja na ovna u stadu."
U Crnoj Gori, čaktar je, uz ostalo, bio i prestižni simbol dobrog domaćina, svetinja koja se čuvala u kući čak i ako nestane stada i domaćina. Domaćinu je bilo džaba da ima veliki buljuk ako nije imao glasovit čaktara i pravog ovna - predvodnika, odnosno ugiča da ga nosi. Nosio ga je na drvenom okovratniku, "teljigu", savijenom od istanjene daščice od mladog oraha, trešnje, jasena ili javora, a najbolje je bilo, ako se moglo naći, da teljig bude od tisovog drveta.

Bukilić ga, po prilici, opominjao da mu pusti ovna predvodnika stada i ne dira mu čaktar, da uzme bilo kojeg drugog, da uzme dve ovce, ali on nije hajao za to - hteo je baš predvodnika, da napakosti štetočini, da naplati štetu, ali i da ga ponizi pred selom tako što će uveče doterati kući stado bez čaktara.

Bukilić onda potegne pušku, ubije Radonjića i pobegne sa stadom u Liješnje, a mesto na kojem se to desilo i danas se zove Mramor. Bukilići, pre svih ubica Novak i brat mu Mina - već su bili oženjeni i familijarni ljudi - znali su, naravno, da se neće na tome razminuti, da će Rdonjići vrebati priliku da se osvete. Stoga su, po jednoj verziji, predigli sa Liješnja u zabito gornjomoračko selo Požnja, zaskok između vrhova Tali i Zastan koji sunce dva puta u toku dana ogrejava, gde ih je prihvatilo i pod zaštitu uzelo bratstvo Kukovića. Od tada su tek povremeno i gotovo tajno odlazili do Liješnja na ognjište predaka.

Plan za osvetu

Jednom, dok su se tako sa majkom vraćali sa Liješnja u Požnju, na putu prema Prijevoru, kod izvora ispod Lukanja čela, sreli su Miloša Radonjića, brata ubijenog Radula, koji je sa prijateljem Pavićem Obrenovićem iz Jasenove, išao ka Liješnju. Miloš odmah potegne pušku i ugrabi da ubije Novaka, a njegovom bratu Mini zakaže i ne opali puška, pa dovikne majci da mu doda Novakovu pušku. Pavić Obrenović ga, međutim, preduhitri i ubije i njega.

Bukilići bi verovatno preboleli Novakovu glavu i pomirili se sa "pravom" Radonjića da osvete Radula, ali se nisu mogli pomiriti i oprostiti Obrenoviću zato što je ubio Minu pa su odmah počeli vrebati priliku i kovati plan da mu smaknu glavu. Oko te osvete ima svakovrsnih priča i nagađanja, ali, bilo kako bilo, ni Obrenović se nije dugo nanosio glave - i on je pao kao četvrta žrtva zbog jednog čaktara.

Bećkovići

U zemanu kad su Lukavica i Trebiješ bili Turski nekakav Veljedubočanin Drašković jednog dana pusti ovce u livadu bega Bećka Hadžimanića na Trebiješu. Beg ga zatekne i za kaznu krene da mu skine čaktar sa ovna . Drašković ga ubije i pobegne sa stadom u Velje Duboko, a plemenici ga od tada prozovu Bećko. Njegovi potomci (od kojih je i poznati pesnik Matija Bećković), kasnije po njemu uzmu i prezime Bećković.

- Ovim činom ne želimo nikome da prkosimo ili da koga vređamo - bože sačuvaj - rekao je Milovan Bukilić, najstariji od petnaestak Bukilića koji su doneli i pre tri i po godine postavili spomen-ploču na mramoru na Prijevoru.

- Nadamo se, kazao je tada ovaj mudri i plemeniti čovek, koji je, nažalost, u međuvremenu preminuo, da će ovo biti samo opomena i poruka svima da se ovakve stvari ne smeju nikad zaboraviti kako se nikad i nigde više ne bi ni ponovile...

Prijateljstva Bukilića i Radonjića

A da su "ratne sekire" između Radonjića i Bukilića odavno zakopane potvrđuju i brojni mostovi prijateljstava u međuvremenu uspostavljenih između ova dva ugledna bratstva. Tako se Milan Jagošev Bukilić svojevremeno oženio Poljkom Vukaličinom Radonjić. Potom se i Poljkina sestra Nata udala za Mijaila - Dela Bukilića, brata pomenutog Milovana, a onda se i njihov bratanić, Veseljko Vukotin Radonjić oženio Radom Milijinom Bukilić...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online