Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Srpski filmovi zaludeli Hrvate

Iako u Hrvatskoj često osporavaju sve što dolazi iz Srbije, to ne važi i za filmove. Rediteljki prvenac Nikole Koje "Stado" s nestrpljenjem je dočekan u Hrvatskoj, gde su danima pre premijere u Zagrebu mediji pisali hvalospeve na račun ovog srpskog filma koji je najavljivan kao najgledaniji u regionu poslednja dva i po meseca. I ne samo to. Hrvatski filmski kritičari Jurica Pavičić i Nenad Polimac sastavili su listu najboljih ostvarenja u 2016. godini na kojoj su se našla tri srpska filma: "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Pored mene" Stevana Filipovića i "Jesen samuraja" Danila Bećkovića.

A. Čukić
Pljušte pohvale: Nebojša Glogovac
- "Dobra žena" nije samo najbolji srpski film ove godine, nego i jedan od rediteljski najpismenijih prvenaca ovdašnjih kinematografija u poslednjoj dekadi. Priču o običnoj, nipošto nesrećnoj supruzi koju postupno nadvlada gađenje zbog vlastitog ćutanja, Karanovićeva je ispričala slojevito, promišljeno, bez traga bombastičnosti - objasnio je Pavičić.
Na listi se našao i novi film Danila Bećkovića koga uspeh filma "Jesen samuraja" kod komšija nije iznenadio.
 
- U Hrvatskoj je poslednjih nekoliko godina najgledaniji film "Parada" Srđana Dragojevića. Gledaniji je od svih filmova koje su Hrvati snimili, što pokazuje jednu vitalnost srpskog filma i sposobnost da komunicira i van granica Srbije - smatra Bećković.
 
Prvi film serijala "Montevideo, Bog te video" nije prikazivan u hrvatskim bioskopima, ali ga je publika gledala na piratskim kopijama i skidala sa interneta. Drugi deo film "Montevideo, vidimo se" oduševio je zagrebačku publiku, a ekipu filma posle premijere primio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
 
Srpski filmovi su u Hrvatskoj bili popularni čak i za vreme rata '90-ih. Replike "I tata bi, sine...", "Vozi, Miško..." iz Šijanovog filma "Ko to tamo peva" često se čuju. Analiza gledanosti pre nekoliko godina pokazala je da su u Hrvatskoj veoma gledane srpske komedije iz '80-ih godina, posebno "Žikina dinastija" i "Tesna koža".
 

Glogovac srušio barijere

 

Da umetnost ne priznaje granice najbolje govori podatak da sve više hrvatskih glumaca igra u srpskim filmovima i serijama, i obrnuto. Nebojša Glogovac, kako se pričalo i pisalo pre neku godinu, jedno vreme nije bio dobro došao u Hrvatsku zbog uloge Draže Mihailovića u seriji "Ravna Gora". Navodno, zbog toga nije otišao na Dubrovačke letnje igre, iako je on kasnije objasnio da je problem nastao oko njegovog honorara. A, onda je srušio sve barijere ulogom tranvestita u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, pa ga sada hrvatski mediji proglašavaju za "najtalentovanijeg i najboljeg glumca u regionu". Publika mu se klanjala i pre nekoliko dana nakon predstave "Hamlet" JDP-a, u kojoj je igrao naslovnu ulogu na daskama Hrvatskog narodnog kazališta. S druge strane, hrvatski glumac Goran Navojec sve češće igra u srpskim filmovima i serijama. Glumio je u "Paradi", ali i u filmu "Falsifikator" Gorana Markovića.

- Uloga u seriji "Jesen stiže, dunjo moja" Ljubiše Samardžića mi je otvorila vrata na srpskom tržištu. Ali "Parada" je bio proizvod za koji smo svi znali da će nam u budućnosti doneti nešto dobro - rekao je Navojec za hrvatske medije.


Bum sa "Andrijom i Anđelkom"

youtube.com/sale024

Srpska verzija sitkoma "Andrija i Anđelka", u kojoj igraju Andrija Milošević i Anđelka Prpić, napravila je bum u Hrvatskoj. Serija je potukla sve rekorde gledanosti na internetu, što je nateralo RTL da otkupi sitkom i prikaže ga na svojoj televiziji. I kultna serija RTS-a "Bolji život" pre nekoliko godina oborila je rekord gledanosti u Hrvatskoj, iako je u pitanju bila repriza.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online