Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
13:38
Vestionline, Tanjug A

Hrvati zlostavljaju azilante, teraju ih nazad u Srbiju

Hrvatska policija tera tražioce azila nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu.

A. Čukić
Evropska komisija bi trebalo da izvršiti pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obaveze

To je saopštila nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW), koja takav zaključak zasniva na razgovoru sa deset izbeglica iz Avganistana, prenela je Hina.

U saopštenju se navodi da su Avganistanci, među kojima je bilo dvoje dece bez pratnje, ispričali da ih je hrvatska policija u novembru prošle godine vratila u Srbiju, nakon što su uhvaćeni na teritoriji Hrvatske. 

Oni su, kako se navodi, rekli da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to nameravali da učine. 

Od njih 10, kako dalje navodi HRW, devet je reklo da su ih pripadnici policije udarali, a svi su potvrdili da su im oduzete lične stvari, novac i mobilni telefoni. 

- Izveštaj o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiocima azila na njenoj granici nisu dostojna jedne države EU-a - izjavila je Lidija Gal izvestiteljka HRW-a za Balkan i istočnu Evropu. 

- Vlasti u Zagrebu moraju da obezbede da svi obavljaju svoju dužnost da zaštite tražioce azila a ne da ih silom teraju natrag u Srbiju - istakla je. 

U četiri slučaja opisi koje su dali tražioci azila o oznakama onih koji su ih vratili nazad u Srbiju, odgovaraju onima koje nosi hrvatska policija, tvrdi HRW. 

U tri druga slučaja, tražitelji azila su rekli da su se ti muškarci predstavili kao hrvatska policija i da su nosili odgovarajuće uniforme. 

U jednom je slučaju tražilac azila opisao uniformu kao "vrlo tamnu, poput crne", a u drugom je opisao policijska vozila. Jedan od tražilaca nije mogao da da detaljan opis odore ili oznaka. 

HRW navodi da bi hrvatske vlasti trebalo da istraže navode da su policijski službenici zlostavljali tražioce azila i pozvati počinitelje na odgovornost. 

HRW je takođe saopštio da je pisao hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova 20. decembra zatraživši objašnjenje, ali da ga dosad nije dobio. 

- Evropska komisija bi trebalo da izvršiti pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obaveze u skladu sa zakonom EU-a i zakonom o izbeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravično postupanje za one na nezinoj teritoriji i njenim granicama - rekla je Gal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online