Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 11.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Atomski Kusturica!

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica u besedi u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, rekao je da je nevolja srpskog naroda što danas prošlost uvažava samo onaj ko ima atomsku bombu: "Voleo bih da imam jednu takvu bombu, pa da zaustavim priču u kojoj su od žrtvovanog naroda napravili zločince."

Tanjug
Na istom zadatku: Milorad Dodik i Emir Kusturica

Kusturica je istakao da Republiku Srpsku i tradiciju Svetog Stefana, kao patrona države Srpske, nije moguće poništiti.

Boriti se kao do sada

- Lider Bošnjaka Bakir Izetbegović obavlja dželatski posao i zabija nož u srce kulturi čiji identitet i etika proističu iz mira i Svetog Stefana koga su u ilegalu proterali nakon osmansko-islamske agresije u 15. veku koju je izveo sultan Mehmed Drugi, zvani Al Fatih. A u proteklom ratu je na strani muslimana bila jedinica koja se tako zvala - podsetio je Kusturica.

On je naglasio da Srbima ne preostaje ništa drugo nego da se bore kao do sada i da je srpski narod zajednica vezana jezikom, te ne sme dozvoliti da mu bude nametnut drugi jezik.

Luciferov šegrt

Kusturica je ocenio da je Alija Izetbegović netrpeljivost prema Zapadu izražavao srbofobijom.
- Alija je znao da posredstvom Mladih muslimana paktira sa zapadnim fašistima kada je trebalo, a Bakir je shvatio da je korporacijski kapitalizam dobar da mu obezbedi mesto Luciferovog šegrta. Glavna kopča je Saudijska Arabija, zemlja koja ne štiti ljudska prava, nema demokratske izbore i direktno finansira džihadiste - kaže Kusturica.

- Za ovu borbu, sestre i braćo, imam nekoliko uputstava. Prvo mora biti zaustavljeno mazohističko ponašanje najvećeg dela naše intelektualne političke elite koja izbegava da se direktno suprotstavi ponižavanju, zatim, da napuste politiku kretanja ispod radara i klečanja pred našim političkim neprijateljima, da se okanu sitne vajde, prihvate stvarnost i rvu se s njom makar kao Milorad Dodik - poručio je Kusturica.

Naslednici Kalaja

Kusturica je ispričao da ga je pred početak rata u BiH visočki "ters" (nabusit, zloćudan čovek) upitao šta mu je po nacionalnosti žena.

- Kažem mu Jugoslovenka, a on meni: 'Slabo ti, Kusta, radiš, ne trudiš se, nisi je još preveo na našu stranu, jer uopšte nije važno koje je vere, važno je da je Muslimanka' - prisetio se Kusturica.

Krađa tuđe kulture

Kusturica je podsetio da je Stefan Tvrtko Kotromanić sebe nazivao kraljem Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Podrinja i da je slavio Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, a nakon krunisanja na grb Kotromanića stavio ljiljane kao simbol čistote Presvete Bogorodice.
- Izetbegovići su se zaigrali s ljiljanima davno i trošili ih kao svoje patriotske biljke zamenom teza i zavlačenjem ruke u džep tuđe kulture. Nije Sveti Stefan bio krsna slava Kotromanića, nego patron države kojom oni vladaju - rekao je Kusturica.

On je zaključio da je ta rečenica bila politička ideja vodilja Alije Izetbegovića i njegovih političkih sledbenika. Kusturica je rekao da je Bakir Izetbegović posle smrti oca sve usmerio na osvetničko rušenje drugačijeg od onoga što je zamislio, a posebno Srpske. Samo što je formula prerađena u smislu da bi sada trebalo da budemo ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, a na kraju muslimani.

- To se radi s delom fantomske međunarodne zajednice, gde je na kraju sve isto kao pred Prvi svetski rat, pa umesto Benjamina Kalaja imamo Valentina Incka, a umesto ilegalnog austrijskog procesa Mladoj Bosni postavljen je Haški tribunal, koji je kažnjavao Srbe i ponekog Hrvata - naveo je Kusturica.

Lekcija srpskim državnicima

Istoričar Radoš Ljušić je ocenio da je prava atomska bomba koju je Emir Kusturica metaforično upotrebio zapravo bila beseda proslavljenog reditelja.

On smatra da je Kusturica je održao lekciju srpskim političarima kako treba biti hrabar i kako govoriti, takođe i da je rekao ono što bi trebalo da kažu srpski državnici.

- Naši državnici pokazali su hrabrost uoči referenduma u RS, a sve što su potom radili bilo je plašljivo, bojažljivo, i nedostojno onome čemu se teži. Ako albanski premijer Edi Rama može da dođe u Prištinu i kaže šta hoće, zašto srpski predsednik Tomislav Nikolić to nije uradio u Banjaluci - zapitao je Ljušić u izjavi za "Vesti".

Ljušić je rekao da je Kusturica kao veliki umetnik i pametan čovek pokazao je da prošlost Bosne ne mogu menjati Izetbegovići i Dodik.

Krstić umesto dukata

I ove godine, roterdamska parohija je Srbima u Haškom tribunalu darivala česnicu. Prvi put se umesto dukata, u božićnom hlebu našao krstić sa srebrnim lancem.

