Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Božje delo čuva Srbe

Banjaluka je juče uz velike mere bezbednosti obeležila Dan Republike Srpske - 9. januar i četvrt veka postojanja Republike Srpske. Kao nikad ranije, proslava praznika je uzburkala duhove u BiH i dodatno zaoštrila odnose između srpskog entiteta i federalne vlade u Sarajevu.

Tanjug
Tradicija i budućnost: Princ Aleksandar Karađorđević i Milorad Dodik

Patrijarh srpski Irinej služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, koji se obeležava i kao slava RS. Patrijarh je poručio da je RS srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala.

- Republika Srpska je delo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima - poručio je patrijarh Irinej.

"Pomoz Bog junaci"

Svečani defile juče je započeo sa Trga Republike Srpske uz taktove Marša na Drinu, a okončan je na Trgu Krajina, gde je održan kulturno-umetnički program dok se gradom vijorilo 3.000 zastava. U povorci su učestvovali pripadnici MUP-a RS, boračke organizacije, studenti s velikom zastavom Srpske, kao i predstavnici raznovrsnih organizacija - od filharmonije do Crvenog krsta.

Brčko slavi danas

U Brčkom je juče bio radni dan, ali je gradonačelnik Siniša Milić uputio čestitke građanima povodom Dana Republike Srpske koji će danas biti obeležen i u tom gradu.
Svečanosti će prisustvovati predsednik Milorad Dodik, a predviđeno je polaganje venaca na spomenik srpskim braniocima Brčkog, takođe i lomljenje slavskog kolača.
Potom će biti održan istorijski čas na kojem će se obratiti i predstavnici lokalnih institucija Distrikta iz srpskog naroda.

- Pomoz Bog, junaci - pozdravio je Dodik učesnike defilea, a izvedena je i himna RS "Moja Republika", ali i "Bože pravde".

On im je poručio da je Srpska stvorena kao odgovor naroda na dešavanja i želju da se pravi država, jer bez nje nema slobode.

I mitraljezi čuvali bezbednost

Za 1.000 policajaca koliko je učestvovalo u obezbeđivanju proslave u Banjaluci, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je rekao da je "to dovoljan broj da sve prođe bezbedno". Dan ranije su se policajci Srpske mogli videti na svakom koraku u Banjaluci kako sa dugim cevima šetaju gradom, a raskrsnice su bile blokirane oklopnim vozilima sa mitraljezima.

- RS je danas ujedinjena u želji za mirom i slobodom - rekao je predsednik Dodik okupljenim građanima, a slavljenički je bilo i u drugim gradovima Srpske.

U popodnevnim satima je organizovan prijem za goste i Svečana akademija na kojoj su govorili predsednici RS Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić.

Čestitka s Maglića

Mladi Fočak Vladan Mališ i njegov prijatelj Ognjen Miličević čestitali su Dan Republike Srpske fotografijom koja oduzima dah, nastalom na Magliću, najvišem vrhu Srpske i BiH, visokom 2.386 metara.
- Slika govori više od 1.000 riječi. Za ovakvu slobodu naši očevi su život dali. Srećan ti rođendan, Republiko Srpska - poručio je Malić.

I princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina sastali su se su u Banjaluci povodom praznika s predsednikom RS i najvišim državnim zvaničnicima.

Amerikanci prete

Oglasila se i Ambasada SAD u BiH, naglasivši da "nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to da odgovaraju".

Ova pretnja je upućena vlastima RS s obzirom na to da je 2015. godine Ustavni sud BiH zauzeo stav da je obeležavanje Dana RS neustavno. Banjaluka je na to odgovorila referendumom na kojem su se građani ogromnom većinom izjasnili za nastavak obeležavanja praznika.

Razlaz i mirna Bosna

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je uoči proslave da je BiH zemlja bez izgleda na uspeh i da je rešenje u mirnom razlazu, pri čemu smatra da bi referendum bio dobra stvar.
- Taj referendum nije na redu ove godine, osim ako nas događaji ne ubrzaju - rekao je Dodik.

Negativne reakcije iz FBiH ilustrovao je politički analitičar Ibrahim Prohić koji smatra da je Dodik prešao tačku posle koje nema povratka i da ide stopama Slobodana Miloševića.

- Da li će završiti kao on, to ne znamo i ne zavisi ni od nas niti od njega. Valja imati na umu da je savremeno bosansko-hercegovačko pitanje zapravo geostrateško pitanje. Onako kako budu svetski moćnici hteli, tako će biti - naveo je ovaj bošnjački analitičar.

Veterani u počasni stroj

Kao dodatna tačka sporenja bio je i angažman Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji je u nedelju bio postrojen prilikom polaganja cveća u Banjaluci, i to na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.
Međutim, juče puk nije učestvovao u defileu centralnim ulicama u Banjaluke, što se smatra vidom kompromisa, s obzirom na to da su iz američke ambasade poručili da je "neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave".
Predsednik Dodik je tim povodom rekao da će iduće godine organizovati veteransku jedinicu koja će predstavljati počasni vod.
- Obući ćemo ih u tradicionalne uniforme Vojske Republike Srpske - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online