Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.01.2017.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Srpska maršira iz Bosne?

Najava predsednika RS Milorada Dodika da bi Srpska mogla da raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i ponovo osnuje vlastitu vojsku, dovela je do tektonskog potresa u Bosni izbacivši na površinu strah bošnjačkih predstavnika da će se raspasti ne samo zajedničke vojne snage već i sama BiH.

Tanjug/AP
Promene uniforme: Defile MUP RS u Banjaluci

- RS će razmišljati kako i uz koje procedure da prekine taj sporazum i vrati se na prvobitni Dejtonski dogovor koji podrazumeva da ima svoju vojsku. Postoji mnogo problema u vezi s tim, ali moramo napraviti prvi korak - bacio je Dodik rukavicu Sarajevu.

Dodik je svojom najavom izazvao seriju oštrih reakcija političara u BiH koji su već samo učešće Trećeg pešadijskog RS puka uoči proslave Dana Republike Srpske videli kao prvi znak raspada oružanih snaga. Ministarstvo odbrane BiH je odmah pokrenulo istragu o tome kako je došlo do učešća vojske na ceremoniji u Banjaluci.

Zavrtanje ruku Hrvatima

Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a za BiH, izjavio je da "Dodik zna da ne može doći do raspada BiH".
- Sada sam u razgovorima u Hrvatskoj. Neće biti trećeg entiteta i jasno mi je da predsednica Kolinda Grabar-Kitarović razume te davne stavove međunarodne zajednice - rekao je Mur.

S pokretanjem istrage ne slaže se ministarka odbrane BiH Marina Pendeš.

- Nema ničeg spornog u angažmanu počasne jedinice u Banjaluci, jer Treći puk nije učestvovao na ceremoniji 9. januara, već je deo jedinice odao počast predsedavajućem Predsedništva BiH, Mladenu Ivaniću koji na to ima pravo - obrazložila je ministarka odbrane BiH.

Čavić mimo svih

Dodiku se suprotstavio Dragan Čavić, lider opozicionog NDP RS koji je bio predsednik Srpske u vreme vojnih reformi u BiH. Čavić smatra da je nemoguće da RS raskine sporazum i formira vlastitu vojsku "osim nasiljem i političkom brutalnošću".

Milorad Dodik je najavio okupljanje političara iz RS radi dogovora o podnošenju zahteva za prekidanje sporazuma o uspostavljanju Oružanih snaga BiH koje je nazvao "neprijateljskim prema Srpskoj".

- Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu vojska Bakira Izetbegovića. Kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav imati i ulogu obeležavanja svih važnih datuma za Vojsku RS - obrazložio je Dodik.

On je ocenio da je iznenađujuće delovanje komandanta Štaba NATO u BiH Žizel Vilc, koja je postrojavanje voda OS BiH u Banjaluci videla kao nezakonito, pošto je Ustavni sud Dan RS proglasio neustavnim.

- Žizel Vilc je time ukinula ionako krhko i gotovo minimalno poverenje RS u NATO - poručio je predsednik RS.

Loš brak treba razvesti

Jedan od autora knjige "Istorija Republike Srpske", istoričar Čedomir Antić, faktor nestabilnosti vidi u Sarajevu kom je proslava Dana RS odjednom postala sporna.

- Pitanje je da li bi Bakiru Izetbegoviću drugi datum bio prihvatljiv. Njemu zapravo Srpski entitet nije prihvatljiv - ocenio je Antić.

On ističe da su Srpskoj oduzete 64 izvorne nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma, što je tema na kojoj i Dodik insistira.

- BiH se može uporediti sa lošim brakom. A kada brak nije dobar treba se razvesti - istakao je istoričar.

Antić podseća da u EU i SAD mnogi tvrde da RS nije država.

- Bivše jugoslovenske republike su imale manju samostalnost od RS, sumnjiv demokratski legitimitet, niže međunarodno priznanje... Pa ipak su bile definisane kao države i bez mnogo premišljanja prihvaćene onda kada su SR Nemačka i Vatikan odlučile da Jugoslavija ne treba više da postoji - argumentovao je Antić.

On kaže da su odgovor o raspletu situacije u BiH dale velike sile kada su Škotskoj dozvolile referendum o nezavisnosti.

Incko, pakuj se i idi kući

Lavinu osuda i protesta osuli su srpski predstavnici iz Banjaluke i Sarajeva na glavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je izjednačio Republiku Srpsku s ustaškom NDH.
Incko se po ko zna koji put izjasnio protiv obeležavanja Dana RS, a onda otišao predaleko.
- Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska - rekao je Incko.

Logoraši ne zaboravljaju

Udruženje logoraša Drugog svetskog rata grada Banjaluke saopštilo je da je povređeno Inckovom izjavom.
- Golgote koje smo preživeli u logorima NDH ne možemo i nikada nećemo zaboraviti - rekla je predsednik Udruženja Dobrila Kukolj.

Premijer RS Željka Cvijanović dovela je u pitanje samo postojanje institucije Visokog predstavnika, kao i Vlada RS koja je ocenila da je reč o uvredi srpskog naroda i njegovih žrtava.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je ocenio da je Inckova izjava nezabeležena sramota i jedna od najstrašnijih koje su usmerene protiv RS i srpskog naroda, kao i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH.

- Srpski narod se borio i ginuo da bi NDH bila poražena zajedno sa drugim fašistima i nacistima - poručio je Crnadak.
Predsednik vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milenko Savanović očekuje da Incko povuče svoju uvredljivu izjavu i izvini se Srbima koji su kao narod bili žrtva zločinačke ideologije i genocida u NDH.

Udruženje građana Istočna alternativa poručila je Incku da je najbolje da spakuje kofere i ide iz BiH.

- NDH je stvorena uz pomoć Nemačke i Austrije, koje su tvorci fašizma i vidimo da Incko žali što se ne slavi dan te fašističke tvorevine - saopštilo je ovo udruženje.

Predsednik Udruženja Veterani RS Duško Vukotić rekao je da Incko pripada frustriranim potomcima snaga poraženih u Drugom svetskom ratu i da mu je mržnja prema Srbima važnija od diplomatije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online