- Dobro je poznato šta je Bosna bila do 1991. i ko je tamo živeo. Velikih nepoznanica nema, već samo prljavih političkih igara koje su rasturile narode. Kusturica je na duhovit i znalački način izvlačio istorijsku nit od 14. veka do danas, ne odudarajući od istoriografske istine i obeležio Svetog Stefana 2017. godine. Ne volim atomske bombe, ali izgleda da je to jedino rešenje. Jer da Izrael nema takvo oružje, odavno bi ga pojeli - zaključio je Radoš Ljušić.

 

Radovan i Ratko slavili u Hagu

Dan Republike Srpske i Svetog Stefana obeležili su i njeni utemeljivači Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji je zbog gripa u postelji.

Povodom slave Svetog Stefana u pritvorskoj jedinici Ševeningen je upriličena svečana liturgija koju je predvodio protojerej- stavrofor, starešina roterdamske parohije Zapadnoevropske eparhije SPC, Vojo Bilbija. Karadžić, prvi predsednik RS, upalio je sveću i pomolio se za sve građane Srpske, i sve one koji su dali svoj život u Otadžbinskom ratu.

Ovogodišnjem verskom delu obeležavanja slave RS, Svetog Stefana, i sečenju slavskog kolača prisustvovao je i nekadašnji načelnik Centra službe bezbednosti u Banjaluci i savetnik predsednika za unutrašnje poslove Stojan Župljanin.

Međutim, zbog jakog gripa, proslavi nisu mogli da prisustvuju bivši komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić i bivši ministar policije Mićo Stanišić koji su već nekoliko dana u krevetu.
To su ujedno i poslednji Srbi u Haškom tribunalu, ali to im nije smetalo da na dostojanstven način proslave i najradosniji hrišćanski praznik. Najpre, uz posnu trpezu koju su sami pripremili za Badnji dan, a zatim uz mnogobrojne đakonije koje su im pripremili Srbi koji žive u Holandiji. Preostali haški sužnji su za ovaj Božić naručili i pečeno jagnje, a svečana trpeza je podeljena s ostalim pritvorenicima i osobljem pritvorske jedinice.

Volja naroda mora da se poštuje

Delegacija Slobodarske partija Austrije (FPO) dolaskom u Banjaluku 9. januara podržala je obeležavanje Dana Republike Srpske.

Da podsetimo, lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe u nekoliko navrata je tražio pravo za Srbe u RS, ali i one na severu Kosova da se izjasne referendumom o svojoj budućnosti. Delegaciju te stranke u Banjaluku je pozvao predsednik RS Milorad Dodik, a činili su je poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović, zamenik gradonačelnika Linca Detlef Vimer i predsednik Hrišćansko-slobodarske platforme Konstantin Dobrilović.

Damnjanović je za "Vesti" istakao da FPO u potpunosti podržava volju građana RS izraženu na referendumu da slavi svoj praznik. On je kazao da se FPO zalaže za sve demokratske vrednosti, a da je referendum najveće demokratsko izjašnjavanje građana.

- Volja građana RS mora se poštovati. Ovo je bio veliki dan za Srpsku i njene građane, ali i za sve Srbe u svetu - rekao je Damnjanović, a Dobrilović je istog mišljenja.

Damnjanović je podvukao da mu se posebno svidelo što su sa svečane akademije u Banjaluci upućene jasne poruke mira i želje za srećom nezavisno od političke ili verske pripadnosti.

Nema drveta bez korena

Zamenik gradonačelnika Linca Detlef Vimer je naglasio da bi narod bez tradicije i kulture bio kao drvo bez korena, te je važno da se one neguju kao u RS, posebno u vreme nestajanja granica i globalizacije.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2017. 19:10
"Voleo bih da imam jednu takvu bombu..... NE DAO BOG DA BIH JE BACIO NA NEKOG....samo da je nosim,da mi viri iz dzepa..... pa da zaustavim priču u kojoj su od žrtvovanog naroda napravili zločince."........ovo je rekao Profesor....sve ostalo je laz ......onih koji bi za saku dolara prodali i rodjenu majku....kao ovaj D.Dekic....
Sreda 11.01.2017. 19:13
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Mensura Đakića iz Brčkog i Begzada Kajtazija, rođenog u mestu Drenica u Srbiji, zbog ratnih zločina nad srpskim civilnim stanovništvom na području sela Bukvik kod Brčkog. Tužilaštvo tereti Đakića i Kajtazija da su, kao komandant bataljona i pripadnik 108. brigade HVO Bosanska Posavina, u septembru 1992. godine u vreme napada na selo Bukvik na području Brčkog počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti. Oni su optuženi da su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika za vreme rata. Kajtazi se tereti da je ub,io dve žene srpske nacionalnosti, a Đakić da, kao komandant bataljona, nije sprečio jednog pripadnika HVO-a da počini ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti, te da je propustio da procesuira i kazni počinioca.
Sreda 11.01.2017. 19:13
24 godine od stravičnog zločina Nasera Orića u Kravicama bez presude. Tog 7. januara 1993. monstrumi zverski ubili 49 Srba, a 80 ranili. Dok su Srbi lomili česnice, u selo ušli koljači, s povicima “Alahu ekber”
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online